Generali proslavio Heroje održivosti. Evo kako podupiru poduzetnike diljem Europe

Generali je bio domaćin završnog događaja trećeg izdanja SME EnterPRIZE-a, vodeće inicijative Grupacije, kako bi se proslavilo deset “Heroja održivosti” odabranih među više od 7000 malih i srednjih poduzeća diljem Europe. Također, otkrilo se i novo izdanje Bijele knjige, istraživanja razvijenog u suradnji sa SDA Bocconi School of Management Sustainability Labom.

Jedan od Heroja održivosti je i Humana Nova iz Hrvatske. Socijalna je to udruga koja nudi mogućnosti zapošljavanja osobama s invaliditetom, uključujući ih u preradu odjeće kroz popravak i preinaku, te oporabu pređe iz odjeće koja više nije upotrebljiva, za stvaranje nove odjeće bez pribjegavanja „djevičanskoj“ pređi.

Mario Carini Predsjednik Uprave Generali osiguranja i Upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec Ivan Božić

Bijela knjiga, izrađena na temelju rasprava s više od 1000 malih i srednjih poduzeća diljem Europe, obuhvatila je izazove i prilike s kojima se mala i srednja poduzeća suočavaju te je predložila političke inicijative za europske donositelje odluka. Ključni prioritet identificiran istraživanjem je izgradnja veće kulture svijesti za mala i srednja poduzeća o prednostima koje uvođenje održivih poslovnih praksi može imati za njihov ukupni učinak.


Pročitajte više: Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego investicija’


Brojni su izazovi za poduzeća

Glavni izvršni direktor Generali Grupe Philippe Donnet rekao je da se mnogo toga promijenilo otkad je Generali pokrenuo SME EnterPRIZE, svoju vodeću inicijativu za promicanje kulture održivosti među europskim malim i srednjim poduzećima.

“Dok su te tvrtke morale izdržati značajne izazove povezane s energetskom krizom, poremećajima u opskrbnom lancu, inflacijom te ekonomskim i geopolitičkim neizvjesnostima, treća Bijela knjiga koju su izdali Generali i SDA Bocconi naglašava da broj europskih malih i srednjih poduzeća koja prihvaćaju održive poslovne modele nastavlja rasti, a poslovni argumenti za to ostaju vrlo jaki. Međutim, još uvijek postoje znatne prepreke i barijere koje sprječavaju više tvrtki da slijede isti put”, rekao je Donnet.

Općenito, održiva tranzicija malih i srednjih poduzeća u Europi ostala je snažna, unatoč brojnim izazovima koja poduzeća trebaju prevladati. Čak 44 posto malih i srednjih poduzeća reklo je da usvajaju ili će uskoro usvojiti održive poslovne prakse, što je povećanje od tri postotna boda u odnosu na anketu iz 2022.

Prepreke održivosti

Međutim, mnoga mala i srednja poduzeća i dalje se suočavaju s izazovima. Mala i srednja poduzeća koja prijavljuju nedostatak institucionalne potpore, s preprekama održivosti koje proizlaze iz pretjerane regulative i birokracije, gotovo su se udvostručila na 48 posto s 25 posto iz godine u godinu. Izvješća o nedostatku javnih poticaja također su značajno porasla na 48 posto u 2023. sa 17 posto u 2022. Mala i srednja poduzeća nadalje su navela nedostatak održivih financijskih inicijativa, koje su također porasle na 47 posto s 26 posto.

Bijela knjiga je također pozvala financijske institucije da se angažiraju i osnaže mala i srednja poduzeća objašnjavajući im i podižući svijest o financijskim instrumentima i mogućnostima za poticanje njihove tranzicije.

Cjelovito izvješće Bijele knjige koja uključuje detaljne informacije o svakoj zemlji koja sudjeluje u Generalijevoj inicijativi SME EnterPRIZE, može se preuzeti i ovdje.

Foto: Generali

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -