Direktorica Amadria Park Hotela u Opatiji: Na 75% popunjenosti smo, imamo vjerne goste, ali trebamo rasterećenje od nameta da budemo konkurentniji okruženju

Velike hotelske kuće su izbijanjem korona krize pretrpjele veliki udar. Grupacija Amadria Park hoteli uključuje 5 hotela u Opatiji, 3 u Šibeniku i jedan u Zagrebu. O krizi, rezultatima u sezoni i budućnosti našeg turizma pričali smo s direktoricom Amadria Park hotela u Opatiji, Elom Komlen.

Koliko gostiju se trenutno odmara u Amadria Park hotelima u Opatiji?

U našim hotelima u Opatiji trenutno smo na oko 75% popunjenosti. Većina gostiju u ovom ljetnom periodu tradicionalno dolazi iz Austrije i Njemačke te su upravo oni i ove godine ostali vjerni Opatiji. Zatim slijede gosti iz Slovenije i Italije, ali i Hrvatske.

Teško je ove godine bilo prognozirati kako će se situacija razvijati, ali zaista smo zadovoljni popunjenošću. U nekim terminima traži se i soba više, nove rezervacije za ostatak kolovoza i rujan ulaze svakodnevno pa se nadamo da će i ostatak ljetne sezone zadržati istu dinamiku i dobru popunjenost. Najveća prednost Kvarnera ove godine je blizina tradicionalnih tržišta s kojih gosti vrlo jednostavno mogu doći vlastitim automobilima.

Povezano:

Kako je epidemija utjecala na rezervacije? Da li gosti sad u zadnji čas odlučuju o godišnjem odmoru?

Booking ove godine ovisi o kratkoročnim kanalima jer je bilo nemoguće planirati godišnji odmor ranije pa se i gosti u zadnji čas odlučuju za destinaciju. Opatija zaista ima imidž sigurne destinacije i nema zaraženih pa je i to jedan od razloga zbog kojih bilježimo odlične rezultate. Sigurnost naših gostiju i djelatnika uvijek nam je prioritet, najviši higijenski standardi u našim hotelima provode se i inače, a trenutno s posebnom pažnjom i uz pojačani nadzor provodimo i dodatne mjere kako  bi se minimizirala mogućnost zaraze. Sve naše sobe nakon odlaska gosta dezinficiraju se posebnim ULV uređajima, sredstva za dezinfekciju dostupna su u svim dijelovima hotela, naše osoblje nosi zaštitne maske, a stolovi u našim restoranima i kavanama postavljeni su uz propisane razmake.        

Kakva je struktura gostiju sada u odnosu na razdoblje prije korone i kako ste ih privukli da dođu u vaše hotele na odmor ove godine?

Opatija ima nešto drugačiji način rada od ostalih destinacija na Jadranu budući da je zapravo i jedina destinacija s cjelogodišnjim poslovanjem. Proljetni i jesenski mjeseci u znaku su kongresnih događanja pa u to vrijeme u Opatiji borave uglavnom poslovni gosti. Zimski period u znaku je adventskih događanja, Festivala čokolade, dočeka Nove godine, Karnevala, ali i sezona wellnessa pa u to vrijeme Opatija privlači individualne goste, kao i u ljetnom periodu u kojemu se upravo nalazimo. Naši hoteli razlikuju se po karakteru, a u skladu s tim karakterom s posebnom pažnjom radimo na ugođaju kroz niz malih detalja, posebnih ponuda i programa s ciljem stvaranja nezaboravnog odmora. Tako smo i ove godine pripremili niz glazbenih programa na našim vanjskim terasama u kojima gosti zaista uživaju i zbog kojih se vraćaju. Terasa hotela Milenija kultna je i najpopularnija u Opatiji, a na njoj se i ovo ljeto, uz poštivanje svih propisanih mjera, održava ciklus gala koncerata ‘Music by the sea’ s nizom koncerata renomiranih glazbenika u ovom jedinstvenom ambijentu. Zanimljivost je da je na njoj upravo protekli vikend nastupio jedan od naših najboljih vokala Tony Cetinski, ali u novoj ulozi DJ-a te do sitnih sati zabavljao veliki broj gostiju u odličnoj i rasplesanoj atmosferi.        

Kako ste interno amortizirali krizu? Koristite li mjere za očuvanje radnih mjesta?

Naša kompanija ukupno u punom kapacitetu i u svim našim destinacijama zapošljava oko 1500 djelatnika, a u Opatiji i Zagrebu oko 220 djelatnika. U ovim teškim okolnostima trudili smo se biti izrazito socijalno osjetljivi i podrška svim našim zaposlenicima te smo zbog toga koristili mjere za očuvanje radnih mjesta. Vjerujemo da će se dobri poslovni rezultati koje u protekla dva mjeseca postižemo nastaviti i u narednim mjesecima kako bi se poslovanje što prije normaliziralo.  

Što očekujete do kraja sezone? Može li hrvatski turizam dočekati sljedeću sezonu spreman?

Dugoročna predviđanja u ovim uvjetima jednostavno nisu moguća. Vjerujemo da će se situacija što prije normalizirati, a što se našeg poslovanja tiče razvijamo razne scenarije kako bi u okolnostima u kojima se nađemo mogli što adekvatnije reagirati i prilagoditi poslovanje.

Možemo li dugoročno konkurirati mediteranskim zemljama stopom PDV-a? Što moramo promijeniti da budemo konkurentni?

Stopa PDV-a samo je jedan u nizu elemenata koje je potrebno promijeniti i poduzetnicima olakšati normalno funkcioniranje koje je opterećeno brojnim fiskalnim i parafiskalnim nametima. To bi nam otvorilo mogućnost za dodatno ulaganje u kvalitetu usluge što se posebno ove godine pokazalo kao ključno. Najveća je potražnja upravo za hotelima najviše kategorije te su gosti spremni platiti više za uslugu koja ih neće iznevjeriti. 

Kako ste zadovoljni rezultatima hotela nakon grupiranja pod zajedničkim imenom Amadria Park?

U kreiranje i lansiranje novoga brenda krenuli smo s ciljem povezivanja svih naših destinacija koje zajedno čine raznoliku paletu usluga i hotela u kojima svaki gost može pronaći nešto za sebe. Uvođenje novoga brenda dug je proces, posebno kada njegovo uvođenje podrazumijeva spajanje tržištu dobro poznatih brandova s dugom tradicijom (Milenij hoteli i Solaris Beach Resort). Istu filozofiju i vrijednosti njeguje i novi brand te nas veseli što je na našim tradicionalnim tržištima već postao prepoznatljiv. Posebno smo ponosni i na naš prvi city hotel koji je otvoren prije godinu i pol u samom centru Zagreba. Amadria Park Hotel Capital smješten je u zgradi nekadašnje podružnice banke Wiener Bank-Verein, a već je postao jedno od omiljenih mjesta za susret ili sastanak uz jedinstveni doručak u predivnom restoranu ili kavu i kolače u  pravoj bečkoj/zagrebačkoj kavani. Gosti koji su u njemu odsjeli oduševljeni su lokacijom i pogledom na centar grada i Katedralu iz svoje sobe.  

Foto: Pixel

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

tražiteljice azila

Za žene je upravo donesena povijesna odluka Suda Europske unije

Sud EU-a ovog je tjedna donio presudu po kojoj se izbjeglički status može dodijeliti ženama tražiteljicama azila koje su usvojile temeljnu vrijednost...
- Advertisment -