Indeks žena u biznisu najveći dosad, no Hrvatska i dalje kaska

Povećao se broj žena u upravama društava, a smanjio se broj “zero companies” tvrtki koje nemaju niti jednu ženu u upravi. Dobri su to podaci koje pokazuje SELECTIO indeks žena, a koji mjeri udio žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX.

Na samom vrhu po broju žena u upravama su su HiPP, Poslovna inteligencija, Procter & Gamble i TRS sa 100% zastupljenosti žena u upravama. Slijede PLIVA sa 75%, Zagrebačka pivovara sa 66,7% te HBOR sa 60% žena u upravama.

Index je bio najniži 2006. kad je iznosio svega 10 posto. U narednom je desetljeću narastao do gotovo 21 posto da bi zatim uslijedio pad. Tako je 2019. iznosio oko 13 posto da bi uslijedio rapidan rast na današnjih 22,2 posto.


Pročitajte više: Na vodećim pozicijama više Johnova nego žena


60 posto diplomiranih čine žene

Iako je neminovan napredak, pozitivni trend, uspoređujući s europskim standardom jasno je vidljivo da ima još mjesta za napredak, prenosi mojposao.hr. Primjerice, svih 100 najznačajnijih tvrtki Londonskoj burzi imaju barem jednu ženu u upravi, a broj je u stalnom rastu. Prema podacima Europskog instituta za jednakost spolova iz 2021., udio žena u upravama najznačajnijih društava na burzama u Europskoj uniji je 31,6%, pa tako Hrvatska još uvijek kaska za europskim prosjekom za skoro 10 posto.

Važno je naglasiti da Europa ima mnogo visokokvalificiranih žena te da čak 60% diplomiranih čine žene zbog čega bi udio žena u biznisu i na europskoj razini trebao biti veći.

“Iako je postignut napredak prema rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, stakleni strop za žene još uvijek postoji u mnogim industrijama i organizacijama. Žene su i dalje podzastupljene na menadžerskim pozicijama i suočavaju se s preprekama poput rodne pristranosti, nedostatka pristupa mentorima te nejednakih plaća”, istaknula je Valentina Haddad, voditeljica odjela za regrutaciju i selekciju SELECTIO Grupe.


Pročitajte više: Staklena stijena je nova prepreka nakon što probijete stakleni strop


Novi zakon ide na ruku žena

Iako se broj žena u upravama povećao, smanjio se broj društava s predsjednicom uprave za jedno društvo u odnosu na prošlu godinu. Tako ove godine četiri društva imaju predsjednice koje su ujedno i jedine članice uprave. Riječ je o kompanijama: Brodogradilište Viktor Lenac, Ericsson Nikola Tesla i FTB Turizam, i Podravka.

“Vidimo blagi porast zapošljavanja žena na višim i odgovornijim funkcijama kao i porast internih rotacija koje su stvorile dodatnu priliku za napredovanje”, rekla je Haddad.

Napomenula je i da se primjećuje i pozitivna diskriminacija u korist žena za funkcije višeg menadžmenta jer je tvrtkama danas sve važniji omjer žena i muškaraca kao i diversity i inclusion. Porast udjela žena na menadžerskim pozicijama možda nastavi i zbog novog zakona Europske unije za uravnoteženiju rodnu zastupljenost u upravama tvrtki koje javno kotiraju na burzi.

Ova direktiva nalaže da bi tvrtke trebale omogućiti 40 posto mjesta za osobe podzastupljenog spola na menadžerskim pozicijama ili 33 posto mjesta na direktorskim pozicijama do 2026. godine.

Foto: Canva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -