Žene kao financijski direktori donose veću dobit!

Nova istraživanja pokazuju da tvrtke kojima su financijski direktori žene ostvaruju bolji profit. I ne samo to, financijska dobit je vidljiva u prvih nekoliko mjeseci. Naime, kompanije koje su za CFO-a postavile žene nakon muškaraca zabilježile su 6-postotni rast dobiti i 8-postotni bolji povrat dionica, u usporedbi s rezultatima pred muškim prethodnicima.

Povezano: Proglašene ovogodišnje buduće liderice iz sektora financija!

Zašto su žene bolji financijski direktori?

Istraživanje je napravio S&P Global Market Intelligence, a istraživači su proučili 6000 tvrtki koje su na Russell indeksu. Istraživanje je obuhvatilo razdoblje od posljednjih 17 godina i došli su do rezultata da su žene kumulativno donijele 1.8 milijardi dolara dodatnog profita.

Viši direktor kvantitativnog istraživanja u S&P Globalu, Daniel Sandberg, istaknuo je da žene moraju proći viši standard kako bi dobile takvu poziciju. “Ljestvica za žene je viša. Rezultat je da je muška skupina koja se nadmeće za rukovodeće mjesto prekomjerno korištena, a ženska nedovoljno.”

Tvrtke koje su angažirale ženu kao CFO imale su oko dvostruko više žena direktorica. Nakon što su angažirale ženu kao izvršnu direktoricu (CEO), odbor je povećao raznolikost i dvije godine nakon toga, rekao je Sandberg.

Konferencija Women in Finance

Upravo žene u financijama je tema danas održane konferencije “Women in Finance” u hotelu Hilton u Zagreb. Brojne govornice su prenijele svoje iskustvo kao direktorice financija, konzultantice te kao zaposlenice sektora financija.

Žene čine većinu zaposlenika u sektorima financija mnogih kompanija. Ipak, to ne rezultira i većim brojem žena na CFO poziciji, nalaze se na svega 12% CFO pozicija među Fortune 500 kompanijama. Prošle godine ovu konferenciju održali smo po prvi puta na oduševljenje svih prisutnih. Cilj konferencije je istražiti stanje u Hrvatskoj, identificirati prepreke ženama do vodećih pozicija u sektoru financija i pokazati dobre primjere.

Među govornicama na konferenciji svakako treba istaknuti Lidija Kljajić, CFO Francka, te Mirjanu Perko, bivšu direktoricu financija u Gorenju.

Podršku konferenciji dali su Fina, Optotim Optika,KPMG, UniCredit Leasing, Megatrend poslovna rješenja, Kontroling Kognosko, HPB.

Partneri konferencije bili su Ramiro i Fulir Design.

U sklopu konferencija, dodijeljeno je i priznanje za buduće liderice. To su “žene koje dolaze” i za koje vjerujemo da ćemo ih u budućnosti vidjeti na vodećim pozicijama. Zašto jedna od tih pozicija ne bi bila CFO i CEO?

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -