Glasa Poduzetnika predložio svibanjske mjere Andreju Plenkoviću!

Svibanjski paket mjera treba riješiti otvorena pitanja koja nisu riješena u travanjskom paketu, te konačno donijeti rješenje problema parafiskalnih nameta koji godišnje opterećuju gospodarstvo s devet milijardi kuna.

Povezano:

U prva dva tjedna od osnivanja, Udruga Glas Poduzetnika je učlanila preko 9.000 članova, poduzetnika, obrtnika i fizičkih osoba, te na taj način postala po broju članova najveće neprisilno udruženje poslodavaca i poduzetnika u Hrvatskoj. Cilj rada Udruge je osigurati boljitak ne samo svojih članova i njihovih zaposlenika, nego hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti. Udruga ima kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, koje adresira kroz konkretne zahtjeve i mjere koje predlaže nadležnim institucijama.

„Jučer smo uputili Premijeru Plenkoviću zahtjeve za mjere koje trebaju biti u svibanjskom paketu, te osnovne mjere koje će omogućiti budući održivi razvoj hrvatskog gospodarstva i društva“, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika. „Budući da Premijer nije odgovorio na prethodne zahtjeve Udruge Glas Poduzetnika, uključujući i otvoreno pismo koje smo uputili 17.4.2020., smatramo da i dalje trebamo upućivati zahtjeve putem medija jer su naši zahtjevi bitni za opstanak i razvoj gospodarstva, poduzetništva i društva u cijelosti.“

Ovo su zahtjevi Udruge koji su upućeni Premijeru Plenkoviću za šest mjera koje bi trebale biti definirane svibanjskim paketom:

  1. Trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta, uključujući i uvođenje dobrovoljnog članstva u HGK, HOK i HTZ.

2. Plaćanje PDV-a po naplati mora biti trajna mjera za sve tvrtke. Ovo je sada samo privremena mjera do 20.06., te postoji opasnost da 20.06. krene naplata od strane PU neovisno o tome hoće li poduzetnik PDV naplatili ili ne i ovo može biti ogroman problem mnogim poduzetnicima.

3. Moratorij na kredite i leasinge od 6 do 18 mjeseci ovisno o potrebi, uz minimalne (do 1%) kamate za navedeni period svim ugroženim poduzetnicima, obrtnicima i građanima.

4. Ulazak sezonskih obrtnika i radnika u paket mjera.

5. Dostupnost COVID 19 kredita i malim iznajmljivačima kojima je isti nužan za preživljavanje do slijedeće turističke sezone.

6. Prestanak represije inspektora – Državni inspektorat mora biti savjetodavno tijelo, prvenstveno, pa tek onda represivno (a ne samo represivno kao sada), s jasnim i nedvosmislenim pravilima postupanja, te za minorne greške opominjati, a na kažnjavati, uz razuman rok za ispravljanje greške.

Dodatno, nevezano za svibanjske mjere, Udruga traži da se čim prije pokrenu aktivnosti u sljedećim područjima:

  • Smanjivanje i reorganizacija javne uprave i lokalne samouprave kao i smanjivanje poreznog i neporeznog opterećenja gospodarstva.
  • Potpuna transparentnost prihoda i rashoda svih tijela javne uprave i lokalne samouprave, te javnih poduzeća.
  • Digitalizacija i automatizacija procesa i servisa poduzetnika i građana, a koji su nužni za napredak i osiguravaju globalnu konkurentnost.
  • Povećanje efikasnosti pravosuđa kroz digitalizaciju, te osiguravanje da isto bude depolitizirano i neovisno.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -