Venera Matoš: „Izazov je pokazati empatiju i zadržati autoritet”

Najveća podrška joj je uvijek bila majka, a svoj karijerni rast duguje timskom radu i empatiji. Regionalna direktorica RBA i dobitnica naše Future Leaders nagrade, Venera Matoš je svoju karijeru u RBA započela prije gotovo 16 godina, kako kaže, „s diplomom Ekonomskog fakulteta u ruci i upisanim poslijediplomskim studijem organizacije i menadžmenta“. Započela je na radnom mjestu mlađe referentice brzih transakcija.

„Bila sam zahvalna na pruženoj prilici koju sam maksimalno iskoristila“, rekla je Matoš. „Moj put uistinu možemo nazvati školskim jer sam tijekom ovih 16 godina rada u banci promijenila devet radnih mjesta, te išla stepenicu po stepenicu, znatiželjno prihvaćajući nove izazove“.

Njezin je moto ne odustati, a ta ju je misao vodila cijeli život, ona jednostavno radi najbolje što može, a rezultat sam po sebi dođe.

„Kad radiš srcem, to se osjeti. Ja ne radim kao da sam bolja od nekoga, samo dajem sve od sebe“.

Ili ideš ili ne ideš, nema treće opcije“

„Svaki dodijeljeni posao obavljam odgovorno i savjesno. Dajem se maksimalno neovisno radi li se o jednostavnoj ili složenoj temi. Pri tome ne čekam da mi se zadaci delegiraju, već ih kreiram sama. Izazove smatram osobnom prilikom za rast, kako mene, tako i mog tima. Veselim se svakoj maloj pobjedi, rezultatu, rastu uz sinergiju između mog tima i mene“.

Kao i svi, i ona je tijekom karijere imala mnogo izazova kojima je morala navigirati, ali ono što je važno je da je iz svakog od njih izvukla lekciju i naučila nešto činiti bolje.

Ne boji se izlaska iz komfor-zone što potvrđuju razne situacije na njenom poslovnom putu poput odlaska raditi u drugi grad, biti pionir u provedbi digitalizacije poslovnica, te u vrlo kratkom roku preuzeti odgovoran posao regionalne direktorice.

„U životu ili ideš ili ne ideš, nema treće opcije. A ja idem“, rekla je. Vjeruje kako ju je bavljenje sportom u mladoj dobi naučilo da uvijek ide naprijed, pomiče osobne granice i, kako kaže, obara poslovne rekorde.

Drago joj je što je dobila priliku rasti u organizaciji u kojoj su nadređeni prepoznali njezin potencijal, ali i svih koji žele učiti i znati više. Iza svakog njenog koraka krije se niz izazova s kojima se hrabro borila i koračala naprijed, a koji su ju dodatno ojačali, naučili je novim vještinama i usmjerili njezinu karijeru.

regionalna direktorica rba

Pročitajte više: Tanja Brandeis Horvat iz RBA: “Na tebi je koliko ćeš daleko otići”


Izazov je biti empatičan i zadržati autoritet“

Matoš čvrsto vjeruje kako smo mi sami ti koji kreiramo svoju sudbinu i karakter, te da postajemo ono što mislimo i radimo.

„Biramo hoćemo li pred izazovima prepustiti se i ustuknuti ili hrabro podići glavu, suočiti se i krenuti naprijed u pronalazak najboljih prilika bez čekanja da se netko pobrine za nas ili riješi problem umjesto nas“, rekla je Matoš i dodala: „Velika su očekivanja koja se ženama nameću kao stereotipi, poput neke ikone žene, majke, kraljice. Teško je prihvatiti da je u redu ‘ne biti’ sve odjednom, tako da pokušavam napraviti balans između privatnog i poslovnog“.

Nije to uvijek jednostavno, ali uz jasno određen cilj, prioriteti se sami poslože i rezultat će biti vidljiv, prije ili kasnije. Time se vodi i kad upravlja timom, iako ona to ne voli zvati upravljanjem. Ona ne smatra da su članovi njezinog tima „ispod“ nje, već ih smatra ravnopravnima.

Od početka svoje karijere radila je s ljudima pri čemu je, kaže, dodatno izbrusila empatiju. Danas smatra kako je ona ključna, najvažnija menadžerska vještina.

„Pomogla mi je da bolje razumijem okolinu, da izgradim uspješan tim visoko angažiranih djelatnika koji su spremni pomoći jedni drugima. To je tim koji funkcionira u pravom smislu te riječi“, pojasnila je Matoš. „Izazov je dozirati empatiju i zadržati autoritet, ali iznimno je važno biti autentičan, biti iskren s ljudima i dati im do znanja da si uvijek ‘tu’ i da tvoj tim može računati na tebe, kao i ti na njih“.


Pročitajte više: Kako je digitalizacija otvorila nova vrata ženama doznale smo na Konferenciji za žene u bankarstvu


U dobrom timu nema natjecanja

Dok je tražila svoj stil vođenja, prolazila je različite pozicije u banci. Smatra da joj je zato lakše suosjećati s ljudima na svim radnim mjestima – jer zna što ona nose.

„Mogu se poistovjetiti i pokazati tu ljudsku stranu“.

Kao dio tima, želi da i drugi članovi znaju da su joj važni i da joj se mogu obratiti u svakom trenutku. Timski je igrač i njezin tim to osjeti.

Na svoj je tim izuzetno ponosna, kao i na atmosferu koja u njemu vlada, nema natjecanja, već postoji zajedništvo. Matoš smatra da se u takvoj dobroj atmosferi rađaju najbolje ideje i svatko daje najbolje od sebe, te rezultat ne može izostati.

regionalna direktorica rba

Pročitajte više: Održana četvrta Konferencija za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga!


Nitko ne može zaustaviti ili vratiti vrijeme“

Iako bi mnogi rekli da je došla do samog vrha, Matoš i dalje nalazi prostora i vremena za usavršavanje. Dodatno se educira i radi na svojem osobnom i profesionalnom razvoju, bilo kroz certificirane tečajeve ili kroz različite edukativne evente. Nedavno je zaradila certifikat New code leadership coacha i NLP Neuro-linguistic Programming certifikat.

„Radom na sebi duhovno, fizički i mentalno. Trudim se postati, biti i ostati najbolja verzija sebe“. Dio je i Rotary zajednice kroz koju se trudi biti maksimalno aktivna kroz različite humanitarne i ekološke akcije.

No, primarno je majka djevojčice i trudi se maksimalno uključiti u sve njezine izvanškolske aktivnosti.

„Iskoristim trenutke na najbolji mogući način uz zajedničke aktivnosti, igre i putovanja. Želim imati vrijeme samo za nas jer sam svjesna prolaznosti, a nitko nema moć zaustaviti niti vratiti vrijeme u rikverc“.

Foto: privatna arhiva

zajednica-zene-u-financijskoj-industriji

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -