Dalija Orešković: “Hrvatske rukometašice postale hit Europskog prvenstva, a utakmice nije prenosila nijedna nacionalna televizija!”

Saborska zastupnica Dalija Orešković održala je govor u kojem je istaknula problem očito još uvijek prisutne neravnopravnosti spolova. Riječ je, naime, o ženskom Europskom rukometnom prvenstvu na kojem su sudjelovale hrvatske rukometašice, a koje nije prenosila niti jedna nacionalna televizija. Simbolično, saborska je zastupnica govor za hrvatske rukometašice održala u hrvatskom dresu.


Pročitajte više: Hrvatske maratonke koje ostavljaju muškarce iza sebe


Hrvatske rukometašice pomele sve najveće favoritkinje!

“Naše su cure dobro zapele i trenirale. U prve tri utakmice pomele su sve najveće favoritkinje! U svakoj su se utakmici tukle gol za gol s jačima od sebe i redom ih pobjeđivale. Od autsajdera, postale su hit Europskog prvenstva s najvećim učinkom i plasmanom u 2. krug. Nisu tražile da ih pratimo jer su ženski tim”, kazala je Dalija Orešković.

Sada su zaslužile da budu primjer u shvaćanju što je to ravnopravnost spolova kad se netko za tu ulogu izbori “muški”. Zapravo, one se za tu poziciju i ravnopravni status nisu izborile “muški” jer bi to značilo po nekom automatizmu. One su se izborile upravo ženski, smatra Dalija.


Pročitajte više: Slabiji spol? Pogledajte kako je nogometašica sama namjestila dislociranu čašicu koljena i nastavila s igrom!


Od autsajdera kroče prema medalji

Iz pozicije podređenosti su trebale i dvostruko više zapeti kako bi dospjele do razine izjednačavanja s jačim spolom. Upravo zbog toga, Dalija Orešković pozvala je HRT ili neke druge nacionalne televizije da otkupe utakmice za sljedeći krug. Pozvala je Balića, Džombu, Vorija, Šolu, Duvnjaka, Cindrića, ali Modrića i Dalića da se aktivno po medijima i društvenim mrežama uključe u potporu rukometašicama koje pod svojim izbornikom Nenadom Šoštarićem od autsajdera kroče prema medalji.

“Pozivam i vas kolegice i kolege, kao i medije i javnost da ih pratimo onako kako su to opravdano zaslužile! Stvorimo i njima ugođaj da su naše heroine!”

Tea Pijević, Lucija Bešen, Paula Posavec, Dora Krsnik, Stela Posavec, Ćamila Mičijević, Larissa Kalaus, Dora Kalaus, Katarina Ježić, Tena Japundža, Andrea Šimara, Ana Debelić, Josipa Mamić, Marijeta Vidak, Valentina Blažević i Kristina Prkačin imena su naših heroina koje su postigle nevjerojatan rezultat, a nisu zauzele nikakav medijski prostor.

Foto: Facebook (Hrvatski rukometni savez)

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -