Ima li (moj) život uopće smisla?

Uplaši me sjaj milijun svijeća kad se nebom popali.

Gde je tome kraj? Za kog su tako dubok zdenac kopali?

Zašto se sve to dešava, dal’ čovjek ista rješava

il’ smo samo tu zbog ravnoteže među zvijezdama?

Đorđe Balašević u ovoj je pjesmi na svoj jedinstveni način izrazio ono čime se od početka svijeta i vijeka bave filozofija, religije, umjetnost. Svjesno ili nesvjesno, promišljanje o smislu života svakog od nas kao sjena prati kroz cijeli život. Posebno u godini kad nas pokosi pandemija, potres za potresom, kad svjedočimo patnji i razaranju, legitimno je da se pitamo: Kakvog to sve smisla ima? Zašto baš sad, zašto baš ovdje, zašto baš ja?

U ljudskoj je prirodi da teži sigurnosti, predvidivosti, kontroli. No, život je karte drugačije podijelio: Iako to žarko želimo, nemamo kontrolu nad događajima i drugim ljudima, možemo utjecati samo na sebe same i svoje reakcije i emocije na sve teško, ružno i neželjeno što nam život priredi (ako znamo kako). Dok to ne prihvatimo, činjenica da ne možemo skoro ništa kontrolirati bit će nam samo dodatni izvor stresa, pa i patnje.


Pročitajte više: Kako pronaći smisao i radost u svakodnevnim obavezama?


Svatko od nas postavlja pitanje ima li život smisla!

Promišljanje o smislu života nije dokona filozofsko-psihološka razbibriga, nego vrlo važna misaona aktivnost. Loša vijest i odgovor na pitanje iz naslova: život sam po sebi nema smisla – ne postoji neki objektivni smisao zapisan u zvijezdama, svetim ili filozofskim knjigama ili pak našem DNA, kojeg svemir slijedi. Ali, imamo i dobru vijest: svatko od nas može, a ja bih rekla i treba, vlastitom životu dati smisao, naći svoje vlastite razloge postojanja – bez obzira na godine i životnu fazu u kojoj se nalazimo. Pozitivna psihologija potvrdila je da su oni koji se često žale na besmisao postojanja su upravo ti među nama koji žive primjetno nesretne živote.

Srećom, postoje jednostavni i praktični alati kako da svojem ovozemaljskom postojanju damo maksimalni smisao, a mindfulness se posebno njima bavi. Niz je klasifikacija i listi načina kako da to postignemo. Rekla bih da su elementi isti, samo su nazivi drugačiji. Ostat ćemo kod Đorđa Balaševića, koji bi rekao „Princip je isti, sve su ostalo nijanse“.

Možda bi bilo dobro da sad uzmete neki papir, bilježnicu ili notes, pa možemo ovaj blog pretvoriti u interaktivno iskustvo. Napišite svoj odgovor na sljedeća pitanja i napravit ćemo prve korake prema cilju.


Pročitajte više: Četiri temelja koji čine ispunjen život


Kako pronaći odgovor na pitanje ima li život misao?

Prvo ćemo točno postaviti glavno pitanje i staviti fokus na sebe, što će nam pojednostaviti proces: Koji je smisao MOJEG života? Nakon toga ćemo zagrebati malo dublje ispod površine i postaviti si konkretnija pitanja. Na taj način bolje ćemo razumjeti svoje vrijednosti, talente i potencijal.

Ovo su pitanja koje si trebate postaviti:

Što mi je istinski važno u životu?

Većinu svojeg života odgovore smo tražili od drugih. Dok smo bili djeca, roditelji su našim životima davali strukturu i vodili nas kroz odrastanje. Kao odrasle osobe, pod utjecajem smo prijatelja, partnera, kolega, a medije da niti ne spominjemo. Iskreno, jeste li ikad zastali i pitali se, stvarno duboko razmišljali o vrijednostima koje su vam bitne, na različitim razinama? Ako niste, sada je pravo vrijeme. Razmislite i zapišite što smatrate najvećim problemima današnjice, koji su njihovi uzroci. Tko su najvažnije osobe u vašem životu? Što biste željeli da oni postignu? Koje vrijednosti zastupate? Živite li život u skladu s tim vrijednostima? Na primjer, ako je iskrenost visoko na vašem popisu, zapitajte se jeste li stvarno i uvijek iskreni prema sebi i drugima. Naravno da nećete odmah imati sve odgovore, za neke će vam trebati dani i tjedni promišljanja. K tome, vrijednosti se mijenjaju tijekom života, zato ostavite dosta praznog mjesta pa za neko vrijeme nadopišite ili promijenite odgovore.


Pročitajte više: Jelena Tomašević: Jeste li sretni?


Što je moja snaga, moj forte?

Odgovori će nam dati mogućnost da procijenimo svoje talente, darove kojima smo blagoslovljeni. Oni će nam ukazati put i načine kako da svijet učinimo boljim mjestom, u malim koncentričnim krugovima oko sebe. I ta spoznaja obogatit će i naš vlastiti život. Svatko od nas dobio je jedinstvene darove i karakteristike. U čemu ste dobri? Volite pomagati, podučavati, možda ste kreativni, analitični, brižni ili disciplinirani? Jedna važna napomena – nemojte dozvoliti da se mišljenje drugih (često nebitnih) osoba ispriječi na vašem putu prema ostvarenju nekog sna. Što je vaša nadarenost jedinstvenija i specifičnija, to je veća mogućnost da će vas odvesti prema smislenom životu.

Prva dva pitanja daju odgovore na pitanja tko smo mi zapravo, a posljednje, treće pitanje usmjereno je na to što možemo postati. Pitanje glasi:

Što ja mogu postići?

Svijet je prepun mogućnosti – možemo odabrati dobro utabani put, ili prokrčiti novi pravac. Možemo i slijediti svoj talenat, znajući da nikad nećemo dostići savršenstvo. Često je put cilj pa će možda naša potraga za talentom biti savršeno putovanje.  

Ušli smo u novu godinu, u novo desetljeće. Možda je to dobra prilika da osvijestimo što želimo postići u ovoj godini i ovom desetljeću. Kakva osoba želimo postati, koji cilj ostvariti. Možda da pojednostavnimo pa ćemo si odgovoriti na ovo pitanje: Što trebam ili mogu učiniti da budem stvarno ponosna na sebe i svoje postignuće? Značenje koje dajemo svojoj okolini i vlastitoj ulozi u svijetu oko nas, sastavni su dio naše životne priče, narativa koji nas definira. Smisao i svrha koje dajemo vlastitom postojanju motiviraju nas za sve ono što ćemo poduzeti. Zato si dajmo vremena za odgovore na ova pitanja, dodajte, križajte, ispravljajte jer sve je to život.

Viktor Frankl, začetnik istraživanja o smislu života, kaže da život svakom od nas nudi svrhu i smisao, ali nikome ne duguje niti garantira sreću ili ispunjenje. To moramo pronaći sami u sebi. Želim vam puno uspjeha na putovanju prema smislu života! Ne brinite ako malo zastanete, odete stranputicom, čak niti ako krenete u suprotnom smjeru. Važno je uvijek vratiti se na pravi put, koji vas vodi prema smislenom i ispunjenom životu.

Autorica: Branka Novosel, certificirana trenerica mindfulnessa i vlasnica škole stranih jezika Littera

Foto: Unsplash/Brooke Cagle, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -