Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego investicija’

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija, jasnog zakonodavnog okvira, kao i nedostatak ekonomskih i financijskih resursa.

U Hrvatskoj je strategije održivosti provelo ili je u procesu provođenja 31 posto malih i srednjih poduzeća, a poražavajuća je činjenica da hrvatska poduzeća češće zaostaju u implementaciji strategije održivosti, nego što ju usvajaju. Drugim riječima – dok je strategiju provelo i provodi 31 posto malih i srednjih poduzeća, zaostaje čak 44 posto. Rezultati su to Bijele knjige, sveobuhvatnog izvještaja koji donosi nove uvide i zaključke o nastojanjima čak 1240 malih i srednjih poduzeća diljem Europe u njihovoj održivoj tranziciji.

“Održivost nije trošak već investicija”, poručio je jučer na premijernom predstavljanju Bijele knjige Manlio de Silvio, profesor i istraživač poslovne škole SDA Bocconi.

Ekskluzivno podaci o održivom poslovanju malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj

Izvještaj i istraživanje nastalo je kao rezultat zajedničkih napora Generali Grupe i SDA Bocconi Sustainability Laba iz Milana, a zaključke su iznijeli predsjednik Uprave Generali osiguranja, Mario Carini te Manlio de Silvio, profesor i istraživač poslovne škole SDA Bocconi. Bijela knjiga, koja sadržava sve ove podatke, još nije objavljena. Službeno će biti objavljena ove jeseni. U nastavku pogledajte ekskluzivne podatke koje su nam jučer predstavili Generali grupa i SDA Bocconi.

“Zaključci koje smo danas imali prilike čuti mogu oblikovati budućnost održivosti u segmentu MSP-ova. Održivost je temeljna komponenta Generalijevog strateškog plana i ima ključan utjecaj na naše procese donošenja odluka. Naša predanost leži u naporima da nastavljamo biti odgovoran, Lifetime partner našim dionicima, kao osiguratelj, investitor, poslodavac i korporativni građanin”, istaknuo je Mario Carini, predsjednik Uprave Generali osiguranja.

Naglasio je da je izuzetno zadovoljan što je ovogodišnje izdanje inicijative SME EnterPRIZE u Hrvatskoj privuklo znatan interes među poduzetnicima. Na natječaju je sudjelovalo više od 140 tvrtki, što predstavlja povećanje od 40% u odnosu na prvotno izdanje.

“Ovo jasno ukazuje na rastući broj poduzeća koja prepoznaju važnost održivosti”, upozorio je Carini.


Pročitajte više: Održivost nije samo pitanje ekologije. Održivost ljudstva dolazi u prvi plan


Pandemija i inflacija teže pogodile hrvatske poduzetnike nego ostatak Europe

Ipak, nisu sve brojke potpuno pozitivne i pohvalne. U Hrvatskoj, u 2023. godini, 31% malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) nalazi se u procesu provođenja ili su već provela strategiju ili akcijski plan održivosti, što predstavlja blagi pad od 1% u usporedbi s 2020. Unatoč tome, još uvijek bilježimo 44% onih koji zaostaju u implementaciji i 12 % neodlučnih.

Hrvatska mala i srednja poduzeća često ističu visoke troškove energije i odgovornost vlasnika kao ključne prepreke, dok regulatorni zahtjevi i težnja organizacijskim i tržišnim prednostima dijele treće mjesto. Uz to, percipiraju prepreke održivom prijelazu s većim intenzitetom u usporedbi s njihovim europskim kolegama. Glavne prepreke uključuju nedostatak održivih financija, nedostatak jasnog zakonodavnog okvira, nedostatak javnih poticaja te nedostatak ekonomskih i financijskih resursa.

“Barijere su visoke i još su se povećale u odnosi na ranija istraživanja”, upozorio je profesor de Silvio.

Hrvatski mali i srednji poduzetnici osjećaju se više pogođeni globalnim krizama od drugih europskih MSP-ova. Hrvatske tvrtke prioritetno traže nacionalne ili međunarodne subvencije za financiranje zelene tranzicije, porezne olakšice za promociju održivih proizvoda ili usluga, povoljnije uvjete kreditiranja te obrazovanje, izgradnju kapaciteta i prijenos kompetencija.


Pročitajte više: EU bi ublažila pravila izvještavanja o održivosti. Mazars: Nije jednostavno


Održivost kao investicija

“Kako bi se održivi prijelaz dogodio, trebamo pridobiti preostale tvrtke koje još nisu odlučile ili su oklijevale prihvatiti taj prijelaz. Kako bismo to postigli, moramo raditi na preprekama s kojima se još suočavaju ove tvrtke te objasniti koristi koje ostvaruju MSP-ovi koji prihvate održivost kao jedno od svojih temeljnih načela“, upozorio je istraživač pa naveo koji su to benefiti koje donosi usvajanje strategije održivosti.

Primjerice, 86% hrvatskih tvrtki koje su usvojile strukturiraniji pristup održivosti izvještava o pozitivnim rezultatima u pogledu utjecaja na okoliš. Njih 84% je poboljšalo zadovoljstvo zaposlenika, 76% je povećalo zadovoljstvo kupaca i steklo konkurentske prednosti (utjecaj na prihode), a 68% je povećalo svoju učinkovitost (utjecaj na troškove).

“Kako bismo pridobili nesigurne i oklijevajuće male i srednje poduzetnike, moramo objasniti poslovne benefite od održivosti i uvjeriti ih da održivost nije samo trošak, već investicija s pozitivnim povratom”, naglasio je de Silvio.


Pročitajte više: Margareta Heder: Pratila sam kako održivost mijenja poslovanje i trendove


Dvostruko više onih koji ne vide korist ESG-a, a građevina više prihvaća održivost nego trgovina

Na europskoj razini, od 2020. je zabilježen porast broja malih i srednjih poduzeća koja su usvojila ESG pristup. Istovremeno se i broj MSP-ova koji ne pokazuju interes za bilo kakvu ESG strategiju udvostručio. Unatoč tome, usvajanje ESG pristupa ostaje stabilno, čak i tijekom izazovnog razdoblja 2022.-2023.

Postotak europskih MSP-ova koji percipiraju značajne prepreke koje ometaju njihov održivi prijelaz povećao se u različitim domenama. Uključujući nedostatak institucionalne podrške, nedostatak jasnog zakonodavnog okvira te nedostatak ekonomskih resursa.

Bijela knjiga potvrđuje da poduzeća koja su usvojila ESG pristup ostvaruju koristi u svim domenama. To pokazuje povećanje u odnosu na već pozitivne rezultate istraživanja iz prošle godine. Poduzeća u sektorima industrije i građevine formalizirani ESG pristup prihvatili su u većoj mjeri nego oni u sektorima usluga i trgovine.


Pročitajte više: Ako ne želimo požare i oluje kao u srpnju, zaista je 5 do 12


Generali – partner održivih poduzetnika

S ciljem promicanja kulture održivosti među europskim malim i srednjim poduzećima, Generali Grupa pokrenula je stratešku inicijativu SME EnterPRIZE. Inicijativa je dio nastojanja da Generali postane cjeloživotni partner malim i srednjim poduzećima diljem Europe. Ona je sastavni dio strateškog plana Generali Grupe pod nazivom “Lifetime Partner 24: Driving Growth”. Kroz plan se promiče inkluzivnija i zelenija ekonomija u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU.

Generali je drugu godinu zaredom organizirao natječaj SME EnterPRIZE u Hrvatskoj. Ove godine u partnerstvu s Privrednom bankom Zagreb i Udrugom Glas Poduzetnika. Nagradni fond iznosio je gotovo 19.000 eura.

Pobjednik ovogodišnjeg natječaja za održivost SME EnterPRIZE u Hrvatskoj je Socijalna zadruga Humana Nova. Ovo eko društveno poduzeće iz Čakovca u svoje radne procese uključuje osobe s invaliditetom i društveno isključene skupine te traži inovativna i održiva rješenja za njihovo zapošljavanje. Ostali laureati u kategoriji Zajednica su Hedona d.o.o. iz Križevaca, osnovana s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom u proizvodnji ručno rađenih čokolada i pralina.

U kategoriji Okoliš prvo mjesto osvojila tvrtka Magic Forest d.o.o. iz Grubišnog Polja. Njihov projekt O2, usmjeren je na zaštitu šuma kroz društveno potaknutu sadnju stabala na degradiranim područjima. Drugo mjesto u kategoriji Okoliš zauzela je tvrtka Sobočan d.o.o. iz Murskog Središća. To je jedna od rijetkih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj koja gotovo 70 posto svojih potreba za energijom u proizvodnji zadovoljava iz sunčeve energije i aktivno provodi kampanju sadnje drveća.

Svi nagrađeni sudjelovat će na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE, koji će se održati 28. studenoga u Bruxellesu.

Foto: Generali

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -