Je li girl dinner trend zapravo opasan? Pitale smo nutricionistkinju

Trendovi su okosnica suvremenog društvenog života, a odnosi se to i na prehranu. Tzv. girl dinner jedan je od najnovijih, a temelji se na teoriji da se grickalice u dovoljno velikoj količini mogu smatrati obrokom. I to estetski privlačnim obrokom. Primjer takve večere se sastoji od nekog voća, malo sira i salame, krekera i maslina.

Trend je inače započela Olivia Maher, asistentica scenarista koja zbog štrajkova u industriji trenutno ne radi. Sastavila je skroman obrok inspiriran starim seljacima i nazvala ga girl dinner. Ovakve obroke smatra “ženskima” jer ih jede kad njezin dečko nije kod kuće s njom, pa nije raspoložena za klasičnu večeru, pojasnila je za NY Times.

Je li ovaj trend potencijalno opasan upitale smo Merdijanu Dugonjić, nutricionistkinju i osnivačicu MD Nutrition&Health.

Važno je razlikovati činjenice i preuveličavanje

Dugonjić je za početak istaknula kako je važno znati prepoznati i razlikovati činjenice od preuveličavanja i znanstveno neutemeljenog pristupa od strane influencera.

“Budući da su ljudi, a posebno žene, u pravilu osjetljivi na svoje zdravlje i posljedično utjecaje koje prehrana može na njega imati, skloni su s prevelikim oduševljenjem prihvatiti određenu ideju, što dugoročno nije uvijek ispravno”, kazala je. Naime, pokretači ovakvih trendova, bez obzira na to jesu li toga svjesni ili ne, promiču razne poremećaje prehrane, naročito kod mladih osoba.

Tinejdžerice i mlade djevojke same su po sebi u osjetljivim godinama, te su najugroženija skupina kad su u pitanju poremećaji prehrane poput bulimije ili anoreksije.

“Upravo je to skupina koju će ovakvi videozapisi najviše privući, jer mogu prikazivati i niskokalorične obroke i grickalice“.

Iako girl dinner može biti visokokaloričan obrok, on to najčešće nije.


Pročitajte više: Jesu li detox sokovi i čajevi ‘navlakuša’? Evo što kaže nutricionistica


Girl dinner nije inherentno opasan trend

Ipak, bilo bi pogrešno reći da je cijeli ovaj trend negativan. Različiti trendovi u prehrani mogu potaknuti i dobre navike, što je u svakom slučaju pohvalna stvar. Nije isto hoće li vaš girl dinner biti prepun voća ili čipsa.

“Stoga, neka vam u svemu ovome zdravlje bude na prvom mjestu. Jedna proteinska čokoladica ili banana neće poboljšati vaše cjelokupno zdravlje, no svakodnevni uravnoteženi odabiri i jedenje u situacijama kada smo zaista gladni hoće”, napomenula je Dugonjić. “Vrlo je važno jesti svjesno, gledati hranu koju jedemo i doživljavati njen okus i miris”.

Vrijedi to za sve obroke, no posebno je važno imati to na umu kad su u pitanju kasnonoćni obroci koji se najčešće konzumiraju ispred ekrana, što slabi našu sposobnost da potpuno uživamo u hrani, te vodi ka prejedanju.

U prijevodu, još jednom ponavljamo ono pravilo da nije dobro jesti pred ekranom. Ne zbog ljepote, već zbog zdravlja.


Pročitajte više: Intuitivna prehrana pomaže da prehranu prilagodimo sebi, a ne obrnuto


Uravnotežena prehrana uvijek je dobra ideja

Prehrambeno ponašanje je važan aspekt života jer može utjecati na dugoročne zdravstvene ishode jer se smatra da nezdrave prehrambene navike kao što su konzumacija hrane siromašne hranjivim tvarima, preskakanje obroka i nedostatak pravovremene redukcijske prehrane uzrokuju razne zdravstvene probleme i nedostatke u prehrani”.

S druge strane, uravnotežena prehrana i konzumacija kvalitetne hrane donose brojne zdravstvene dobrobiti, što se odnosi jednako na fizičko i psihičko zdravlje i stabilnost pojedinca.

Bez obzira na to priklanjate li se nekom trendu ili ne, važno je ne zaboraviti na umjerenost, raznolikost i ravnotežu. Trendovi nisu loši sami po sebi, dok god u njima ne pretjerujemo i dok god nam nisu u primarnom fokusu. U redu je isprobati nešto novo.

“Za početak, budite bolji prema prirodi, bolji prema životinjama, bolji jedni prema drugima. To nam uvijek trebati biti u trendu, bez obzira na sve”, zaključila je.

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -