Fotografija u životopisu – da ili ne?

Je li fotografija u životopisu dobra odluka ili ne? Uostalom, vaša se fotografija ionako nalazi na Linkedinu i ostalim profilima na društvenim mrežama. Stoga jedino ostaje pitanje hoće li uključivanje fotografije u životopis povećati vaše šanse da vas primijete i zaposle ili ne?

Ne postoji jedan pravi odgovor na pitanje o uključivanju fotografije u životopis. Ipak, kako prenosi The Balance Careers, fotografija u životopisu uglavnom se smatra lošom idejom za većinu tražitelja posla. Provedena istraživanja na ovu temu većim su dijelom pokazala da je postavljanje fotografije u cv-u veliko “ne”. Jedina iznimka su glumci i modeli, odnosno oni čiji je izgled važan za njihovo zapošljavanje.

Problemi s diskriminacijom

Jedan od glavnih razloga zbog kojih mnogi ne stavljaju fotografije u svoje životopise jest zaštita od diskriminacije, a poslodavci ujedno nemaju problema s optužbama za istu, bez obzira bila diskriminacija na temelju rase, dobi, težine, spola, atraktivnosti ili osobnog stila potencijalnog zaposlenika.


Pročitajte više: Ove 3 stavke životopisa osigurat će vam poziv za razgovor!


Kako donosi The Balance Careers, američka Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC) savjetuje poslodavce da ne traže fotografiju od svojih kandidata za posao. Ako je fotografija kojim slučajem ipak kao, naprimjer, za identifikaciju, treba je zatražiti nakon prihvaćanja ponude za posao.

Manjak nepristranosti pri odabiru kandidata

Još jedan problem koji se može javiti prilikom zapošljavanja jest nepristranost u samom procesu biranja kandidata. Naime, mnogi poslodavci namjerno izbjegavaju pristranost prilikom zapošljavanja, pritom koristeći strategije poput uklanjanja imena fakulteta ili kandidata sa životopisa prije nego što ih pregledaju. Uključivanje fotografije u prijavu za posao može znatno smanjiti dozu nepristranosti prilikom selekcije, a takvu perspektiva još uvijek prihvaća većina stručnjaka za ljudske resurse.


Pročitajte više: 4 laži u životopisu koje ne smijete prakticirati


Osim toga, mnoga dosad provedena istraživanja na ovu temu pokazala su da većina poslodavaca fotografiju u životopisu smatraju pomalo neprofesionalnom, a takav dojam sigurno ne želite ostaviti prilikom javljanja za posao iz snova. Osim toga, životopis bi se prvenstveno trebao bazirati na vašim kompetencijama, mogućnostima, vještinama i sposobnostima, a ne izgledu.

Kada je ipak dobro uključiti i fotografiju?

Fotografija u životopisu podrazumijeva se ako se prijavljujete za posao koji isto traži, u tom je slučaju najčešće riječ o modelingu, glumačkom angažmanu, radu na recepciji i slično. Ako odlučite uključiti fotografiju u svoj životopis, preporučeno mjesto za to nalazi se na samom vrhu stranice. Fotografija bi trebala biti profesionalna, slična ili ista poput one koju koristite za svoj Linkedin profil.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -