Kako je Frida Kahlo svoju bol pretvorila u umjetnost?

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, meksička je slikarica realizma, kubizma i nadrealizma. Rođena je 1907. godine u Mexico Cityju. Nakon što je postala socijalistica za vrijeme meksičke revolucije, Frida Kahlo tvrdit će da se rodila 1910. godine kako bi pokazala koliko je predana svojoj meksičkoj kulturi. Njezina majka vukla je europsko-američke korijene dok je njezin otac bio njemački doseljenik.

1922. godine upisuje se u najprestižniju obrazovnu instituciju u Meksiku, koja je upravo tada počela primati djevojke. Tamo je upoznala budućeg muža, Diega Riveru uz kojega je prihvatila komunističku ideologiju. 1925. godine preživljava tešku prometnu nesreću kada je zamalo ubijena u sudaru autobusa. U toj nesreći ozlijeđene su joj desna noga i zdjelica, a kao najveća posljedica javila se neplodnost. Godinu nakon toga, naslikala je svoj prvi portret, poslije čega slijedi velika serija slika u kojima dominiraju teme boli, patnje i razaranja.

Povezano: Žene koje ćemo zauvijek pamtiti – 10 inspirativnih izjava Hillary Clinton

1928. godine ponovno sreće Riveru, najpoznatijeg po svojim političkim muralima. U njega se zaljubila iako je bio dvostruko stariji od nje. Vjenčali su se iduće godine, nakon Meksika promijenili su nekoliko lokacija uključujući San Francisco i New York. Budući da je doživjela tešku prometnu nesreću koja je ostavila brojne posljedice, propao je njezin san o tome da postane liječnica. Nakon toga, okrenula se slikanju, za koje ju je ohrabrio otac time što joj je dao boje, posebno prilagođeni kist i ogledalo fiksirano na donjoj strani njezinog kreveta kako bi sve mogla bolje vidjeti.

“Slikam cvijeće kako nikada ne bi uvenulo.”

Frida Kahlo jedna od najvećih umjetnica svih vremena

Nakon što se pomirila sa svojom sudbinom, počela je proučavati portrete renesansnih umjetnika i započela je cjeloživotni projekt same sebe. Narednih 20 godina naslikala je desetke autobiografskih scena i autoportreta. Njezina umjetnost rasla je usporedno s odvažnošću i samopouzdanjem koje je stjecala, tim više što se suočila s nesvakidašnjim problemima. Konstantnim zdravstvenim tegobama, nizom pobačaja i suprugovom nevjerom. Krajem tridesetih godina postaje poznata i slavna samostalnim izložbama u Parizu i New Yorku. Čak ju je istaknuo i veliki časopis Vogue kao vrlo važnu umjetničku figuru.

Povezano: Zašto je pjevačica s Barbadosa uzor brojnim ženama?

frida kahlo

Četrdesetih godina polako izmiče očima javnosti, a umire 1954. godine u kući u kojoj se i rodila. Promijenila je umjetnost 20. stoljeća i postala je simbol slobode i Meksika. Njezin talent ponovno se približio masi i javnosti tek osamdesetih godina prošlog stoljeća. Danas, njezina izložba zabilježena je u Victoria&Albert muzeju, jednom od najprestižnijih svjetskih muzeja za umjetnost i dizajn. Izložba prati dijelove i veze iz njezinog života, stila i rada. Uz 13 slika, sadrži oko tisuću dokumenata, odjevnih i osobnih predmeta iz njezinog života. Ostat će zauvijek ovjekovječena kroz svoje radove, ali i citate koji su prepoznati diljem svijeta.

“Na kraju dana shvatimo da možemo podnijeti mnogo više nego što mislimo da možemo.”

Foto: Unsplash, Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -