U djelatnost s najvećim udjelom muškaraca sve je više uspješnih žena!

Građevinska industrija tradicionalno je dominantno muška industrija. U Hrvatskoj je građevinarstvo djelatnost s najvećim udjelom muškaraca: gotovo okruglih 90 posto! Prema dostupnim podacima iz 2021., od više od 99.000 ljudi koji su zaposleni u sektoru građevinarstva, žene čine otprilike 10% radne snage u ovom sektoru. U Njemačkoj, Belgiji, Italiji, Španjolskoj i Portugalu oko 9% građevinskih radnika čine žene.

A gdje su te žene u građevinarstvu i srodnim industrijama? Brojke uglavnom obuhvaćaju žene na administrativnim i uredskim poslovima. Izuzetno mali broj žena radi na gradilištima ili pak na vodećim, upravljačkim pozicijama. Kako bi osnažili žene koje grade karijeru u ovom području, Women in Adria već četiri godine organizira konferenciju “Žene u građevinarstvu, arhitekturi i srodnim zanimanjima”, a ove godine okupljamo se 14. ožujka u Lidu. Prijave za godišnju konferenciju, koja će okupiti vodeća ženska lica građevinske industrije u Hrvatskoj, su otvorene.

Kako smo ranije pisali, stižu nam osnivačica Smartwaya Petra Mesarić, direktorica nabave u Kufner Grupi Sunčica Draganić, direktorica ljudskih potencijala u Colas Hrvatska Jasenka Maltarić-Dujnić,voditeljica održivog poslovanja u Cemexu Merica Pletikosić Tanja Banay, generalna direktorice SBU Commercial, Daikin Airconditioning Central Europe. Evo koga od koga još imamo priliku učiti i razmijeniti kontakte u četvrtak 14. ožujka.

Od Disneylanda pa do građevinarstva

Debora Marcarelli Talijanka je koja je došla u Francusku prije 24 godine kako bi studirala jezike. Plan joj je bio poboljšati francuski jer je planirala raditi u turizmu. No, život ju je odveo u smjeru ljudskih resursa. Na početku je radila u Disneylandu Paris, a danas je u Colasu, velikoj francuskoj građevinskoj tvrtki specijaliziranoj za izgradnju cesta i željezničkih pruga. Debora će nam dati internacionalni pogled na trendove kada su u pitanju žene u građevinarstvu.


Pročitajte više: Bivša revizorica stvara inovativne poslovne prostore


Kad se male ruke slože – i do Dubaija se može!

Dubravka Kovačević je COO u DC&T, jednoj od vodećih tvrtki za razvoj i dizajn poslovnih interijera koju vodi zajedno sa svojim suprugom Timijem. Timi i Dubravka vode jedinu tvrtku u Hrvatskoj koja njeguje Design+Build inovativni pristup u arhitekturi i dizajnu interijera. Osim što taj pristup primjenjuju i na luksuznim hotelima i poliklinikama čak i u Dubaiju, uređuju i poslovne prostore u Hrvatskoj. Dubravka će nam otkriti kako u praksi izgleda primjenjivanje ovog inovativnog pristupa u arhitekturi i dizajnu interijera.

Nema žena na upravljačkim pozicijama? Džoja Barišić ‘hendla’ 15 tržišta

Martina Džoja Barišić generalna je direktorica u GROHE Mediteran što podrazumijeva upravljanje poslovanjem tvrtke GROHE na ukupno 15 tržišta – Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Makedonija, Grčka, Cipar, Malta, Turska, Izrael, Azerbajdžan i Zapadna obala. GROHE je vodeći globalni brend za kompletna kupaonska rješenja i kuhinjske armature. Od 2014. godine GROHE je dio snažnog portfelja brendova tvrtke LIXIL koja je vodeći svjetski proizvođač sanitarne opreme, građevinskih materijala te proizvoda i usluga za stambene potrebe.

Pridružite nam se i zajedno osnažimo žene iz ovih sektora! Prijave su otvorene.

Sponzori i partneri konferencije su DC&T, Klimaoprema d.d., Schneider Electric d.o.o., Colas Hrvatska d.d., Kufner Grupa d.o.o., Lorenčić – Croatia d.o.o., Cemex, SmartWay, Daikin Hrvatska d.o.o., Grohe Adria d.o.o. i Jana.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -