U njezinoj školi djeca dan započnu plesom, a svakog ponedjeljka dijele nagrade

Za nju obrazovanje nikada nije bilo puko štrebanje iz knjiga. Učenju pristupa holistički, a u njezinoj se školi svaki uspjeh i trud učenika nagrađuju. Da ide u dobrom smjeru, Mileni Prodanić Tišma dokaz su sve nagrade i priznanja koje dobiva njezina osnovna škola Bright Horizons. Jedan od vrhunaca karijere dogodio joj se nedavno, kada je postala član Uprave Vijeća britanskih međunarodnih škola (Cobis). Jedina je osoba iz Europe tamo, a poziv joj je uputio sam direktor Cobisa. Osim toga, njezina se škola trenutno nalazi i u užem izboru za Tes nagradu zbog wellbeinga u obrazovanju! Što to točno znači, kako izgleda takva škola i zašto je ovakav pristup važan objašnjava nam sama osnivačica i ravnateljica jedinstvene škole Bright Horizons.

Prodanić Tišma objašnjava da je holistički pristup obrazovanju zapravo prirodni oblik obrazovanja. Kada učitelj pristupa učeniku kao dijelu razreda, ali i kao individualcu, na taj način može izvući njegov puni potencijal.

“Osim obrazovnog dijela u kojem učenici trebaju svladati ciljeve, isto tako gledamo njihov emocionalni i psihički razvoj. Ako on nije dobro, onda dijete na neki način ne može biti sretna i radosna osoba. Tako da bih rekla da je holistički pristup u svemu poželjan”, ističe pa vuče paralelu sa zdravstvom – kada se liječi jedan problem, a pojavi se drugi, problemu se treba pristupati integrirano. Baš to vrijedi i kod holističkog pristupa obrazovanju. Kad je riječ o dječjem razvoju, sve su pojedinosti povezane: i odgoj i obrazovanje, ali i razvoj djetetovih osobnih kompetencija.

Wellbeing program kao tajna uspjeha

Osim što škola Bright Horizons nastavu provodi na engleskom jeziku jer je zapravo riječ o školi koja radi po britanskom programu, ona je posebna po svom Wellbeing programu, zbog kojeg i dobivaju tolike nagrade. Ovaj je program inkorporiran u sam kurikulum. Primjerice, svakog jutra učenike od prvog do petog razreda čeka wake&shake. Uz zajednički ples se razbude i pozitivno kreću u novi dan. U početku su sramežljivi, govori ravnateljica škole Milena, no onda se opuste i zaista uživaju. Uvijek jedan razred predvodi taj ples.

“Jednostavno vam je lijepo ujutro kad ulazite da se čuje ta pjesma i smijeh i da učenici vole krenuti u dan skupa s učiteljima”, govori Milena.

Svakog ponedjeljka se u školi održavaju i školska okupljanja na kojima i učenici i učitelji zajedno obrađuju određene teme. Primjerice, to može biti Dan zaljubljenih ili maskenbal koji su bili aktualni u veljači. Tada jednom učeniku iz svakog razreda dodjeljuju i ravnateljevu nagradu. Imaju deset razrednih odjela, pa tako svakog ponedjeljka dodjele deset nagrada. Učenike za tu nagradu svakog tjedna nominiraju učitelji, a gledaju se ispravno donesene odluke i postignuća. Ovo služi kao vrsta pozitivnog poticaja. Učenik treba shvatiti da su primijetili njegov trud, ponašanje i pozitivne odluke i dobro se osjećati zbog toga.

Kada učenici donesu neke pogrešne, loše odluke, u školi se na njih odmah reagira – interveniraju razrednica i školski savjetnik. Važno je vidjeti u kojem je stanju dijete kada donosi nekakvu pogrešnu odluku i na koji način ga se može osnažiti pa da su odluke koje donosi pozitivne i za njega, ali i druge. U školi Bright Horizons rade i na konceptu Carol Dweck o growth i fixed mindsetu. Objašnjava da od malih nogu djeca trebaju razumjeti da sa svojim trudom i radom mogu postići mnogo. Trebaju izbjegavati stav “jako sam pametan, ne moram ništa učiti, a stalno ću dobivati dobre ocjene”.  


Pročitajte više: Kako je Milena Prodanić Tišma stvorila jednu od najboljih škola u svijetu


Učenici sudjeluju u kodiranju igara za jačanje kritičkog razmišljanja

Svakog mjeseca u školi postavljaju i ciljeve za osobni razvoj o kojima potom raspravljaju i sami učenici iznose svoja mišljenja. Ovog je mjeseca to otpornost. Što ona znači u svakodnevnom životu učenika i učitelja? Bit je ovoga da učenici sami donose svoje zaključke. Za vrijeme korone u školi su započeli i s mindfulnessom.

“Ako učitelj primijeti da učenike treba smiriti prije testa ili pak poraditi na njihovom fokusu, onda s njima radi vježbe disanja koje su različite kod djece mlađe i starije dobi. Dakle, mindfulness se provlači kroz njihov rad, ali ne kao nešto posebno, već integrirano”, pojašnjava Milena.

S obzirom da se uvijek trude inovacijama i programima svojim učenicima pružiti najbolje, škola je trenutno i dio KA2 programa u koji je uključeno šest zemalja. Iz škole su koordinatori projekta “AI-Cosmic” – Minecraft čiji je cilj upoznavanje s principima umjetne inteligencije. Sa svojim učenicima testiraju i kodiraju igre koje trebaju služiti za jačanje kritičkog razmišljanja, za razgovor o održivom razvoju te za unapređivanje njihovih kompetencija. Učitelji su, baš kao i učenici, nosioci ovog projekta. Oni dobivaju edukacije iz umjetne inteligencije, gejmifikacije i Minecrafta. Učenici škole su za ovaj projekt izradili jedan od pet Minecraft svjetova koji predstavlja Hrvatsku.

Jedni od najboljih u svijetu

A kad ovoliko držite do svakog učenika, do svačijeg osobnog razvoja, uspjeh i pohvale su zagarantirani. Škola se trenutno nalazi i u užem izboru za Tes nagradu koja se ove godine prvi put dodjeljuje.

“Toliko smo sretni da smo izabrani u jedne od finalista da je zapravo to samo po sebi nama nagrada. Posebno u kategoriji wellbeinga koji je nama toliko važan. Jako je bitno da ne samo da se učenici osjećaju dobro u školi, nego i učitelji. Da se osjećaju cijenjeno i da se njihov glas čuje”, sretna je Milena.

Za ovu su se nagradu udružile neke od vrhunskih i krovnih institucija poput Cobisa i Britanskih škola na Bliskom Istoku. Ovo je Mileni, ali i cijeloj školi Bright Horizons, poticaj za daljnji rad.

Kad bi morala usporediti početke i sadašnje stanje, mnogo se toga promijenilo. Osim što je broj učenika znatno veći, danas škola Bright Horizons ima mogućnost obogatiti kurikulum i odgojno-obrazovni rad s tehnološkim elementima. Za to prije nisu imali financijskih mogućnosti. Milena nije za isključivo korištenje tehnologija, ali smatra da se kombinacijom može postići najviše u obrazovanju. Također, danas učitelji imaju pristup materijalima koji se mnogo plaćaju.

Tijekom više od deset godina postojanja škole stvorio se tim ljudi, učitelja koji nisu samo iz Hrvatske, već i ostatka Europe, Kanade i SAD-a. Danas Milena može reći da imaju međunarodni, jaki tim, a to ističe kao jednu od najjačih strana njihove škole. I kao institucija su stasali. Tako sada imaju više posložene odjele, koordinatoricu za djecu s posebnim potrebama, voditelje nižih i viših razreda. Sve je to, kaže, doprinijelo kvaliteti njihove škole.


Pročitajte više: Digitalizacija u školama šteti djeci? Evo što kaže NCVVO


Dolazi i srednja škola

Već godinama je promišljala treba li nastaviti vertikalu vrtić-osnovna-srednja. I napokon su ona i suradnici shvatili da je to jedino prirodno rješenje za njihove učenike. Zadnji se pregovori privode kraju i otvaranje srednje škole planirano je ove jeseni.

“Krećemo prema Ministarstvu i planiramo otvaranje srednje škole koja bi nastavila s britanskim nacionalnim programom pod vizijom i misijom naše osnovne škole. Dio naših učitelja iz viših razreda je također izrazio želju nastaviti s nama i srednju škole što je jedan veliki poticaj za nas, jer onda zaista imamo jedan dobar tim koji će omogućiti kontinuitet”, otkriva Milena kojoj dan u školi nikad joj nije isti, a posebno joj je drago što nije ravnateljica koja je odvojena od učenika i života u školi. Učenici je ne vide samo kada je neki problem u pitanju već i kad ih treba pohvaliti, kad se trebaju potužiti ili pak zatražiti savjet.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -