BiH dobila prvu guvernerku! Zemlje regije europski lideri u imenovanju žena da vode centralne banke

Jasmina Selimović izabrana je za novu guvernerku Centralne banke Bosne i Hercegodine (CBBiH). U posljednjih 26 godina, CBBiH su predvodila četiri guvernera, a Selimović je prva žena koja je izabrana na ovu poziciju.

Prva guvernerka u modernoj povijesti BiH

Odluka je donesena jučer na sjednici Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine. Funkciju je preuzela od Senada Softića.

“Dužnost guvernerke Centralne banke Bosne i Hercegovine preuzimam ponosna jer sam prva žena guverner u modernoj povijesti BiH, ali i svjesna velike odgovornosti koju ova časna dužnost nosi”, izjavila je guvernerka Jasmina Selimović po preuzimanju dužnosti.

U narednom će razdoblju usmjeriti posebnu pažnju na povezivanje Centralne banke BiH s centralnim bankama regije i Europe.

“Sve dobre prakse, primjenjive u BiH, pažljivo ćemo razmotriti”, naglasila je novoimenovana guvernerka Jasmina Selimović.


Pročitajte više: Venera Matoš: „Izazov je pokazati empatiju i zadržati autoritet” 


‘Poduzetništvo je put prema smanjenju opće nezaposlenosti’

Dr. Jasmina Selimović, koja je istovremeno i predsjedavajuća Upravnog vijeća CBBiH, doktorica je ekonomskih znanosti. Od 2004. godine je angažirana na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a od 2018. godine na dužnosti je dekanice Fakulteta.

Guvernerka Jasmina Selimović ujedno je i velika zagovarateljica poduzetništva, kao i velika uzdanica žena poduzetnica.

“U zemlji visoke nezaposlenosti i ograničenih mogućnosti zapošljavanja zbog nerazvijenih industrija spas leži u poduzetništvu, a posebno u pokretanju serijskih biznisa. Donosioci političkih i ekonomskih odluka moraju biti svjesni da je to put k smanjenu opće nezaposlenosti te moraju kreirati i stvarati poticajni ambijent za razvoj takvih biznisa”, naglasila je prof. Selimović. 

Poduzetnicima je važno da imaju osjećaj da nisu sami u ovom poprilično neizvjesnom okruženju i da kreatori politika vode računa da stvore sigurniji poslovni ambijent. Kako će to činiti Selimović – pokazat će u svom šestogodišnjem mandatu, počev od 1. siječnja 2024. godine.

Guvernerke u regiji: koje banke vode žene?

Guvernerka Jasmina Selimović nije jedina guvernerka u regiji. Zemlje bivše Jugoslavije postale su lideri u Europi u imenovanju žena da vode njihove centralne banke.

Narodnom bankom Srbije rukovodi žena – Jorgovanka Tabaković. Tabaković je ranije birana za narodnog poslanika u šest saziva Narodne skupštine Republike Srbije. U dva mandata je bila predsjednica Odbora za financije Narodne skupštine Republike Srbije. Od 1998. godine do 2000.obavljala je funkciju ministrice za ekonomsku i vlasničku transformaciju. Od kolovoza 2012. godine obavlja funkciju guvernera Narodne banke Srbije. Tabaković nije prva guvernerka Narodne banke Srbije. Prije nje tu je funkciju imala Kori Udovički koja je prva žena guverner u povijesti Narodne banke Srbije. Za guvernerku Narodne banke Srbije izabrana je 23. srpnja 2003. godine i na toj funkciji ostala do februara 2004. godine, kada je opozvana zbog nelegalnosti tokom glasanja u srpskom Parlamentu.

Kad su u pitanju guvernerke u regiji, na začelju su Hrvatska i Slovenija. Hrvatskom narodnom bankom (HNB) do sada nije rukovodila žena. Bivši guverneri HNB-a su Ante Čičin-Šain, Pero Jurković, Marko Škreb i Željko Rohatinski. Trenutno ovu dužnost obavlja Boris Vujčić. Ipak, ima jednu viceguvernerku. Ivana Jakir-Bajo koordinira i rukovodi poslovima iz područja Sektora za gotov novac. Niti Slovenija do sada nije imala ženu na poziciji guvernera odnosno guvernerke. Na toj se poziciji od 1993. pa do danas izmijenilo pet guvernera. No, kao i Hrvatska, imaju viceguvernerku Elenu Kohútikovu.

U prosincu 2023. Crna Gora dobila je svoju prvu guvernerku. Riječ je o Ireni Radović koja je ranije bila na funkciji šefa Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore. Njeno imenovanje u su predložili predsjednik Jakov Milatović i nova crnogorska vlada.

u Sjevernoj Makedoniji u guvernerskoj je stolici žena. Anita Angelovska Bezhoska preuzela je dužnost guvernerke Narodne banke Republike Makedonije u svibnju 2018. godine. Poziciju je preuzela nakon gotovo 12 godina radnog iskustva u Banci, prvo kao glavni ekonomist i gotovo osam godina nakon toga kao viceguverner za monetarnu politiku, istraživanje i statistiku. Također je bila zamjenica guvernera za Republiku Makedoniju u Odboru guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Članica je Odbora Irving Fisher pri Banci za međunarodna poravnanja u Baselu.

Foto: CBBiH / Privatni arhiv

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -