Gafovi na LinkedInu: Ovo ne biste trebali objavljivati ako želite izgledati profesionalno!

LinkedIn je društvena mreža na kojoj poput svih drugih nastojimo privući pozornost publike. Ipak, je li svaka vrsta pažnje odgovarajuća? LinkedIn je prvenstveno mreža na kojoj izgrađujemo svoju profesionalnu reputaciju i brend koji je refleksija našeg poslovanja. Iako je LinkedIn društvena mreža poput Facebooka ili Instagrama, na njemu je reputacija znatno važnija. Donosimo listu savjeta kako izbjeći da vam gafovi na LinkedInu naruše profesionalnu reputaciju.

Kontroverzne objave su one koje će zasigurno donijeti najviše komentara, ali pitanje je želite li da potencijalni klijenti i suradnici vaše ime i brend povezuju s kontroverznim temama. Vaše prijatelje može oduševiti vaš sarkastični smisao za humor ili mišljenje o dnevnopolitičkim temama, ali vaši potencijalni suradnici možda neće tako dobro reagirati. Neprofesionalnost na LinkedInu dovodi do smanjenja broja potencijalnih suradnika, što je nešto što svakako želite izbjeći. “LinkedIn je poslovna mreža, koja služi povezivanju i kreiranju poslovne reputacije, i tome treba služiti sadržaj koji objavljujete. Uvijek se zapitajte hoće li to što objavljujete pozitivno utjecati na vaš image i ostaviti željeni dojam”, savjetuje marketinška stručnjakinja Nataša Krezić.


Pročitajte više: LinkedIn Post ili LinkedIn Article – Koji format odabrati?


Što ne objavljivati?

Prvo i osnovno pravilo glasi: “Ako sumnjate, nemojte objaviti”. Ako vam se čini da bi objavu netko mogao pogrešno shvatiti, radije ju preskočite. Zadržite se na profesionalnim objavama i izbjegavajte pretjeranu negativnost. Zapamtite da čak i ako ne zauzimate stranu u raspravi o kontroverznoj temi, sama činjenica da objavljujete o njoj može potaknuti potencijalne klijente da oblikuju mišljenje o vama, koje može ili ne mora ići vama u korist.

Izbjegavajte politiku

Rasprave o politici imaju svoje mjesto i vrijeme – a to zasigurno nije LinkedIn, osim ako nemate karijeru u politici. To se ne odnosi samo na kontroverzne teme, nego i na svaku raspravu o politici. Ne zaboravite da je riječ o osjetljivoj temi i da ono što je neutralno za vas, može uvrijediti nekog drugog.

Nemojte se žaliti na kolege i suradnike

Svoj LinkedIn profil ne bi trebali koristiti za osobne obračune i prigovore na račun kolega, šefova ili suradnika. Čak i ako znate da ste u pravu, možete izgledati nekolegijalno. Općenito, negativnost gotovo nikada nije poželjna.

Pazite na pravopisne pogreške

Iako nam se pravopisne greške mogu činiti nebitnima, one itekako utječu na profesionalnu reputaciju. Objave koje nisu u skladu s gramatičkim pravilima i pravopisom su najčešći gafovi na LinkedInu. Pročitajte objavu nekoliko puta prije nego što ju objavite. “Nepismene objave pune gramatičkih grešaka, tipfelera i sl. govore puno o autoru jer ostavljaju dojam šlampavosti i neurednosti, a to svakako želite izbjeći. Ako želite da vas se ozbiljno shvati onda i vi morate ozbiljno shvatiti svoj profil na LinkedInu i posveti mu dužnu pažnju”, smatra Nataša Krezić.

Također, izbjegavajte kratice koje su uvriježene u neformalnoj komunikaciji. One prolaze u komunikaciji putem poruka ili na Twitteru koji ima ograničen broj znakova, ali na LinkedInu ih treba izbjegavati.


Pročitajte više: LinkedIn trikovi kojima ćete privući regrutere i povećati posjećenost svog profila!


Fokusirajte se na teme vezane uz posao

LinkedIn je mreža čija je primarna svrha poslovni networking. Iako je u redu ponekad objaviti neku crticu iz privatnog života, većina objava treba biti povezana uz posao. Smiješne slike mačaka ostavite za Facebook ili Instagram. Isto vrijedi i za vaše fotografije, koje bi trebale biti profesionalne i vezane za ono čime se bavite. Izbjegavajte selfije i fotografije s ljudima koji vam nisu kolege i suradnici. Iznimno, fotografije aktivnosti izvan posla kao što je vaš način opuštanja nakon napornog dana mogu biti poželjne.

Ne pretjerujte

“Manje je više” je pravilo kojim se možete voditi i prilikom objavljivanja na LinkedInu. Ograničite se na sadržaj koji će vam pomoći u izgradnji brenda i učvrstiti poslovnu reputaciju. Nemojte objavljivati samo zato da nešto objavite, već se fokusirajte na kvalitetu sadržaja. “Ako želite graditi reputaciju stručnjaka za branding ili investicije onda ne objavljujte recepte, recenzije filmova, smiješne video uratke s kućnim ljubimcima. Isto vrijedi i za lajkanje i komentiranje tuđeg sadržaja”, savjetuje Nataša Krezić.

Također, razmislite tko vam je ciljana publika. Ako ste član više LinkedIn grupa, razmislite u kojoj će vaša objava biti najprikladnija. Također, pripazite na to da neke grupe ne dozvoljavaju linkove na druge blogove ili web stranice. Učestalo objavljivanje može se smatrati spamanjem i nije nimalo profesionalno.


Pročitajte više: Ove četiri žene rasturaju na LinkedInu, učite od njih!


Kako uza sve navedeno svoj LinkedIn profil učiniti profesionalnim, a ipak zanimljivim? Nataša Krezić savjetuje održavanje higijene profila, odnosno posvećivanje pažnje detaljima kao što su dobro izabrana fotografija profila, cover fotografija te naslov profila. Važno je biti aktivan u svom području, ne bojati se prihvatiti zahtjeve za umrežavanjem, te komentirati i iznositi svoj stav, ali pristojno i unutar područja svoje ekspertize. Gafovi na LinkedInu će tako biti svedeni na najmanju moguću mjeru.

Foto: Unsplash/Souvik Banerjee

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -