Poduzetnice su otkrile zbog kojih poteza u karijeri najviše žale!

Dobili ste posao o kojem ste oduvijek sanjali i sad se konačno možete opustiti? Ne tako brzo! Na početku karijere često se ponavljaju greške koje nam mogu obilježiti ostatak “poslovnog puta“. Naše članice, žene na pozicijama s godinama iskustva podijelile su neke greške u karijeri koje su činile na samim počecima, a koje ne preporučuju drugima!

Biranje između privatnog i poslovnog života

Odvjetnica Jadranka Orešković najvećom pogreškom smatra pristup razmišljanjima kako pomiriti privatni i poslovni život u smislu ostvarenja zadanih životnih ciljeva.

“Misleći kako ne mogu imati oba segmenta zadovoljena, često sebe same u startu ‘osude’ na jednostavnije karijerne puteve i ne pokazuju jednaku ambiciju u postizanju poslovnih uspjeha (u vidu edukacija, promocija i sl.) kao što to čine muški kolege, ili, još gore, ženske kolegice koje su u samom startu relativno javno otpisale mogućnost zadovoljenja oba aspekta pa su samo fokusirane na poslovne rezultate. Na taj način ograničavaju i opterećuju sebe u samim počecima karijere.

Mnogo je primjera uspješnih žena iz poslovnog sektora koje svojim primjerom dokazuju kako je ipak sve to moguće (što ne znači da je teško, ali je ostvarivo).

Zakinuti se u samom početku, odnosno, odreći se jednog ili drugog aspekta života, nepotrebno je, a trend svijesti poslovnog sektora svakako se mijenja, čemu pomažu i europske i nacionalne regulative usmjerene promicanju ravnopravnosti žena na vodećim pozicijama.

Ukratko od mene. Nisam udana, ali zato što nisam (još) našla odgovarajuću osobu, a ne zato što sam mislila da je to neizvedivo pomiriti”, otkriva nam Jadranka.


Pročitaj više: Poduzetnice i managerice otkrile zašto prvi posao ima važnu ulogu za vašu karijeru!


Prihvatite da svaki posao ima uspone i padove

Dijana Zoričić, odvjetnica koja je svoju samostalnu odvjetničku djelatnost počela je obavljati s 25 godina na početku je, kao i većina poduzetnica, napravila brojne poslovne i privatne greške u karijeri.

“Na početku karijere sam odlučila da ću cijeli svoj ured voditi sama. Zaposlila sam vježbenika, imala angažiranu tajnicu na pola radnog vremena i na meni je bio teret pribave i pripreme posla, kontrole jednostavnijih procesa i samostalno odrađivanje kompliciranijih zadataka i na kraju naplata. Takav pristup je davao odlične rezultate, ali s aspekta mojeg privatnog života – njega nije bilo. Sve svoje vrijeme, osim dok sam spavala, sam posvećivala poslu. Nakon samo dvije godine takvog rada došle su nepopravljive posljedice za moje zdravlje. Posao je cvao, a ja sam stalno “krpala” svoje zdravlje. S vremenom sam pronašla balans, iako i danas, nakon 30 godina, stres od posla u koji se uključio i stres radi brige o odrastanju djece, previše utječe na moje zdravlje.


Pročitajte više: Zašto se proaktivnost isplati?


Od početka rada u svojem uredu imala sam sreću da sam preuzimala relativno velike poslove koji su značili i bolju zaradu, ali tražili i angažman dodatnih zaposlenika i povećane troškove poslovanja. Zbog neiskustva i teških gospodarskih prilika uzrokovanih Domovinskim ratom dogodio mi se veliki pad već nakon četiri godine poslovanja. Tada sam na vrlo direktan i izrazito bolan način saznala da su usponi i padovi u poslu normalni, da ih treba očekivati, da se na njih treba pripremati i, najvažnije od svega, da se redovno poslovanje mora temeljiti na malim, srednjim i velikim poslovima – radi dinamike, disperzije i sigurnosti poslovanja”, otkrila nam je Dijana.

Ne zanemarujte rad na sebi

Konzultantica s dugogodišnjim iskustvom u ljudskim resursima, Romina Dežić najvećom greškom u svojoj karijeri smatra zanemarivanje rada na sebi te poslovnog umrežavanja. Smatra kako je važno aktivirati se još za vrijeme studiranja i ne zanemariti obrazovanje u smislu ciljanih radionica i treninga, prema njezinom iskustvu, iz područja HR-a. “Razmjene iskustva nikad dovoljno”, zaključila Romina.

Foto: Pixabay


POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -