Kako je Ana Bitanga izgubila 27 kilograma?

Otkad zna za sebe, vlasnicu dubrovačkog restoran KopunAnu Bitangu je oduvijek zanimalo kako se osjećaju oni koji su zadovoljni svojim tijelom. Nije potrebno naglasiti kako svojim izgledom dugo vremena nije bila zadovoljna. Bila je uvjerena da se u svom tijelu dobro osjećaju samo “predivne, savršene žene” koje je viđala u gradu. Dok nije sama doživjela gubitak kilograma, preciznije 27 kilograma, i vratila se sebi.

Povezano: Keto dijeta: Svjetski hit u mršavljenju

Problemi sa zglobovima

Osim što ju je zanimalo kako se “savršene” žene osjećaju, željela je znati što znači živjeti bez problema s koljenima i zglobovima. Naime, sa zdravstvenim problemima se već dugo bori. “Provela sam dugo vremena na štakama, nakon ozljede koljena i operacije koja ju je slijedila. Kako sam se bojala da se neću udebljati, jela sam jako malo. Međutim, kako se kroz život pojave i neki loši periodi, doživjela sam jedan oblik depresije, a hrana mi je u tom trenutku bila utjeha. U jednom trenutku sam shvatila kako sam došla skoro na 90 kilograma i osjećala sam se kao da sam u živom blatu. Nesretna, nemotivirana, troma i u bolovima.”

Naravno, željela je izlaz i svega toga, ali nije znala kako i gdje krenuti. Oduvijek se voljela baviti nekim sportom bez obzira na probleme s koljenima, ali nije znala gdje i što da počne raditi. “Često sam odlazila u jedan vegetarijanski restoran u gradu i ondje mi je poznanica, koja se također zove Ana, rekla da je počela trenirati grupu prijatelja na otvorenom. Ta poznanica mi je bila pojam tih ‘savršenih’ žena, ali pomislila sam da to možda nije moguće u mom slučaju. No ona mi je rekla kako je bitno samo da krenem pa ću polako dalje.”

gubitak kilograma

Mislila sam da ja to ne mogu

Došla je na prvi trening usred ljeta kad je vani bilo 35 Celzijevih stupnjeva. “Iskreno iza zagrijavanja sam mislila da ću umrijeti. Gledala sam ostatak ekipe, Anu, Ružicu, i Niku, i pomislila kako je to ne mogu, to sam si stalno ponavljala.”

No podrška su joj bile Ana i ostale djevojke s kojima je trenirala, a trenira i danas.

“Kad sam došla kući, plakala sam satima, imala sam osjećaj da me moje tijelo izdalo. Ali pojavila sam se i sljedeći put, ponajviše jer su me te divne djevojke nagovorile, a i osjećala sam da moram.”

Njezin cilj nikad nije bio određeni konfekcijski broj ili broj na vagi. Željela se dobro osjećati u svom tijelu, ne doživljavati bolove, imati stabilne noge i raditi. “Htjela sam odustati svako malo i jedan od najvažnijih razloga zašto nisam odustala su bile Ana i Ružica.”

“Ono što je bilo krucijalno promijeniti u mome razmišljanju je to da prestanem sebi i drugima govoriti da ja to ne mogu i da počnem vjerovati da mogu. Ružica bi mi svaki put kad bi me čula kako kažem ‘ne mogu ja to’, pogledala i rekla ‘prestani to govoriti, probaj, vidiš da možeš, ne želim više čuti to ne mogu’.”

Gubitak kilograma

Osim što je promijenila stav prema sebi, psihičku promjenu pratila je i ona fizička. “Sa skoro 90 kilograma došla sam na 63 i izgubila u nekim dijelovima tijela od 5 do 10 centimetara, to je ipak ono što ljudi najviše primijete.”

Gubitak kilograma postigla je HIIT, high intensity interval trainings, načinom vježbanja. Prehrana joj je bila uravnotežena pa je izbacila slatkiše, tjesteninu i kruh, iako si je dopuštala da i to nekad “prekrši”. Uz to je pila puno vode. “Kilograme sam gubila od 2016. godine do danas, ali sam najviše izgubila u zadnjih godinu i pol dana.”

Naglašava kako sa čvrstom voljom i podrškom nema prepreke koja nije savladiva, bez obzira radi li se o kilogramima ili nečem drugom. “Najteže je biti uporan i konzistentan, nekad bude perioda kad se pitamo trebam li nastaviti, znam da je meni tako bilo. No treba se podsjetiti zašto smo uopće krenuli na taj put.”

gubitak kilograma

Promjena načina razmišljanja

“S vremenom sam i ja prestala misliti i govoriti da ne mogu. Kako sam se mijenjala na treninzima, napredovala, tako su se mijenjala moja razmišljanja i doživljaj same sebe. Počela sam doživljavati svoje tijelo na drugačiji načini, imati više povjerenja u njega i samu sebe. Počela sam se osjećati bolje, psihički i fizički.

Svako jutro kad je došla na trening i odradila ga najbolje što može, nadvladala je samu sebe. Svaki put je bila bolja i mogla je više, a to se preslikalo i na cijeli njezin život. “Počela sam više slušati i čuti sebe, što trebam i želim, kako u odnosima, tako i u hrani, poslu i drugim sferama života. Tako da sam uz sve to i prošla razvod braka, promjenu posla, ali najviše odnos prema sebi.”

Povezano: Prehrana bez ugljikohidrata za brži gubitak kilograma

Cijela transformacija ju je naučila da imamo nevjerojatnu moć sami sebi pomoći ozdraviti, promijeniti se, da apsolutno ništa nije nemoguće ako smo uporni i dajemo najbolje od sebe. Tijelo nam je dobar saveznik ako ga prihvatimo kao prijatelja, a ne neprijatelja i kako kroz samodisciplinu zapravo izražavamo ljubav prema sebi.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -