Kako je nagodba Harveyja Weinsteina slomila sustav i Time’s Up pokret?

Holivudski moćnik i seksualni predator, Harvey Weinstein, postigao je privremeni sporazum vrijedan 25 milijuna američkih dolara s više od 30 žena. Time’s Up pokret protiv seksualnog uznemiravanja nastao je zbog njega, proglasio je masovan sporazum između Harveya Weinsteina i njegovih žrtava. Time se ujedno dokazuje kako slomljeni sustav daje prednost moćnim zlostavljačima.

Sramotni filmski moćnik postigao je nagodbu u iznosu od 25 milijuna američkih dolara s nizom žena koje su ga optužile za seksualno zlostavljanje, čime su okončane gotovo sve građanske parnice pokrenute protiv njega od 2017. Harvey Weinstein se još uvijek mora suočiti sa zasebnim kaznenim prijavama zbog višestrukih optužbi za seksualno zlostavljanje koje bi trebalo biti na redu saslušanja u siječnju.

Povezano: Kako negativno radno iskustvo pretvoriti u najbolje što vam se dogodilo

Harvey Weinstein izašao kao pobjednik

Iako je vijest puštena od njegovih odvjetnika, presuda tek treba biti službeno potvrđena. Prema uvjetima sporazuma, Weinstein neće morati priznati nijedno počinjeno kazneno djelo. Također, New York Times prenosi kako on neće morati ništa platiti.

Cjelokupan iznos od 25 milijuna američkih dolara međusobno podijeliti njegove žrtve. Riječ je o više od 30 glumica i bivših zaposlenica Weinsteinove kompanije, a optužbe variraju od silovanja do seksualnog uznemiravanja.

Ova nagodba više je od financijskih kalkulacija i matematičkih problema. Pokazatelj je problematičnog, pokvarenog i nadasve slomljenog sustava. Ovime je omogućeno moćnim zlostavljačima izvlačenje iz situacije u kojoj se to zapravo ne bi smjelo dogoditi, na štetu svih žrtava.

Povezano: Angelina Jolie održala potresan govor o seksualnom nasilju nad ženama

harvey weinstein

Pirova pobjeda Weinsteinovih žrtava

Iako je ova presuda manjkava, predstavlja izuzetan trud i upornost nekolicine Weinsteinovih žrtava. Budući da pravda zapravo nije zadovoljena, postoji nada kako će žrtve pronaći barem dio olakšanja i osjećaj pobjede. Time’s Up poručuje kako će nastaviti biti solidaran i dalje te se zajedno sa žrtvama boriti za postizanje pravde u svijetu današnjice okruženom konstantnim seksualnim uznemiravanjem i mobingom.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

frizure za vjenčanja

Frizure za vjenčanja koje su trendi u ovoj sezoni, pogledajte što...

Sezona je vjenčanja i većina mladenki ovih dana traži inspiraciju za nezaboravan styling frizure koji će ispuniti sva njezina očekivanja i...
- Advertisment -