IT-evka Barbara Meden: „Odlično mi je u IT-u. Muškarci su jednostavni, direktni i ‘binarni’“

Barbara Meden je Senior Project Manager u Ingemarku, hrvatskoj agenciji za razvoj softvera koja surađuje s brojnim tvrtkama u jugoistočnoj i zapadnoj Europi, na Bliskom istoku i SAD-u.

Sve je u karijeri vodilo k današnjoj poziciji

Karijeru je započela nedugo nakon završenog Fakulteta elektrotehnike i računarstva u jednoj softverskoj kompaniji kao mlađi programski inženjer, da bi nakon toga karijeru nastavila u Hrvatskom telekomu.

„Nakon tri godine karijeru nastavljam u Njuškalu kao Product owner u odjelu Tehnologije i razvoja, što je mali zaokret u mojoj karijeri, odnosno upoznavanje s agilnim radom. Četiri godine su brzo prošle, te sam dobila ponudu da nastavim kao Senior PM u jednoj multinacionalnoj kompaniji koja se bavi prodajom high tech beauty proizvoda. IT nije njihova primarna domena rada već support. To se itekako osjetilo u svakodnevnom radu, ubrzo dobivam i prihvaćam ponudu za poziciju Senior PM-a u Ingemarku gdje sam i danas”, dodala je Barbara.


Pročitajte više: Barbara Ilić: “Toliko sam željela raditi u cyber sigurnosti da mi nije bilo bitno je li to dominantno muška branša ili ne”


Za visoku poziciju treba imati ‘muda’, znanje i viziju”

Što se tiče odluke da studira na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, navodi da joj je to jednostavno bilo „najpoznatije”. Ne radi se toliko o tome da ju je zanimala ta industrija ili da je imala neki hobi zbog kojeg je odlučila ići na taj studij, već o tome da je FER bio poznati teren za nju.

„Nemam nikakav sličan hobi, ali u mojoj obitelji ima nas puno u toj struci, iako nije bilo nikakvog pritiska s njihove strane. Nekako mi je to bilo “najbliže”, odnosno”najpoznatije”, priznala je.

Ako par govorimo o njezinim promaknućima, za iste tvrdi da ih nikada nije sama „ganjala”, odnosno misli da nije radila ništa svjesno ili namjerno kako bi danas bila na visokoj poziciji.

„Nisam ništa ‘ganjala’ već su prilike stizale onda kad sam ih počela primjećivati, odnosno kad sam shvatila da se želim maknuti s trenutnog radnog mjesta, što zbog zasićenja, što zbog financija….jednostavno za visoku poziciju treba imati “muda”, znanje i viziju. Tako da možda i u tome ima nešto”, objasnila je Barbara.

Vjera u sebe nešto je što se gradi

Kao najveći izazov u svojoj karijeri izdvaja vjeru u sebe.

„Najveći izazovi su mi osobno bili vjerovati u sebe i svoje znanje koje se povećava s godinama iskustva. Sve ostalo je “business as usual” i izazovi su svakodnevni – kako riješiti jedan problem, a da se ne pojavi 10 novih”, objasnila nam je .

I dalje se mnogo preispituje, no ističe da joj suprug mnogo pomaže. Njezin suprug u potpunosti razumije branšu u kojoj radi jer je između ostalog, kao i Barbara, završio Fakultet elektrotehnike i računarstva. Kada god bi imala neke sumnje i strahove, uvijek bi joj jako pomoglo kada bi mu verbalizirala svoje nedoumice i kada bi prodiskutirali pojedinu situaciju.

Ljudski je podijeliti svoje borbe s bliskim osobama ili članovima tima

Naravno, tu si i godine iskustva pa se danas Barbara ipak lakše nosi s izazovima i preispitivanjem svojih postupaka. Primjerice, na početku karijere osjećala je strah radeći na određenim projektima. Mislila je da neke situacije nije dobro procijenila te se općenito brinula u svezi njihovog ishoda. Taj strah je čak donekle upravljao njezinim doživljajem posla. Ipak, ona smatra da je ljudski podijeliti svoje borbe s bliskim osobama ili s članovima svog tima, dok neke nedoumice u svezi posla, s godinama i iskustvom jednostavno nestanu.

„Kako vrijeme ide prođeš puno situacija na poslu i većina ih se nekako riješi. Hoćeš nećeš, nekako dođeš do rješenja. Uostalom, shvatite da svi projekti uglavnom imaju isti tijek. Znate što očekivati u kojoj fazi i tako polako ulazite u rutinu. IT je općenito stabilna branša. Da, puna je noviteta, no projekti često budu slični. Na početku je turbulentno, u sredini projekta je malo mirnije, pred kraj bude kaotično. No, s vremenom uviđate predvidljivost, a ona vas umiruje u cijeloj toj priči”, dodala je Barbara.


Pročitajte više: HR stručnjakinja Colas Francuska Deborah Marcarelli: “Uloga HR-a je da ženama komunicira da vjeruju u sebe”


Ima dana kad se pitam ima li kraja obvezama”

Što se tiče izazova vezanih uz usklađivanja poslovnog i privatnog, osjećaj koji ju zna opterećivati jest onaj da nema stajanja.

„Ako nešto pustiš, znaš da te čeka sutra, i da obaveze se gomilaju. S druge strane, najvažnije mi je biti s svojom familijom, bez ‘zadataka’, ići na svoje hobije, a nekad i dignuti noge na kauč. Kad sve pogledam, zvuči teže nego što jest, ali ima dana kad se pitam ima li kraja. Mislim da je tako svakome tko želi biti dobar na poslu te imati dobre i kvalitetne odnose u familiji. Kad je dijete malo kao u mojem slučaju, povećava se opseg posla, stresa, sinkronizacije među supružnicima, a u svemu tome najveći je izazov ostati strpljiv. Stoga neću reći standardni odgovor da je sve stvar organizacije, jer bez organizacije se sve raspada. Osobno mi je najveći izazov sve stići i ostati normalan. Pod “normalan” mislim na fokusiran, strpljiv i s dovoljno energije, odnosno elana”, otkrila nam je Barbara.

Ipak, mora naglasiti da su suprug i ona uigran tim bez obzira na događanja u kućanstvu. Svatko poteže kad treba i kad netko nešto ne može ili zapne jer ga primjerice boli ga glava ili je na rubu živaca uskače onaj drugi. Bez toga ne bi mogla ostati „normalna”, a dodatan plus je što su oboje iz IT branše pa znaju koje odgovornosti i zadatke ta industrija traži.

Ingemark Barbara Meden1

Najveći stres mi nije količina posla, koliko kvaliteta komunikacije u timu

Što se tiče projekata, najveći stres joj ne pričinjava količina posla, koliko kvaliteta komunikacije u timu, na projektu, odnosno nedostatak iste.

„U trenucima kad je gusto, napeto, užurbano, ako imam dobar tim s kojim imam dobar komunikacijski kanal, nema stresa, samo gas. Trenutno mi je tako u Ingemarku”, objasnila je Barbara koja je također istaknula da ne radi često prekovremeno.

Nekad je to neizbježno, pogotovo zbog različitih vremenskih zona projektnih timova. No, to su ipak samo iznimne situacije.

Zbog posla nikad ne bi odustala od privatnog života

Ako govorimo o konkretnim projektima na kojima je Barbara radila, ne bi izdvojila neki projekt posebno jer nije osoba sklona hvalisanju, a k tome ističe i to da je za nju svaki projekt na kojem je radila do sad bio drugačiji. Doduše, dobro se sjeća prvog projekta na kojem je radila jer je isti za nju bio vatreno krštenje.

“Taj projekt je bio stvarno jako dinamičan i taj tempo je bio brutalan, a meni koja je tek došla s faksa bilo je jako teško ufurati se u taj poslovni svijet. Bio je to težak period. Radili smo prekovremeno, a dolazili smo i vikendom na posao. No, tad sam shvatila da ne želim tako živjeti i da ne želim cijeli svoj privatni život ostaviti po stvari”, ispričala nam je Barbara.

Ne vidi problem u tome što je IT „muška” branša

Što se tiče činjenice da je žena u dominantno muškoj branši, u tome ne vidi baš nikakav problem.

„Odlično mi je u IT-u. Muškarci su jednostavni, direktni, ‘binarni’ i znaš na čemu si. Istina, na faksu me to znalo kopkati, hoću li imati “jednaka prava/obaveze”, no sad više uopće ne razmišljam o tome, nemam nikakvo loše iskustvo, niti me itko diskriminirao jer sam žena. To isto ovisi i o osobnom stavu o tim podjelama, meni je normalno i uobičajeno biti okružena s muškim kolegama još od fakulteta, pa valjda projiciram takav stav i na eventualne ‘neistomišljenike’ „, otkrila nam je Barbara.

Također ističe da nije imala problema na poslu niti nakon porodiljnog dopusta. Kada se vratila nakon godinu dana, njezino radno mjesto ju je čekalo, a uz to je dobila i pravo da prvih mjesec dana radi na pola radnog vremena kako bi se lakše prilagodila nakon perioda izbivanja.

Svakako treba istaknuti i to da IT možda jest muški dominantna branša, no u Ingemarku u PM odjelu imaju 66% žena.


Pročitajte više: Pionirka među ženama u IT-u Ivana Kalajžić: “Zahvalna sam da moj uspjeh nije išao brzo i strelovito”


Biti žena ima svoje prednosti

Barbara je spoznala da joj njezina ženska intuicija jako pomaže u poslu i komunikaciji s kolegama. Ako vidi da netko ima nekakav problem rado će mu pomoći te smatra da upravo u tome leži ženska snaga.

„Recimo kod nas je jako bitno zadržati ljude, a to možeš jedino ako nanjušiš da nešto ne funkcionira prije nego što ti odu, što je sada trend. Dečki koji su došli s faksa, ako im nešto ne odgovara, jednostavno odu. Ali ako se vodite ženskom intuicijom, moći ćete lakše uvidjeti u čemu je problem i spriječiti ćete ljude da potraže drugi posao”, objasnila nam je Barbara.

Ujedno ističe da biti jedina žena u timu nosi i svoje prednosti, poput činjenice da vas muški kolege štite i da brinu o vama, što je bio slučaj kroz čitavu njezinu karijeru.

Foto: Barbara Meden privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -