Inauguraciju obilježile žene različitih rasa, priprema li se SAD na velike promjene?

Inauguracija 46. američkog predsjednika Joea Bidena održana je s mnogo presedana, a izgleda da je to samo početak velikih promjena u Sjedinjenim Američkim Državama. Ženski sastav inauguracije uz Kamalu Harris, činile su Jennifer Lopez, Lady Gaga i afroamerička pjesnikinja Amanda Gorman.

U gradu prepunom vojske demokrat Joe Biden položio je prisegu, a na svečanosti nije bio Donald Trump koji je prekinuo tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti, prenosi HRT. Novi predsjednik je prvi rimokatolik nakon Johna F. Kennedyja i prisegnuo je na Bibliji koja ga prati u njegovoj 50 godina dugoj političkoj karijeri, a knjiga je u njegovoj obitelji od 1893. godine. Njegovu prisegu vodio je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts.


Pročitajte više: Tko su Bidenove najbliže suradnice?


U svom prvom obraćanju kao predsjednik, ponudio je samo sveobuhvatan recept za naciju. “Jedinstvo je put naprijed”, rekao je. “I ovaj trenutak moramo prepoznati kao Sjedinjene Američke Države.”

Stojeći na terenu koji je prije dva tjedna zauzela bijesna svjetina podržavajući Donalda Trumpa, Biden pozvao je na prekid onoga što je nazvao “necivilnim ratom”.

Tko su žene u Bidenovoj inauguraciju?

Prva žena na inauguraciji svakako je bila nova potpredsjednica Kamala Harris, prva žena i crnkinja na toj funkciji. Za vođenje prisege odabrala je ženu, sutkinju Soniju Sotomayoru, prvu Latinoamerikanku u najvišem američkom sudu.


Pročitajte više: 10 moćnih izjava Kamale Harris koje će vas potaknuti da pucate daleko


Inauguraciji se pridružila još jedan Latinoamerikanka Jennifer Lopez. Pozornicu je iskoristila za izvedbu mješovitih domoljubnih pjesma, a ujednom trenutku ubacila jedan od vlastitih hitova i obratila se naciji na španjolskom.

Lopez je započela svoj nastup s “This Land is Your Land”, a nastavila s “America the Beautiful”. Pred kraj izvedba Lopez je progovorila na španjolskom. “Una nación, bajo Dios, indivisible, con libertad y justicia para todos” (Jedna nacija pod Bogom, nedjeljiva sa slobodom i pravdom za sve).

Himnu je otpjevala Lady Gaga koja je i sudjelovala u kampanji za Joe Bidena.

Međutim, najveća senzacija po mnogima je bila 22-godišnja pjesnikinja Amanda Gorman koja je podijelila snažne riječi za sve građane SAD-a svojom pjesmom “Brdo na koje se penjemo”.

Jedan od stihova koji su mnogi zapamtili je: “Dok smo tugovali, rasli smo. Čak i dok nas je boljelo, nadali smo se. Iako smo bili umorni, pokušavali smo.”

Iako inauguracija daje nadu, pred Bidenom su mnogi problemi američke nacije koje mora riješiti, a samo će vrijeme pokazati koliko će biti uspješan u tome.

Foto: YouTube/Screenshot


POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -