Osam liderskih koraka za holistički pristup donošenju odluka

Bilo da ste lider ili to planirate postati, jedna od ključnih sposobnosti je brzo i pravilno donošenje ključnih odluka. U današnje vrijeme konstantnih kriza i brzih te velikih promjena veliko je umijeće hrabro i fleksibilno donositi ključne odluke. Ponekad se čini da je to nekim ljudima puno lakše i da su se s takvim znanjem rodili, ali dobra je vijest da je i to vještina koju je moguće naučiti.

Postoje različite metodologije i procesi, i to vrlo dobri, no nažalost takvi procesi vrlo često isključuju donositelja odluke kao najvažnijeg faktora u cijeloj priči. Kada uključimo taj faktor i odaberemo holistički pristup, proces se dijeli na nekoliko različitih, međusobno isprepletenih nivoa koji sinergijom donose prava rješenja.

Dijagnostika, definiranje problema i strategije rješenja

Da bi donijeli kvalitetnu odluku, potrebno je prvo detaljno analizirati situaciju i definirati problem koji želite riješiti. To od vas zahtijeva dobar analitički um i kritičko razmišljanje te postavljanje pravih pitanja kako bi našli najbolju strategiju i prepoznali najbolje prilike. Ukoliko se takva situacija već događala, dobro je proučiti prošle slučajeve i primijeniti naučene lekcije.

Postavljanje u „tuđe“ cipele

Rješavanje problema samo iz vaše perspektive je linearno i sigurno donosi pogreške jer problem vidite samo iz jednog kuta. Potrebno je postaviti se u poziciju svih uključenih osoba kako bi dobili još više informacija o cijeloj situaciji. Da napravimo paralelu, drugačije je promatrati linearnu sliku neke prostorije od videa koji kružno bilježi svaki detalj.

Primjena kreativnih strategija

Walt Disney je pri snimanju svojih filmova koristio strategiju koja se danas često koristi u biznisu za kreativno rješavanje problema.

U početku procesa je uvijek ideja i izmaštani najbolji scenarij koji će se dogoditi. Nešto slično tome je kao kada dijete mašta svoje želje za Božić. Roditelj tada realno sagledava situaciju i govori kako, kada i je li to moguće izvesti. Sljedeći korak je sagledavanje rizika koji mogu spriječiti uspješno rješenje problema i fleksibilna promjena strategije za realizaciju istog.

Iz neutralne pozicije, procjenjujete kvalitetu konačnog rješenja i ako je sve u redu, krećete u provedbu. Ukoliko ste uočili mane, ponavljate proces.


Pročitajte više: U njezinoj školi djeca dan započnu plesom, a svakog ponedjeljka dijele nagrade


Upravljanje emotivnim stanjem

Odluka donesena pod djelovanjem jakih emocija nikome nikada nije donijela dobar rezultat. Ukoliko ste u strahu ili bijesu, vaša odluka sigurno neće biti jasna jer će vas vrtlog misli toliko obuzeti da nećete moći razaznati put do rješenja. U strahu će se javljati stalno novi putevi koji vode u slijepu ulicu, dok će bijes zanemariti utjecaj vaše odluke na okolinu.

Upravljanje emocijama podrazumijeva dolaženje u kontakt sa unutarnjom inteligencijom i mudrosti, a to znači biti u trenutku i svjesno sagledati sve opcije, potrebe i želje. Svjesni promatrač je u stanju unutarnjeg mira i razmišlja srcem. Znanstvena istraživanja su pokazala da se moždani neuroni nalaze u srcu i kada smo u stanju svjesnosti, u stanju kada su moždani valovi usporeni, srce i mozak ulaze u koherenciju i rađaju se najbolje ideje, odluke i projekti. To je spoj logike i mašte, spoj dalekosežne vizije s planom i koracima koji dovode do njenog ostvarenja.

Uključivanje različitih percepcija

Svatko od vas različito doživljava svijet i različito dolazi do informacija iz svojih sjećanja. Iskustva koja ste doživjeli tokom svog života “programiraju” se u stanice poput datoteke na računalu, koju kasnije možete otvoriti i ponovno doživjeti kada za to imate određeni okidač. Informacije opažate, prikupljate i putem misaonih procesa kroz filtere obrađujete te zatim prerađujete u osjećaje i zapise kroz pet sustava predočavanja, tj. u vidu slika, zvukova, osjećaja, okusa i mirisa. Istraživanja su pokazala da se svaka osoba negdje do svoje jedanaeste godine opredijeli ili preferira korištenje određenog stila mišljenja.

Pri donošenju odluka koristite svoj osobni stil mišljenja jer ćete tako dobiti najkvalitetniji unutarnji feedback je li ta odluka u skladu s vama i koje rješenje bi trebali donijeti. Ukoliko vam vizualizacija nije prirodan put, pratite svoje osjećaje koje vam izaziva pozitivno rješenje odluke koju ste donijeli. Ili se zapitajte kako vam „zvuči“ pozitivan ishod donesene odluke. Ukoliko niste motivirani za njenu provedbu, definitivno se ne radi o dobrom rješenju.

Povećanje samopouzdanja i osobne moći

Ako imate nisko samopouzdanje, proces odlučivanja će biti jako težak jer ćete smatrati da za to niste sposobni. Smatrat ćete da niste dovoljno kompetentni da nađete pravo rješenje i da ne možete preuzeti odgovornost za loš rezultat. Vjerojatno ćete ignorirati problem ili odgađati donošenje odluke. Nakon nekog vremena bit ćete stjerani u kut i vaša odluka će biti ishitrena i nepromišljena.

Samopouzdanje se može izgraditi osobnim razvojem, stjecanjem iskustva i pravilnim mentorstvom kao sustavom podrške. Postoje različite vrste tehnika koje vam pomažu osvijestiti i prisjetiti se svojih uspjeha te ih koristiti u osnaživanju za svaku sljedeću priliku.

Važnost energetskog stanja pri donošenju odluka

Mudri ljudi su govorili: „Prespavaj! Možeš odlučiti i sutra“. Vrlo je važno da bitne odluke ne donosite kad ste umorni, pod stresom ili kada vam je energija nisko jer nećete imati dovoljno racionalnih i intuitivnih informacija, a pogotovo nećete moći predvidjeti korake koji se moraju napraviti da bi se ostvario cilj kojeg ste zamislili. Naravno da nemamo uvijek vremena ostaviti da odluka „odstoji“, ali zato napravite mali predah i tehnike disanja prije napisanog maila ili izrečene rečenice.

Odluke moraju biti u skladu s vašim vrijednostima

Ukoliko odluke donosite kako biste sačuvali dobru sliku o sebi, kad-tad će vam se taj način razmišljanja „obiti o glavu“. Uvijek se upitajte što za mene znači donesena odluka. Je li ona u skladu s onim što je meni važno i poštujem li sebe kada donosim takvu odluku? Ukoliko ste odluku donijeli u skladu sa sobom, onda vam ni moguća pogreška neće „krivo sjesti“ jer ćete znati da ste ju u tadašnjem trenutku donijeli iz tadašnjeg stanja svijesti, stavova i najboljih namjera.

Daljnjim napredovanjem u samosvijesti i promjenom uvjerenja koja vam ne donose dobrobit, vaše odluke će biti sve jasnije, utemeljene na čvrstim stavovima, činjenicama i uvažavanju različitih mišljenja, a proces odlučivanja puno brži, jednostavniji i lakši.

Želite li produbiti znanja i iskušati ih u praktičnim primjerima te steći majstorstvo u donošenju odluka, pridružite se edukaciji Umjetnost liderstva koja počinje 5. svibnja 2024. ili mojim individualnim savjetovanjima.

Autorica: Svetlana Vukić, Kreacija života

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -