Predsjednica nogometnog kluba na konferenciju pustila samo žene. ‘Sad muškarci vide kako je nama’

Leila Pereira, predsjednica uspješnog brazilskog nogometnog kluba Sociedade Esportiva Palmeiras, zabranila je sudjelovanje u konferenciji za medije muškim novinarima, piše El País. Kako kaže, „muškarci se sada osjećaju onako kako se žene osjećaju čitav život“. Dvosatnoj konferenciji prisustvovalo je nekoliko muškaraca, ali isključivo fotografa, kojima je bilo zabranjeno postavljati pitanja. Zabrana, Leila Pereira pojašnjava, nije tu kako bi privilegirala žene, već skrenula pažnju na ravnopravnost.

‘Ne tražim privilegije, samo ravnopravnost’

Iako su ju već nakon najave konferencije mnogi pitali zašto samo žene, Pereira je mirno odgovorila: „Muškarcima poručujem da ne budu histerični. Nije li to upravo ono što oni nama obično govore“?

Objasnila je da ne traži privilegije za žene. Želi samo da žene imaju jednake mogućnosti u području sporta kao muškarci koji ovim područjem dominiraju.

„Idem na sastanke i ondje vidim samo muškarce. Kad sazivam konferencije za medije, vidim 30 novinara i dvije do tri novinarke. Osjećam se potpuno sama“, objasnila je. Na kraju konferencije dodala je da ne može na svaku konferenciju pozvati samo žene i da se nada da to više neće ni morati činiti.

Osvrnula se i na prepreke kroz koje prolaze žene koje prate nogomet ili rade neki drugi posao u tom području. Uz to, istaknula je da nije normalno da je samo jedna žena na čelu nekog velikog nogometnog kluba Južne Amerike. Iako je njezin klub osnovan 1914., sve do njezinog dolaska nije imao žensku predsjednicu. Danas imaju i četvero potpredsjednika – dvije žene i dva muškarca.


Pročitajte više: TV će morati ravnopravno pratiti muški i ženski sport


Jedina žena na čelu velikog nogometnog kluba Južne Amerike

Podsjetimo, Pereira je kroz život stekla pravno i novinarsko obrazovanje, a uz to je i vlasnica i predsjednica uprave banke Crefisa. Na čelu spomenutog kluba je već dvije godine. Crefisa je kreditirala klub, a Pereira je došla na njegovo čelo nakon što se dug nakupio. Najprije je bila visokopozicionirana dužnosnica, a u prosincu 2021. izabrana je za predsjednicu na izborima na kojima nije bilo drugih kandidata.

Godine 2021., u finalu Svjetskog prvenstva, susrela se s izvršnom direktoricom londonskog Chelsea Marinom Granovskajom. Taj susret nazvala je „sastankom žena na vrhu svjetskog nogometa“. Nastavlja borbu za ravnopravnost muškaraca i žena u ovom „muškom“ sportu.

Foto: Canva / Wikimedia Commons

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -