Zrinka Brekalo iz A1 – Tehnološka i digitalna rješenja ključ su uspjeha

Gotovo deset godina rada s poslovnim korisnicima u A1 Hrvatska, a u posljednje vrijeme fokus joj je na korisnicima iz hospitality segmenta gdje arhitektima, projektantima i investitorima pomaže u odabiru rješenja za hotele, kampove i resorte uzimajući u obzir zadnje tehnologije i trendove. Zrinka Brekalo čvrsto vjeruje da je zadovoljstvo gosta i zadovoljstvo zaposlenika ključ uspjeha za management hotela, što je njezina nit vodilja kod odabira tehnoloških i digitalnih rješenja koja će unaprijediti poslovanje bilo kojeg turističkog objekta. Hoteli budućnosti, hospitality projekti u sinergiji s novim tehnologijama i zelenim slika su hrvatskog turizma u stvaranju.

Zrinka objašnjava izazove hospitality segmenta i načine na koje im ona pomaže. Poslovni korisnici, kaže, imaju s jedne strane bazičan izazov zaštite podataka. S druge je pak strane izazov zadovoljenja potreba gosta i onda je između te dvije krajnosti puno toga što treba izabrati na tržištu, ugovoriti i osigurati da sva rješenja funkcioniraju jedno s drugim. Do sada su to poslovni korisnici rješavali na razne načine s različitim dobavljačima, a Zrinka Brekalo govori da je to operativno iznimno velik posao.

Olakšavaju procese i nude zaštitu

Kako bi taj proces olakšali, A1 Hrvatska ima cjelovit spektar rješenja, od securityja i bazičnih ICT rješenja do hospitality rješenja za funkcioniranje jednog hotela u digitalno doba. Sve je na jednom mjestu, a hotelu mogu ponuditi rješenja koja zadovoljavaju potrebe managementa hotela, potrebe zaposlenika i potrebe gosta, s naglaskom na digitalno, zeleno i inovativno.

Često poslovni korisnici nisu svjesni važnosti cyber zaštite – sve do trenutka dok im se ne dogodi neki incident. Cyber prijetnje su, govori Zrinka, realnost za sve djelatnosti pa tako i za hospitality industriju, a većinom se svi vode onom „neće baš nas“. Koliko su ozbiljne ovakve prijetnje? Kao primjer navodi hotel u špici sezoni. Hakerski napad na njega može blokirati kompletno poslovanje.


Pročitajte više: Razvijte poslovanje kroz strateški poslovni dizajn


“U odnosu prema gostima to može značiti blokadu rezervacija, evidenciju dolaska i odlaska gosta, evidenciju dodatnih troškova gostiju, blokadu rada pametnih soba, uključujući blokadu TV-a ili ključeva soba”, pojašnjava Zrinka Brekalo. Dodaje da je još jedan rizik i kompromitacija osobnih podataka gostiju. Hoteli prilikom rezervacija prikupljaju osobne podatke i brojeve kartica, koje napadači mogu iskoristiti za krađu identiteta, plaćanje i javnu objavu koja, osim pravnih posljedica, može jako naštetiti ugledu hotela. Njezin savjet je dubinska provjera ranjivosti sigurnosnog sustava i postavljanje adekvatnih zaštita koje A1 može osigurati u sklopu cjelovitog opremanja hotela.

Za tvrtke koje žele rasti i imati optimizirane poslovne procese kao ključ rasta i održivosti Zrinka navodi zeleno-digitalnu tranziciju. “To znači biti u korak s najnovijim tehnologijama, pojednostaviti poslovanje s centralnim sustavima te ulagati u sigurnost poslovanja. Digitalizacija optimizira i ubrzava poslovanje, donosi uštede, a pri tome se može i značajno smanjiti utjecaj na okoliš”, tvrdi.

Ključ za napredovanje su zelena i digitalna tranzicija

Digitalna i zelena tranzicija donose turizmu i ugostiteljskim djelatnostima održivost i globalnu konkurentnost. Digitalna rješenja ubrzavaju i optimiziraju procese donoseći uštede te povećavaju sigurnost i osiguravaju kontinuitet poslovanja. Drugi aspekt je unaprjeđenje korisničkog iskustva kroz povećanje komfora gostiju.

Za plasman na tržištu bitno je i koliko ste zeleni, a tome može u značajnoj mjeri pridonijeti primjena ICT i pametnih rješenja. Jedno od zelenih hospitality rješenja kojim se u A1 ponose je, govori Zrinka, pametno gospodarenje otpadom. Ono uključuje upotrebu kompostera koji rješava problem biootpada i pretvara ga u kompost koji se kasnije upotrebljava za hortikulturu oko hotela. Isto rješenje uključuje i uređaje za smanjene količine otpada te njegovo baliranje čime otpad više nije trošak nego ima svoju vrijednost na tržištu.  


Pročitajte više: Kako implementirati Salesforce u ‘konzervativni’ bankarski sektor 


Zrinka navodi da turisti koji dolaze u Hrvatsku danas očekuju puno više od sunca i mora. Očekuju komfor i jednostavnost boravka, što znači da tehnologija treba biti napredna i upotrebljiva, user friendly. “Kvaliteta smještaja se gleda i kroz prizmu kvalitetnog i posvuda dostupnog WiFi-ja koji se podrazumijeva, ali gleda se i IPTV sustav i TV sadržaj, pametne brave i sobe koje osjećaju prisutnost gosta i kojima gost upravlja mobilnom aplikacijom, pametnim parkingom i punionicom električnih vozila. Sve je to važno da bi boravak gosta bio komforan i jednostavan”, objašnjava.

A1 Hrvatska nudi spektar usluga koje će olakšati poslovanje, a rješenja rade po sistemu „ključ u ruke“, uključujući projektiranje i dimenzioniranje sustava i rješenja sukladno potrebama i zahtjevima.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -