Petra Čikara Mikić obiteljski tradicionalni obrt oživjela proizvodnjom vizira!

Posljednjih tjedana zaštita i dezinfekcija su teme o kojima se ne prestaje govoriti. Naime, jedna viša razina zaštite protkala se kroz naše živote, ali i naša poslovanja. U poslovanju se osim dezinficijensa koriste i viziri, a Petra Čikara Mikić vam otkriva gdje možete kupiti vizire te zašto ih ona proizvodi.

Povezano:

Nasljednica obiteljskog poslovanja

Petra je odgajana u tradicionalnom duhu te u obitelji koja je već tijekom njezinog djetinjstva imala uveliko razvijen obiteljski biznis. Još u djetinjstvu spoznala je način funkcioniranja tvrtke, razvila ljubav prema radu i izvršavanju obaveza, a samim tim i prema poslovanju svojih predaka.

Vjerojatno se pitate koji je to posao! U pitanje je nešto što je za nju sasvim prirodno i normalno, ali ne i uobičajeno kada su žene u pitanju. Kada spomenemo bravariju i strojarstvo gotovo uvijek pomislimo da je to isključivo muški posao, ali iznimke postoje. U ovom slučaju to je Petra.

Vođena svojom vizijom prije nešto više od dvije godine za Woman in Adria istaknula je: “Nasjediti obiteljski posao posebna je ljubav i odgovornost, no to ne znači da se treba manje truditi. Baš suprotno, treba se truditi još više kako bi se uspješno poslovanje nastavilo još desetljećima i generacijama.“

Zaokret u poslovanju

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu sa suradnicima je unaprijedila poslovanje Obrta Čikara te zajedničkim snagama djeluju na širenju poslovanja. Analizirajući potrebe kako Obrta, tako i partnerskih firmi uvidjela je neke od poteškoća s kojima se svakodnevno susreće. Na primjer, pored konstantne potrebe za odgovarajućim profilom radnog kadra (zaposlenika) zapazila je da je na tržištu prisutan deficit odgovarajuće zaštitne opreme. Potaknuta time ujedno je pokrenula i posao sa svojim suprugom, te time ostvarila sinergiju između poslova koje istinski volim. Uz to što joj je pripala čast da nastavi obiteljsku tradiciji s jedne strane, s druge je započela stvarati nešto ,,svoje“.

Nastavila je osluškivati potrebe tržišta, a samim time i širenje asortimana ponude i usluga. “Kao svi, tako sam i ja početkom godine pratila dešavanja u vezi Covida-19 i njegovo širenje. Nadala se da će epidemija stati, ali uz stalnu bojazan da bi jednog dana mogla doći i kod nas. Onog dana kada je Covid-19 došao u nama susjedne zemlje, znala sam da će doći i kod nas. Nisam se bojala, već sam se pitala kako ja mogu biti od koristi u svemu što nam dolazi. Suprug i ja smo se brzo sporazumjeli i donijeli odluku da postojeće zalihe zaštitne opreme s lagera ustupimo u svrhu donacije našim poslovnim partnerima, kako bi se adekvatno zaštitili prilikom pružanja svojih usluga. Oni su prepoznali naš gest te su počeli s potraživanjima zaštitne opreme.”

Pored redovnog, uspjeli su organizirati kontinuirani lager s neophodnim, a to su viziri i maske. Globalna potražnja je naglo porasla i prešla sva očekivanja. Petra i njezin suprug su se potrudili odgovoriti na sve potrebe klijenata bez obzira na težinu situacije. Pronašli su nove dobavljače, ali i nove klijente. Tako su proširili poslovanje.

“Istaknula bih da su mi viziri bili svojevrstan izazov. Danima sam analizirala ponude i potražnju istih, te prikupljala uzorke. Zamislite, niti jedan me nije oduševio. Susretala sam se sa sljedećim: vizir mi je težak pri nošenju, neobrađenih je rubova, loše se fiksira na glavi, magli se, da ne spominjem to da razmak između vizira i vrha nosa nije postojao. Sam proces proizvodnje vizira je priča za sebe, od metode 3D printerom, metode brizganjem rastopljene plastike u prethodno napravljene kalupe do ručne izrade.”

Petra za sebe kaže da je i dalje obična djevojka iz susjedstva koja gaji tradicijske vrijednosti te daje primat ručnim tehnikama rada. Samim tim imate odgovor za tehniku za koju se opredijelila.

“Uz moje male korekcije koje su obzirne, dobili smo odgovarajući zaštitni vizir koji je ugodan, lagan, anatomski oblikovan te izuzetno nosiv i primjenjiv u svakodnevnim aktivnostima. Osobno smatram da smo kao društvo na dobitku samo ako njegujemo našu tradiciju i znanje, te uvijek poštujemo danu riječ! Budite zdravi i odgovorni prema sebi i drugima!” zaključila je Petra.

Članak napisan u suradnji s Petrom Čikarom Mikić, Obrt Čikara.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

panel javni sektor

Ove žene upravljaju javnim sektorom, a sve vas one čekaju na...

Pripremamo svoju drugu konferenciju za žene u javnom sektoru. Žene čine većinu zaposlenih u javnom sektoru, no na vodećim pozicijama su...
- Advertisment -