Prepustite se povijesnim pričama iz hrvatskih dvoraca i utvrda: Za vikend se počastite bijegom u davnu prošlost

Lijepa naša je bogata kulturnim i povijesnim nasljeđem. Prekrasne građevine, dvorci, utvrde i muzeji kriju mnoge tajne i neispričane priče iz davnih vremena. Tajanstvenost dvoraca i njihovih nekadašnjih stanovnika oduvijek je intrigirala ljude. Zanimljive priče, događaji i ljepota dvoraca i utvrda diljem Hrvatske privlači posjetitelje iz cijelog svijeta pa ako volite povijest i zanimljive priče plemenitaških obitelji, ovaj vikend iskoristite za posjet nekom od bajkovitih dvoraca u Hrvatskoj i osjetite dio bogate povijesti.

Grad na Savi štitila utvrda

Povijesna utvrda u Slavonskom Brodu postoji od 1715. godine kada je započela njezina izgradnja koja je trajala sljedećih šezdeset godina, a u nju je moglo stati 5 tisuća vojnika. Nalazi se samo 5 minuta hoda od glavnog trga u Slavonskom Brodu i neizostavan je dio obilaska grada na Savi. Dobro očuvana monumentalna građevina služila je za odvraćanje od mogućih napada za vrijeme Osmanskog Carstva, a u njoj je bilo najviše dvije i pol tisuće vojnika.

Prostire se na oko dvije tisuće kvadratnih kilometara. Tvrđava je izgrađena na poticaj Princa Eugena Savojskog kao dio sustava tvrđava na sjeveroistoku Hrvatske i tadašnje Vojne krajine.Danas je ova građevina u funkciji razvoja kulture. U njoj su smješteni gradska uprava, glazbena škola, klasična gimnazija, tradicijski obrti, jedinstveni muzej tambure te Galerija Ružić koja je, po značaju, druga galerija moderne umjetnosti u Hrvatskoj. U tvrđavi se održavaju i brojni glazbeni festivali i kulturni događaji.


Pročitajte više: Probudite avanturista u sebi i uživajte u ljepotama Kurije Janković – jednom od najljepše uređenih malih hotela kontinentalne Hrvatske


Legenda o Veroniki Desinićkoj

Dvorac Veliki Tabor nalazi se u mjestu Hum Košnički u općini Desinić na sjeverozapadu Hrvatske u blizini Pregrade.  Ime mu potječe od naziva tabor kojim se označavao ratni logor, odnosno utvrđenja koja su podizana radi obrane od Turaka. Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Prvi zapisi govore da su ovdje stolovali grofovi Celjski i da su najstariji dijelovi dvorca izgrađeni u 15. stoljeću. Gradila ga je plemićka obitelj Ratkaj kojoj je dvorac darovao  Ivaniš Korvin. Ratkaji su bili vlasnici od sredine 16. stoljeća pa sve do 1793. Najstariji dio kompleksa je središnja utvrda koja je imala stambenu i obrambenu funkciju. Kasnije, u 16. stoljeću, izgrađene su četiri polukružne kule.

Nekada je utvrda bila dio obrambenog sustava koji se nalazio na potezu od Malog Tabora do Konjščine, a kojega su činile okolne utvrde i dvorci.

Pogled na utvrdu posjetitelje ostavlja bez daha, a još bolji dojam steći ćete  u unutrašnjosti utvrde, u kojoj je uređeno nekoliko galerija u kojima su vinski podrum i velike svečane dvorane.

Za ovu utvrdu veže se nekoliko legendi, a jedna od njih je ona o pučanki Veroniki Desinićkoj i njezinoj zabranjenoj ljubavi s mladim plemićem, grofovim sinom Fridrichom Celjskim. Naime, i mladić  se zaljubio u lijepu Veroniku. Pobjegao je s Veronikom u mjesto Fridrihštajn u Sloveniji, gdje su se tajno vjenčali.

Jedne prilike, 1982. godine, kada su čistili utvrdu pronađena je ženska lubanja za koju se može pretpostaviti da je pripadala nesretno zaljubljenoj Veroniki Desinićkoj.

Ime nosi po hrastu

Stari grad Dubovac jedan je od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Sagrađen je na prapovijesnom humku iznad Kupe, a ime je dobio po dubu (hrastu) koji raste na okolnim padinama. Ovo prekrasno zdanje dovršeno je u 13. stoljeću. Mijenjao je vlasnike tijekom povijesti,

Kolektivno sjećanje Karlovčana kaže da u bunaru Starog grada Dubovca postoji tunel koji vodi do obale Kupe i do Zvijezde. Posjetite Stari grad Dubovac, doživite Karlovac u suton okupan predivnim bojama, saznajte više o legendama iz Dubovca i pričama o Zrinskim i Frankopanima.


Pročitajte više: Vodič za vikend putovanje u Vukovar


Vojna utvrda danas je kulturni centar

U zaštićenoj staroj povijesnoj jezgri grada Trogira nalazi se Kula Kamerlengo. Ova nekadašnja vojna utvrda, danas mjesto za kulturne i zabavne događaje, koncerte i predstave nalazi se na jugozapadnom rubu grada Trogira, u samom kutu zidina.

Kula je sagrađena u 15. stoljeću, a za njenu izgradnju zasslužan je Marin Radoj. S vrha se pruža prekrasan pogled uz romantičan ugođaj prošlih vremena. Rado je posjećena i svi vole doći da vide stare zidine kule.

 Svojim položajem i oblikom, kula ponosno pozira i daje Trogiru poseban izgled.

 Najstariji dio je poligonalna kula iz kraja 14. stoljeća, a zidine dobivaju današnje oblik nakon dolaska mletačke vlasti. Za gradnju je bio konzultiran državni inženjer Lorenzo Picino, a izvedba je povjerena protomagistru Marinu Radoju. Tvrđava je građena od 1420. do 1437. godine, a služila je za smještaj mletačke vojne posade.

Zanimljivo je da se na sjeverozapadnoj strani današnje tvrđave nalazi Batarija, igralište HNK Trogira.

Foto: Turistička zajednica grada Karlovca

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -