Amela Mujić je u turizmu krenula od pranja suđa, s 29 godina postala direktorica hotela Capital u Zagrebu u kojem zna svakog gosta

Uvijek je lijepo pročitati priču u kojoj je netko mlad uspio ostvariti svoje ambicije, a takva je priča Amele Mujić. Danas je direktorica hotela Capital u Zagrebu, a svoju karijeru započela je pripravničkim programom tijekom kojeg je upoznala kako funkcioniraju svi hotelski odjeli.


Pročitajte više: Direktorica Amadria Park Hotela u Opatiji: Na 75% popunjenosti smo, imamo vjerne goste, ali trebamo rasterećenje od nameta da budemo konkurentniji okruženju


Od pripravnice do direktorice hotela

U turizmu je krenula raditi prije devet godina, na zadnjoj godini fakulteta Poduzetništva, ugostiteljstva i turizma u Rijeci, putem pripravničkog programa u Milenij hotelima.

„Nisam ništa znala o hotelu osim onog što piše u knjigama, ali odlučila sam probati. Na prvom razgovoru sam dobila zeleno svjetlo.“

Već od prvog razgovora su je počeli odgajati za današnju poziciju direktorice hotela. Počela je od poslova u domaćinstvu pa je spremala krevete, čistila sobe, konobarila, prala suđe, kuhala kave, a onda je prešla na recepciju. Sve po najvišim standardima Amadria Park hotela. „Cilj pripravničkog programa je da danas na poziciji menadžera mogu razumjeti zahtjeve svakog radnog mjesta i svaku situaciju kojoj se bilo tko iz kolektiva nađe, ali, naravno, i posložiti organizaciju rada hotela na najefikasniji način.”

Mlađim generacijama se teže pripremiti na to da će krenuti od takvih poslova, ali Amela upravo zasto ističe važnost mentorstva. “Vjerujem da je svakome bitno da ima mentora, da se ogleda u osobu koja će ju voditi kroz taj cijeli proces i objasniti zašto kao potencijalni menadžer jednog dana mora znati koliko je prosječnom konobaru potrebno da opere jednu čašu. Naravno, svi mi kad završimo fakultet imamo ambiciju biti menadžeri, ali to je trnovit put. No, kad mladi vide da meni kao menadžeru ili direktoru nije teško oprati čašu i oni postanu puno mekši prema tome.”

Nakon pripravničkog programa koji je trajao godinu dana prešla je u prodaju hotela Milenij. “Vrlo brzo sam prešla u odjel prodaje gdje sam jedno vrijeme vodila prodaju cijelog hotela i razvijali smo poslovanje tako da svaki gost ima osobu koja se brine za njegov boravak, od rezervacije, boravka, ispraćaja. Toj osobi na kraju daju i feedback što se pokazalo jako dobrim.”

Upravo takav pristup pomogao je da se stvori posebna veza između Amele i nekih gostiju. “I dalje imam goste koji na povratku stanu u Zagrebu kako bi popili kavu sa mnom. Tako se stvaraju veze za cijeli život.”

No, svjesna je da se do pozicije direktorice hotela ne dolazi lako, potrebna su neka očekivanja koja osoba mora ispuniti. “Ne možeš ti samo odlučiti biti direktor hotela, moja je mentorica svaki put osjetila kad mi može dati više izazova, i ja sam ih ispunila. Pratila je moj rast i u jednom trenutku sam joj iznijela svoju ambiciju, iskreno i otvoreno i ona me podržala.”


Pročitajte više: Guest experience: Kako kreirati nezaboravno iskustvo u turizmu i dobiti vjerne goste?


Direktorica prvog gradskog hotela Amadria Park grupacije

Dok je još bila voditeljica prodaje hotela Milenij u Opatiji, kompanija je započela planiranje nove investicije u prvi city hotel u srcu Zagreba. “Osoba sam koja je sklona izazovima i privukla me ideja da karijeru nastavim kao direktorica novoga hotela, svoje ambicije sam iznijela Upravi koja me na tom putu svesrdno podržala.”

Nakon sedam godina života i rada u Opatiji, Amela se u dobi od 28 godina seli u Zagreb. Kad je prihvatila mjesto direktorice, hotel Capital u Zagrebu još nije bio dovršen. “Hotel je bio veliko gradilište i moj dolazak je bio poprilično stresan, ali odmah smo krenuli u formiranje tima te sam zaista ponosna što su svi počeli s radom još tijekom uređenja hotela, a i danas svi zajedno izvrsno funkcioniramo.“

Trenutno njezin tim čini 20-ak ljudi. “U Zagrebu nije samo korona napravila štetu nego i potresi. Ovo su stvarno izazovna vremena.”

Srećom, potres nije napravio štetu na hotelu Capital u Zagrebu jer su prilikom gradnje dodatno ojačali glavne stupove. “Lokalni ljudi su to prepoznali pa su se za vrijeme drugog potresa sakrili kod nas.”


Pročitajte više: Mirela Sučić Čevra: Pripremajmo se za novi “business as usual” u turizmu


Veliki hotel s individualnim pristupom svakom gostu

Iako nikad nije vodila hotel na obali, uvidjela je razlike. “Gradski hotel je veći izazov jer je prvi gradski hotel naše grupacije, a treba se nasloniti na nekakvo prethodno iskustvo. S obzirom na to da kao kompanija puno ulažemo u kvalitetu, od namirnica do usluge, to gosti prepoznaju. Zato zaista smatram kad se smiri trenutna situacija da će hotel zasjati punim sjajem.”

Kad je preuzela hotel, Amela se željela još više razvijati. “Cilj mi je bio da svaki dan budem jednu stepenicu više. U kojem god segmentu, samo da je jedna stepenica više. Kad se osvrnem na zadnje dvije godine koje su bile turbulentne,  pa je slijedio lockdown, potres, mogu samo reći da sam zadovoljna.”

Isto tako, feedback gostiju je pozitivan pa tako već nakon dvije godine imaju bazu gostiju koji im se vraćaju, a imaju i goste koji žive u hotelu već mjesecima.

Hotel Capital se izdvaja po tome što je hotel baština, zgrada je povijesno dobro. Nemaju broj zvjezdica nego grade standard kroz cijenu i uslugu koju nude gostima. “Ne mislim da će zvjezdice prodati hotel nego priča i vrhunska kvaliteta koju nudimo gostima.”

To su primijetili i gosti koji ih uspoređuju isključivo s najboljim hotelima iz Beča, Praga i Milana, a putem Bookinga su jedan od najviše ocijenjenih hotela u Hrvatskoj. “Mi se trudimo svakom gostu pristupiti individualno i osigurati vrhunsku kvalitetu svih naših usluga. Gost mora osjetiti da ste tu zbog njega, vašu osobnu brigu i ljubaznost, a naš osnovni zadatak je stvoriti uspomene koje će još dugo pamtiti i zbog njih se vraćati. To su naši standardi kvalitete kojih se držimo i na kojima inzistiramo.“

Upravo takva personalizirana usluga izdvaja ih od konkurencije jer takav pristup gostima rijetka je pojava u velikim hotelima.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -