Finska ima najmlađu premijerku na svijetu kojoj su 34 godine!

U dobi od 34 godine finska ministrica Sanna Marin postala je najmlađa premijerka na svijetu. Naime, Marin je dosad obnašala funkciju ministrice prometa. Njezina socijaldemokratska stranka ju je postavila na dužnost premijerke nakon što je premijer Antti Rinne dao ostavku.

Povezano: Ruth Bader Ginsburg: Inspirirajte se pričom najvažnije liberalne američke sutkinje

Sanna Marin još nije stupila na mjesto premijerke, ali očekuje se da će preuzeti dužnost nakon što položi zakletvu ovaj tjedan. Vodit će koaliciju lijevog centra. Bivši premijer Rinne je odstupio nakon što je izgubio povjerenje člana koalicije u postupanju s poštanskim štrajkom.

Finska premijerka ruši predrasude

“Imamo puno posla kod obnavljanja povjerenja birača”, rekla je novinarima Marin. Uz njezino stupanje na dužnost postavljala su se i pitanja o njezinoj spremnosti s obzirom na njezine godine, no odbacila je pitanje o svojoj dobi, rekavši: “Nikad nisam razmišljala o svojoj dobi ili spolu, mislim na razloge zbog kojih sam ušla u politiku i na one stvari zbog kojih sam stekla povjerenje biračkog tijela.”

Sanna Marin će biti treća premijerka u nordijskoj zemlji. Socijaldemokrati su se pojavili kao najveća stranka na izborima koji su održani u travnju, i tako imaju pravo imenovati premijera koji vodi koalicijsku vladu. Prema finskoj televiziji YLE, Sannu Marin odgajala je samohrana majka i prva je osoba u njezinoj obitelji koja je išla na sveučilište.

Povezano: Allyson Felix oborila rekord Usaina Bolta 10 mjeseci nakon poroda!

Kad preuzme dužnost, Marin će biti najmlađa premijera u svijetu. Novozelandska premijerka Jacinda Ardern ima 39 godina, dok je ukrajinski premijer Oleksiy Honcharuk ima 35 godina. Finska trenutno presjedava Europskom unijom.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -