Hrvatske ugostiteljske franšize osvajaju zemlju, Europu i svijet

Nakon što je franšiza Surf’n’Fries osvojila Sjedinjene Američke Države, sve više uspješnih hrvatskih ugostitelja franšizira svoje poslovanje. To im omogućuje rast, a primateljima franšiza poznata robna marka i uhodan način rada olakšavaju put do uspjeha.

Niz je ugostiteljskih brendova koji se trenutačno šire Hrvatskom, a među onima koji će iskoračiti u inozemstvo, je Koykan. Taj će lanac fast-casual restorana uskoro otvoriti prvi restoran u Njemačkoj. Stručnjaci se slažu da upravo ugostiteljske franšize iz Hrvatske na svjetskom tržištu imaju velik potencijal.

„Među našim je konkurentskim prednostima na svjetskom tržištu i naš mediteranski mentalitet. Volimo hranu! Naša fast food industrija ima fantastične sastojke! Sirovine su pripremljene i napravljene na hrvatskom tržištu, a naše se franšize trude i izvesti ih zajedno sa svojim brendom u inozemstvo”, kazao je Igor Zlatar, organizator Sajma franšiza i poslovnih mogućnosti.

Ugostiteljske franšize pozitivno utječu na gospodarstvo

Zahvaljujući takvom konceptu razvoj hrvatskih franšiza koji podrazumijeva i povećanje proizvodnje njihovih dobavljača namirnica, ima važan utjecaj na domaće gospodarstvo.

„Franšiziranje u ugostiteljstvu sigurno će nastaviti svoju ekspanziju u nadolazećim godinama nudeći prilike kako za poduzetnike koji žele sigurnost investiranja, tako i za etablirane brendove koji žele povećati svoju prisutnost na tržištu. Kupcima su franšizne marke praktičnije radi standardizirane ponude, dosljedne kvalitete proizvoda i usluga te prepoznatljivosti brendova. Ugostitelj poduzetnik ima brojne prednosti. Upravlja provjerenim poslovnim modelom pa je rizik znatno niži, koristi prednost u ekonomijama volumena, a u poslovanju, među ostalim, dobiva sveobuhvatnu podršku te mogućnost daljnjeg rasta”, kazao je Marko Gnjidić, direktor franšiza u Koykanu, lancu koji uskoro otvara peti restoran u Hrvatskoj te prvi u Njemačkoj.


Pročitajte više: Ljiljana Kukec: Franšize su otporne na krizu


Iz Splita u svijet

O osvajanju zapadne Europe sanja i Sexy Cow, street-food restoran iz Splita.

„Razvoj franšiziranja u ugostiteljstvu u strelovitom je porastu. Tome pridonosi brzi stil života i sve veća dostupnost proizvoda putem dostave. Gost ne dobiva samo vrijednost za novac, nego i standardizirani proizvod koji je uvijek iste kvalitete zahvaljujući čemu se stvara iskreno povjerenje kupaca prema brendu. Želimo nastaviti dijeliti svoju strast prema hrani s drugim gurmanima i ljubiteljima slasnih zalogaja i to kroz, sada već nadaleko prepoznatljiv, unikatni koncept naše Sexy Kravice. Zbog toga je moguće otvaranje restorana u Zagrebu, no glavni su nam cilj veliki gradovi zapadne Europe”, otkrila je Romana Grbić, vlasnica restorana Sexy Cow.

U njezinu gradu temelje svojeg poslovnog sna izgradio je J. Kent Pepper. Iz New Yorka se doselio u Split, a iz ljubavi prema pravim bagelima kojih nije bilo u Hrvatskoj, počeo ih je proizvoditi.

Brooklyn Bagel Co. jedina je pekarnica u Hrvatskoj koja proizvodi prave bagele u njujorškom stilu – peciva koja se prvo kuhaju, pa potom peku. Trenutačno poslujemo na tri lokacije u Splitu. Bili bismo oduševljeni kada bismo svoja prodajna mjesta imali u Rijeci, Osijeku, Zagrebu i Dubrovniku. Budući da njihov uspjeh uvelike ovisi o lokaciji, vjerujem da bi poduzetnici koji žive u tim gradovima, najbolje znali odabrati savršenu lokaciju i nositi se sa svakodnevnim poslom”, objasnio je J. Kent Pepper zašto kreće u franšiziranje poslovanja.


Pročitajte više: Dva lica franšiznog načina poslovanja


Sajam franšiza i poslovnih mogućnosti: prilike za ugostiteljske franšize

I Victus Group ima isti plan. Ta grupacija koja stoji iza barova Leggiero, restorana Batak Grill i slastičarnica Torterie Macaron, trenutačno upravlja ugostiteljskim objektima na šezdesetak lokacija. Daljnji razvoj vidi kroz franšiziranje.

Leggiero, Batak Grill, Torterie Macaron, Koykan, Sexy Cow i Brooklyn Bagel Co. neke su od dvadesetak ugostiteljskih robnih marki čije će se mogućnosti franšiziranja predstaviti na Sajmu franšiza i poslovnih mogućnosti. Na tom će Sajmu koji će se u u Family mallu u zagrebačkom Jankomiru održati u petak i subotu 22. i 23. rujna, biti više od 70 izlagača.

Partneri Sajma su Hrvatska udruga za franšizno poslovanje, Grupacija tvrtki za franšizno poslovanje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Colak Franchise Consulting Group. Glavni su sponzori Sajma tvrtke Postmii i Husse.

Ulaz na Sajam za sve je zainteresirane slobodan.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -