Žene koje su “glasne” u vezama su i zdravije!

Sigurno ste doživjeli situacije u kojima ste odlučili prešutjeti što mislite ili osjećate kako bi zadržali “mir”. Takvo “samoušutkavanje” je obrazac koji se ponavlja i u kojem se daje prioritet potrebama druge osobe. No, to se obično radi na vlastitu štetu jer odbijate izraziti negativne emocije. Nova istraživanja pokazuju da žene koje potiskuju svoje osjećaje na taj način imaju povećan rizik od fizičkih i psihičkih bolesti.

Povezano: 3 načina kako postići ravnotežu između karijere i veze

Zašto glasne žene u vezi imaju bolje zdravlje?

Studije provedene posljednjih desetljeća povezale su samoušutkavanje žena sa sindromom iritabilnog crijeva, depresijom, povećanom osjetljivošću na odbacivanje i čak povećanim rizikom od smrti.

Rizik od prerane smrti je zaključak iz longitudinalnog istraživanja. Naime, žene koje nisu otkrivale svoje osjećaje imali su četiri puta veću stopu smrtnosti nego njihove vršnjakinje koje su iskazivale. Novo istraživanje Sveučilišta u Pittsburghu došlo je do saznanja da je samoušutkavanje povezano s nakupljanjem arterijskog plaka. To za posljedicu ima povećani rizik od moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema. Studija je proučavala 304 žene koje su „perimenopauzi i postmenopauzi“.

Autorica studije o povezanosti ženskog zdravlja i osjećajima istaknula je da je za žensko zdravlje važan faktor odnosi u intimnoj vezi. Iako je veličina uzorka mala, ovi nalazi daju veću potporu većem istraživanju samoušutkavanja. Time nećete ispasti ku*ka nego samo žena koja brine za svoje mentalno i fizičko zdravlje.

Povezano: 4 savjeta poduzetnicama za pronalazak ljubavnog partnera

Istraživanje je pokazalo da glasne žene u vezi daju prioritet sebi i iskrenoj komunikaciji. To treba svaka žena jer to doslovno može biti pitanje života i smrti.

Foto

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

keto pizza

Keto pizza kojom ćete vrlo rado zamijeniti klasičnu!

Kada započinjemo neku dijetu, najčešće pomišljamo na to koliko će nam nedostajati nezdrava hrana, odnosno ona na toj dijeti zabranjena. Keto...
- Advertisment -