Franšizno poslovanje od ideje do uspjeha – predstavljen prvi priručnik za franšize

Franšize i franšizno poslovanje postali su danas ravnopravan i jednakopravan model u razmišljanjima oko poduzetničke aktivnosti, što prije nekoliko godina i nije bilo slučaj. Tomu u prilog govori i činjenica da je tri puta sigurnije i održivije započeti franšizni posao kupovinom franšize, nego pokušavati graditi brend iz temelja.

Franšizno poslovanje – priručnik

Daljnjoj popularizaciji franšiza zasigurno će doprinijeti i prvi priručnik za postojeće i sve buduće franšizne poduzetnike: “Franšizno poslovanje od ideje do uspjeha” autora dr. sc. Ljiljane Kukec i dr. sc. Saše Petra, koji je predstavljen na prvom Franšiznom klubu održanom u prostorima Swiss School of Business and Management u Zagrebu.

Sjajan spoj autora, pionirke franšiznog poslovanja u nas i predsjednice Hrvatske udruge za franšizno poslovanje, dr. sc. Ljiljana Kukec i poslovnog savjetnika i trenera dr. sc. Saše Petra, proširuje znanje ne samo o franšiznom poslovanju već poduzetništvu kroz prizmu franšize, vodeći čitatelja prema postizanju novih poslovnih ciljeva.


Pročitajte više: Hrvatske ugostiteljske franšize osvajaju zemlju, Europu i svijet


Strast kao pokretač poduzetničkih aktivnosti

Za Kukec strast je i dalje onaj glavni pokretač poduzetničkih aktivnosti. Drugi dio izazova za davatelja franšize je kako sebe pripremiti u izboru nekoga tko će znati  pobuditi ili prenijeti te širiti i razvijati vašu temeljnu poslovnu ideju. Upravo zato ovaj Priručnik kreće od samih osnova i glavnih pojmova, preko načina kako razviti franšizu i na što sve treba paziti do savjeta i jasnih uputa o svim pravima i davatelja i primatelja, iz jasne odrednice što trebaju sadržavati ugovori te kako pripremati i postaviti odnose s dobavljačima.

Kad govorimo o franšizama, govorimo zapravo o brendovima. Jer svaka identifikacija franšize vezana je uz brend, njegovo jačanje i širenje, odnosno način na koji se brend šiti, istaknuo je Petar na predstavljanju. Ključ brenda, time i franšize je povjerenje – u proizvod, uslugu i kvalitetu organizacije, istaknuo je Petar.

Knjiga, kako je rečeno na predstavljanju, pruža kroz vrlo pitak, sveobuhvatan pregled franšiznog poslovanja iz različitih perspektiva, i smjernice i naputke za sve koji žele ne samo nastupiti nego i uspjeti u svijetu franšiznog poslovanja.

U Priručniku su, uz brojne vrlo korisne i primjenjive informacije vezane uz franšizno poslovanje, kroz franšizne priče predstavljena i četiri franšizna poduzetnika i njihove inspirativne poduzetničke priče – riječ je o Dog&Style, Dječjem Escape Roomu, Body Creatoru i Colak Franchising Consulting Groupu.


Pročitate više: Ljiljana Kukec: Franšize su otporne na krizu, prošle godine imamo rast preko 20 posto


Utemeljena franšizna nagrada i klub

Andrija Čolak, vlasnik Čolak Franchising Consulting Group i suosnivač Surfnfriesa smatra kako je jedna od bitnih stvari na koju treba paziti i reguliranje intelektualnog vlasništva odnosno zaštita autorstva u procesu širenja franšize. Iako je poduzetnicima modus operandi snaći se i raditi sam svoj uspjeh, dobro je uz savjetnike graditi poslovni model i oplemeniti dodatno poslovanje.

Ženja Moskaljov, vlasnik franšize Dog&Style, smatra i da je posvećenost ideji još jedna od vodilja razvoja franšize. Izniknula iz strasti osnivača prema kućnim ljubimcima, vrlo brzo je početna ideja dobila širi kontekst i sada je sistem 3u1 odnosno uz hranu i opremu za kućne ljubimce, na jednom mjestu ima i veterinarsku ambulantu i salon za njegu pasa.

Hrvatska udruga za franšizno poslovanje FIP i prvi poslovni radio Poslovni FM, nakon utemeljenja prve, jedinstvene franšizne nagrade na hrvatskom i regionalnom tržištu FRANCHISE BRAND LEADER AWARD, pokrenuli su FRANŠIZNI KLUB, krovno mjesto za stalno okupljanje poslovne zajednice i svih zainteresiranih za franšize i franšizno poslovanje u nas, odlučni da se o franšizama i franšiznom poslovanju govori ne samo prigodno, nego tijekom cijele godine. Sve to i kroz predstavljanja pojedinih franšiznih primjera.

Foto: Marinko Nikolić / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -