Godišnji bez mobitela – uživancija ili nemoguća misija?

Mobiteli, a naročito oni pametni, nešto su bez čega je mnogima svakodnevni život nezamisliv. Osim standardnih funkcija telefoniranja i slanja SMS-ova, mobiteli su nam danas budilica, igraća konzola, fotoaparat i računalo u malom putem kojega možemo surfati internetom i provjeravati društvene mreže.

S jedne smo strane sretni što nam se danas pruža toliko mogućnosti u jednom malom uređaju, što možemo rezervirati hotelski smještaj u par klikova i poslati link na neku zanimljivost, no na godišnjem odmoru, to nam se neugodno naplati, primijetila je Anisa Šerak Anisa Šerak na Women in Adria BiH.


Pročitajte više: Ove strategije koriste top managerice i poduzetnice kako bi se isključile na godišnjem


Ne možete pobjeći od posla? Isprobajte ove metode

Ako imamo odvojeni privatni i poslovni mobitel, situacija je vrlo jednostavna – poslovni isključite dok godišnji ne završi i to je to.

Naravno, nekima je to problematično, naročito ako su na visokim pozicijama ili pak poduzetnici. U takvim situacijama, Mandie Holgate s portala Thrive savjetuje da za početak planirate par mjeseci unaprijed, a svoj tim upoznate s detaljima vezanih zadataka kako bi izvršenje bilo uspješno. To je lakši dio.

Onaj teži je jednostavno vjerovati timu da će učiniti sve kao treba. Sjetite se da je vaš tim zaposlen s razlogom, a taj je razlog što vjerujete da će sve odraditi kako treba. Sjetite se i da je svakom zaposleniku važno da je sve u redu zbog vlastite organizacije i osjećaja zadovoljstva. Stavite se u njihove cipele – zar ne biste vjerovali sebi u takvoj situaciji?

Dodatno, neke je poslove moguće barem privremeno automatizirati. Identificirajte ih i automatizirajte prije odmora.

Također, obavezno postavite out of office poruku u kojoj svima dajete do znanja da ste na godišnjem odmoru. Vaši poslovni partneri i klijenti neće vaš odmor doživjeti kao nešto problematično, te sigurno ne očekuju od vas da im budete dostupni 0-24. Ako ne očekuju vaš odgovor u 02:00 ujutro, neće ga očekivati ni za vrijeme godišnjeg odmora.


Pročitajte više: Kako se bolje fokusirati? Isprobajte dosadu.


Isključite mobitel zbog sebe – čak i privatni

No možda vas ne muče poslovni zadaci, već to što nemate odvojeni privatni i poslovni mobitel. Spriječiti druge da nas kontaktiraju nije moguće, stoga je doista jedino rješenje isključiti ga. No želimo biti dostupni obitelji i prijateljima, zaigrati nešto opuštajuće i slušati glazbu. Dilema je velika, bez sumnje, i svi je razumijemo.

Isključivanje mobitela i ignoriranje tehnologije makar na nekoliko dana može imati pozitivan učinak na nas. TheMuse tako ističe kako je neke osobne želje i zadatke puno jednostavnije izvršiti ako mobitel ugasite i maknete od sebe. To može biti čitanje knjige, uspješno treniranje u teretani, bolje korištenje vremena koje imate s obitelji i prijateljima. Za početak, isključite mobitel barem u tim situacijama.

Dodatno, svaka osoba treba specifično vrijeme i uvjete da “napuni baterije.” Je li vam potreban dan-dva mira ili pak tjedan dana? To raščistite sami sa sobom, no imajte na umu da mobitelu nije mjesto u mentalnom oporavku.

Naš mozak žudi za distrakcijama, a tek kada te distrakcije uklonimo, počnemo čišće misliti. Samim time, poboljšavamo svoj fokus i bolje funkcioniramo na privatom i poslovnom planu.

Znamo da nije lako. Znamo da je nezgodno i znamo da je teško. Ali ništa ne škodi probati, zar ne? Naročito kada znamo da će se isplatiti.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -