Hostese su više od izgleda, one su ‘prva pomoć’ u svijetu evenata

Hostese ili domaćice su u današnje vrijeme poznate više-manje svima, no pitanje je koliko ljudi zapravo zna tko su hostese, koje su opcije poslovanja i koja je njihova funkcija. One nisu samo lijepi prvi kontakt kad dolazite na neko događanje ili u restoran. To su djevojke koje će na svaki problem naći brzo rješenje, na svaki ružan pogled ili komentar odgovoriti osmijehom i na najpristojniji način jer – to im je samo jedan od zadataka. Biti ljubazne prije svega.

Hostese imaju širok raspon odgovornosti

Zaduženja i uvjeti za rad hostesa variraju ovisno o industriji u kojoj rade, pa je tako razlika u nijansama ovisno o tome jesu li u ugostiteljstvu, na događanjima, sajmovima, festivalima ili promocijskim aktivnostima. No, neki od općih zadataka su doček i informiranje posjetitelja, distribucija promotivnog materijala, vodstvo posjetitelja do određenog mjesta, asistencija organizacijskom timu ili izlagačima, animacija štanda i skupljanje kontakata posjetitelja.

Uvjeti da bi se postalo hostesom i dalje su isti kao i prije desetak godina. Sviđalo se to nama ili ne, fizički izgled će uvijek biti primaran u odabiru djevojaka koje hostesiraju. No, to više nije u tolikoj mjeri kao prije.

Jednako su važni i komunikativnost, te ljubaznost, profesionalnost, prijateljski stav, sposobnost za rad u dinamičnom okruženju te sposobnost brzog učenja o proizvodima/uslugama koje se prezentiraju. Osobno uvijek odradim razgovor s curama koje mi se jave da žele raditi preko moje agencije jer su preporukom dobile kontakt, no to ne znači da će sve dobiti zeleno svjetlo.

Moraju biti vrlo sposobne za rješavanje sitnih komplikacija na licu mjesta, snalažljive u situacijama s ljudima te ono najvažnije s moje strane – i ja i klijent moramo imati povjerenje u tu osobu. Ukratko, hostese moraju biti profesionalne, ljubazne i pouzdane, imati dobar izgled i higijenu te imati pozitivan stav prema svojoj ulozi. Vjerujem kako niste bili u situaciji da naletite na smrknutu djevojku koja “strijelja'” pogledom dok vam prilazi i pokušava prodati nešto. Ne biste od nje ništa uzeli, jel’ tako?

Na sreću, imam fenomenalne djevojke u svojoj agenciji, na koje sam ponosna te su one jedan od razloga dugogodišnjih suradnji s mnogim klijentima. Važno je napomenuti da različiti poslodavci i industrije mogu imati dodatne specifične uvjete ili zahtjeve ovisno o prirodi posla.


Pročitajte više: Influencer marketing – kako izgleda ‘iza kulisa?’


Na atraktivnost hostesa danas se gleda drugačije

Trend forsiranja hostesa da izgledaju “lijepo” i “seksi” dijelom možemo pripisati povijesti određenih industrija, marketingu i promociji te društvu. Vjerovalo se da će atraktivan izgled djevojaka privući kupce i posjetitelje njihovim proizvodima, štandovima ili događajima. Štikle i minice bile su must have u uniformiranju hostesa. No, ovakav pristup promociji se počeo smatrati seksualizacijom i degradacijom žena na poslu, te je posljednjih godina promijenjena percepcija tom pristupu.

Profesionalnost i dostojanstvo te kvaliteta usluge su postali ključan faktor, a business casual komadi odjeće i lijepo žensko odijelo su itekako postali must have svakog ženskog ormara, pa tako i uniforme današnjih hostesa.

Posjetitelji događanja obično očekuju da će hostese pružiti dodanu vrijednost, stvoriti pozitivnu atmosferu, te pružiti dobrodošlicu i pomoć (orijentacija, asistencija). Posjetitelji su u većini slučajeva pristojni prema hostesama, cijene njihovu pomoć i uslugu, te prepoznaju njihovu važnost u stvaranju cjelokupnog iskustva događanja. Svjesni su da su to u većini slučajeva studentice kojima je to posao kako bi zaradile džeparac, te se sitne greškice opraštaju.

No, kao i svugdje, ima iznimaka. Doduše, rijetke su, ali zna se dogoditi da se posjetitelji nepristojno ili neprikladno ponašaju prema hostesama. U takvim situacijama organizatori odnosno tvrtke koje angažiraju hostese moraju djelovati te ih adekvatno zaštititi.


Pročitajte više: Konačno bez izazovno odjevenih hostesa na konferencijama?


Neprikladni komentari prema njima su rijetki

Bilo je situacija gdje su gosti koristili neprikladne ili uvredljive riječi ili se ponašali neprimjereno i bez poštovanja osobnih granica prema hostesama jer su ih odbile za odlazak “na kavu,” dati im broj telefona i slično, barem ako su muškarci u pitanju. Sa ženske strane to su uglavnom komentari i ljubomorne upadice, koliko god to djetinjasto zvučalo. Ali tako je.

No, uvijek postoje protokoli za postupanje u takvim situacijama, te se one vrlo lako rješavaju. Zaštita tih djevojaka je ipak primarna, te je važno još jednom naglasiti da većina posjetitelja na događajima pokazuje poštovanje i cijene njihov rad. Ovakve su situacije zaista vrlo rijetke.

Bilo je i situacija u kojima bi me “potencijalni klijenti” nazvali i tražili hostese za njihovo događanje. No, uvijek ispitam do zadnjih detalja o čemu je riječ te ako mi se nešto ne svidi u traženom, te smatram da nije profesionalno ili je upitnog morala, zahvalim se i odbijem. Odgovorna sam za svaku hostesu koja je u agenciji, te ne želim djevojke dovoditi u neugodne situacije zbog kojekakvih “upita”.

Hostovi – koliko su muškarci poželjni kao promotori?

Što se tiče muškaraca, hostovi, odnosno muški promotori nisu toliko česti kao hostese, odnosno žene promotorice.

Industrije češće preferiraju žene za hostese zbog percepcije i stereotipa utjecaja na dojmove posjetitelja, međutim posljednjih par godina su se počele događati promjene te za određene klijente uključujem u rad te u ponudi imam muške hostove. Određene promocije i marketinške kampanje su ili neutralne ili targetirane na mušku populaciju, stoga je poticanje angažiranosti muškaraca na mjestu hostova poželjno i traženo.

Tehnološka događanja, eventi u polju auto industrije i sportske manifestacije primjeri su u kojima se dobro reagira na hostove. S obzirom na povećanu svijest o rodnoj ravnopravnosti i raznolikosti očekujem sve veću potražnju i pojavljivanje na događanjima u različitim industrijskim granama.

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -