Menadžerice i poduzetnice otkrile kako se opustiti na godišnjem

Došlo je ljeto i s njime vrijeme za godišnji odmor. No, često se javlja problem nemogućnosti isključivanja iz poslovnog ‘autopilota’. Kako je inače u svakodnevici sve podređeno poslu, izazov je na godišnjem odmoru zaista se opustiti, odmoriti i zaboraviti na posao. Kako ne čitati mailove, odvojiti dragocjeno vrijeme za sebe i ostale trikove što i kako na godišnjem odmoru, savjetuju naše članice.

Shvatite da trebate odmor

Na radnu produktivnost utječe umor. Ako osoba ne odradi godišnji odmor, sposobnosti adekvatnog odrađivanja radnih zadataka padaju. Ajda Brazda Mlakar, komercijalna direktorica u CETIS FLEXU, komentirala je kako nije uvijek tako lako otići na odmor.

„Uvijek je važno shvatiti da nam treba odmor, što znači da se u prvoj fazi sami moramo pobrinuti da nas netko zamijeni tijekom godišnjeg odmora, koliko je to naravno moguće. Moramo znati da nemaju uvijek svi tu mogućnost, a pogotovo poduzetnici koji imaju svoju tvrtku i bore se za opstanak svoje tvrtke.“

Otkrila je i kako ona voli provoditi svoje slobodno vrijeme i ‘napuniti baterije’. „Ipak, potrebno je nekoliko dana “otklopiti”; sama volim posegnuti za čitanjem dobre knjige, koja još miriše po starom papiru, a na večer igra Monopolija s obitelji. Šetnja po Malom Lošinju, s kuglicom sladoleda u ruci, to je sve što mi treba na odmoru. Ako u vrijeme odmora otvorim laptop, nikad ne razmišljam da to moram ili da je to neka obaveza, jednostavno volim svoj posao i to je dio moga života.“


Pročitajte više: Zašto godišnji odmor ne vrijedi i za male poduzetnike?


Ne posežite za laptopom

Čak i ako volite svoj posao, pokušajte ne posezati za računalom, jer odgovaranje na jedan e-mail brzo se može pretvoriti u višesatnu prepisku i rješavanje ‘gorućih pitanja’.

Elmira Majerić iskusna je menadžerica. Na težak je način naučila, na pola puta do burnouta, da „…imam svoje vrijeme i da nitko neće umrijeti ako ne pročitam slack poruku do povratka.“ Osvještavanje ovog tipa samo je početak. Nužno je i postaviti granice, objašnjava Majerić. „Uostalom, uputa koju su dobili je da svaki put kad me žele kontaktirati promisle koliko je od 0-došla policija i traže mene poimence hitno i samo ako je 10 me mogu i moraju zvati na telefon. Za sve ostalo pišu mail i čekaju da se vratim s GO-a.“


Pročitajte više: Je li se vaš godišnji odmor pretvorio u popis obveza koje morate obaviti?


Fizički se udaljite iz radne okoline

Fizički odlazak iz radne okoline prvi je korak ka pravom godišnjem odmoru. Taj je dio dosta lako ostvariv. Problem većine žena je mentalni odmor, kako ne misliti na posao, obaveze, e-mailove i ono što ‘te čeka’ kad se vratiš na posao.

Ana Keglović Horvat dugogodišnja je poduzetnica. „Uredno svake godine idem na godišnji i to više puta. Laptop ne vadim. Sve što naleti baš tada ili ljubazno odbijem ili odgodim dok se ne vratim na posao, a znam po cijeli dan ostaviti mobitel u kući/sobi. Najlakše mi se fizički otkačiti, mentalno mi treba više dana, ali trudim se ne dovesti se u situaciju da padam s nogu nego uzimam kroz godinu odmore i isključujem se. Još mi niti jednom nije palo nebo na glavu radi toga. Prekratak je život“, zaključuje.

Nemojte si dopustiti da radnu to-do listu zamijenite onom što sve trebate vidjeti i napraviti dok ste na ljetovanju. Planiranje i organiziranost su uvijek u redu, no nije dobro nabijati si tempo i u slobodno vrijeme. Uživajte na suncu, ispijajući kave  i provodeći kvalitetno vrijeme s najdražima.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -