HNS lansirao kampanju koja spaja žene i nogomet. Popljuvali ju.

Hrvatski nogometni savez povodom Dana žena lansirao je kampanju “Ženama (ni)je mjesto u nogometu”. HNS kampanjom želi pobijediti stereotipe i predrasude konkretnim primjerima moćnih žena koje su uspjele u nogometu – i to u sasvim različitim ulogama. Ipak, unatoč hvale vrijednoj kampanji, mnogi je ne shvaćaju ozbiljno, ne podržavaju i ismijavaju. Ovu priliku su iskoristili da poruče onu staru – ženama je mjesto u kuhinji.

Žene koje su uspjele u nogometu

Ambasadorice kampanje četiri su žene koje imaju različite, ali značajne uloge u hrvatskom nogometu. Jedna od njih je Iva Olivari, team menadžerica muške A reprezentacije. Olivari je jedna od samo dvije žene na klupi muške A nogometne reprezentacije u Europi. Ujedno je jedina dužnosnica koja je bila delegatkinja na finalima Europskih prvenstava za žene, Finalissime i ženske Lige prvaka.

Doris Bačić vratarka je i kapetanica ženske nogometne reprezentacije. Igrala je u klubovima poput Arsenala, Juventusa, Sportinga, Anderlechta i Napolija. Proslavila je naslov prvaka Italije s Juventusom. Za ovu kampanju poručila je da lopta ne razlikuje spolove.

“Naša pobjeda bit će ako bilo koju djevojčicu potaknemo da se bavi nogometom i da izbrišemo predrasude. Ženski nogomet u svijetu obara rekorde, a Hrvatska ima jako svijetlu budućnost”, rekla je Bačić.

Ivana Martinčić međunarodna je sutkinja koja je sudila na Svjetskom i Europskom prvenstvu za žene te u polufinalu ženske Lige prvaka. Prva je sutkinja na utakmici SuperSport Hrvatske nogometne lige te je dijelila pravdu na utakmici njemačke muške nogometne reprezentacije.

Tihana Nemčić Bojić izbornica je hrvatske malonogometne reprezentacije. I sama je prije imala zavidnu igračku karijeru te bila hrvatska reprezentativka u velikom i malom nogometu. Prva je trenerica koja je vodila mušku seniorsku momčad u Hrvatskoj. Uz sve to, doktorirala je na Kineziološkom fakultetu gdje predaje kao viša asistentica na predmetu Analiza nogometa.


Pročitajte više: Predsjednica nogometnog kluba na konferenciju pustila samo žene. ‘Sad muškarci vide kako je nama’


Ženama je mjesto u nogometu – ali da čiste kopačke

HNS kampanja šalje poruku koja se može primijeniti na žene i izvan termina nogometa – što god radile, vjerujte u sebe, a ne u ono što vam govore!

Svi znamo koliki utjecaj nogomet ima u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Stoga je pohvalno da HNS promovira ženske uspjehe u ovom pretežito muškom sportu. Ipak, ne prepoznaju svi ovaj lijepi potez, pa su tako i na Dan žena, kada je kampanja izašla, te u danima nakon, žene omalovažavane.

Na svakoj objavi HNS-a na Instagramu i Facebooku vezano uz kampanju, u komentarima su se našli muškarci koji i dalje ne mogu prihvatiti činjenicu da žene mogu biti što god one požele.

“Kažu da ženama nije mjesto u nogometu” – govore četiri žene u videospotu kampanje, a jedan muškarac u komentaru piše – “Pa i nije im mjesto u nogometu, njima je mjesto u kuhinji”. Drugi kaže – “Je, ženama je mjesto u nogometu, ali da čiste kopačke”.

“Kažu da se žene ne mogu ostvariti u nogometu. Kažu da muškarci ne prihvaćaju žene kao nogometne autoritete. Kažu da žene u nogometu nemaju akademsku perspektivu”, govori u kampanji Tihana Nemčić Bojić. A jedan komentator na to odgovara – “Žene nisu i neće biti autoritet dok je zadnji alfa (prirodni) muškarac živ. Amen”.

Koga boli k za ženski nogomet“, piše drugi.

“Još samo fali da se počnu miješat’ u nogomet, žene i nogomet ne idu zajedno”.

“Kakvo nametanje nekih prava, a one sve gore i gore”.

“Smrdljivi feminizam, ovo je odvratno”.

Naravno, neki od ovih komentara imaju preko stotinu lajkova. Važno je naglasiti da je ova kampanja polučila i pozitivne komentare te da ima ljudi koji podržavaju i kampanju, a i žene da rade ono što žele, što mogu i za što su sposobne. No iznova se uspijemo šokirati kada vidimo kakvo mišljenje i dalje dobar dio (muške) javnosti ima o ženama i njihovim pravima.

Foto: Canva / HNS

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -