Hrvatska u top 15 zemalja, a Zagreb treći grad po baratanju engleskim jezikom

Hrvatska je na 11. mjestu u svijetu po znanju engleskog jezika iz zemalja kojima engleski nije materinji jezik, a Zagreb je treći na ljestvici gradova.

EF English Proficiency Indeks rangira 111 zemalja, a testira se čak više od 2 milijuna odraslih osoba na temelju čijih se podataka kreira rang lista. Hrvatska je, u odnosu na rezultate od prije 221. godine, pala za jedno mjesto na rang listi. Rezultati Hrvata označeni su kao ‘very high proficiency’.

Hrvati najbolji u regiji

Na vrhu liste nalazi se Nizozemska, a Hrvatska ima tek 49 bodova manje. Nakon Nizozemske najbolje engleskim jezikom barataju Singapur i Austrija. Od Hrvatske bolje stoje i Njemačka, Finska, Norveška, Švedska, Danska, Belgija i Portugal. Nama susjedna Mađarska je na 18. mjestu, Srbija na 27., dok ostale zemlje regije nisu među top 30.

Kada bi se gledala isključivo Europa, Hrvatska je na 10. mjestu od ukupno 35 zemalja.

Indeks, osim zemalja, obuhvaća i gradove. Glavni grad hrvatske tako se našao na visokom trećem mjestu. Bolje od stanovnika Zagreba engleski govore Kopenhagen i Amsterdam.

Više od milijardu ljudi govori engleski kao svoj prvi ili drugi jezik, a još stotine milijuna kao treći ili četvrti. Izvješće za 2022. uključuje razine znanja engleskog prema spolu, dobnoj skupini i regiji unutar zemalja.


Pročitajte više: Anglizmi u biznisu ili u poslu? Strane riječi ponekad stvarno ‘make sense’


Popularni su i ‘egzotični’ jezici

Najpopularniji strani jezici u Hrvatskoj su engleski i njemački, dok je u svijetu francuski uz bok engleskom, piše dnevnik.hr. Određene statistike pokazuju da u Hrvatskoj čak 78 posto građana uz hrvatski govori još jedan jezik. Hrvatska je, izgleda, ljubiteljica stranih jezika pa se tako u nas mogu učiti jezici poput talijanskog, španjolskog, turskog, ali i oni egzotičniji poput hindi, afrikaans i jidiš.

No engleski je zasigurno broj jedan. Ovaj jezik postao je globalni jezik, ostvario je snažan utjecaj na hrvatski jezik pa danas riječi engleskog podrijetla zauzimaju značajan dio novotvorenica. Engleski jezik ima globalnu prisutnost, a osobito je prisutan u područjima poput računarstva, stila življenja, sporta, glazbe i filma.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -