Kako investirati u uvjetima neizvjesnosti i inflacije

Iako ovaj pojam možda zvuči zastrašujuće, inflacija je normalna ekonomska pojava koja se pojavljuje ciklički. Ona je u suštini poskupljenje cijena te ako je 2 % godišnje, čak se smatra poželjnom. Nakon nekoliko godina što je bila u minusu i oko nule, proteklih je mjeseci prešla 9 posto. Kako i u što ulagati u ovim vremenima, upitali smo stručnjaka.

Rat u Ukrajini potaknuo inflaciju

Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapitala, u svojem se kvartalnom pismu osvrnuo na rat u Ukrajini te kako je on utjecao na ishode za 2022. On je dodatno ubrzao postojeću globalnu inflaciju, dok su središnje banke dizale kamatne stope kako bi zaustavile rast inflacije, tumači.

„Iako ne možemo naći puno dobrog u prvom polugodištu ove godine, kontinuiranom prilagodbom svoje strategije i portfelja uspjeli smo značajno ograničiti gubitke u pojedinim strategijama povećavajući cash komponentnu portfelja u odnosu na inicijalno planirano.“


Pročitajte više: Toni Milun o inflaciji i štednji: Emocije su najveći neprijatelj ulaganja, a najbolji je prijatelj vrijeme


Kako investirati u inflaciji?

Okolnosti se na globalnoj razini nikad nisu mijenjale ovako brzo i drastično, kao posljednjih nekoliko godina. Upravo zbog toga, u InterKapitalu vjeruju kako treba biti investiran. Ključ vide u kontinuiranoj prilagodbi portfelja.


Kurtović objašnjava da se InterCapital u dioničkim strategijama pozicionira u kompanije i sektore koji manje ovise o gospodarskim kretanjima. Takve tvrtke bolje podnose periode recesije, točnije imaju mogućnost prelijevanja rastućih troškova na kupce. „U obvezničkim i balansiranim strategijama smo se pozicionirali u nešto kraćoj duraciji“, dodaje.


Sukladno navedenom, napominje kako je njihov stav da će Europa u slijedećem razdoblju imati najizazovniji period od svih globalnih ekonomija, „…jer će ključni inputi europske industrije (energija za proizvodnju) zbog ovisnosti o vanjskim izvorima biti ili jako skupi ili čak moguće nedostupni.“ Samim time europska konkurentnost će značajno pasti u odnosu na ostale razvijene svjetske ekonomije.“

Očekivanja do kraja godine

U želji za transparentnošću prema svim klijentima, pripremili su svoj tradicionalni polugodišnji pregled tržišnih očekivanja.

„Ukratko, očekujemo stabilizaciju obvezničkog tržišta u ostatku godine, dok kod dionica ipak vidimo daljnje rizike smanjenja cijena,“ sažima Kurtović.

U prvom je dijelu godine pad dioničkih tržišta bio vođen dizanjem kamatnih stopa stopa centralnih banaka, koje je bilo više od očekivanog. Ako se ostvare najave recesije u Americi, potencijalni bi pad dioničkih tržišta u drugom dijelu godine mogao biti vođen smanjenjem korporativnih zarada tvrtki pod utjecajem smanjenja potražnje (recesije).

„Iako je uvijek nezahvalno prognozirati, na razini S&P 500 indeksa u slučaju blaže recesije očekujemo da to može iznositi 10-15%. Upravo zato naše portfelje smo pozicionirali i dalje iznimno oprezno, kako bismo maksimalno amortizirali i ovaj novi dio potencijalnog pada tržišta.“


Pročitajte više: Za što trebate početi štedjeti u 20-ima?


Ispravna alternativa štednji?

Globalno i ravnomjerno diverzificiran investicijski portfelj je jedina ispravna dugoročna alternativa za Vašu štednju, objašnjava Kurtović. „Zapamtite, uvijek su najbolja ulaganja ona dugoročna koja nisu podložna paničnim reakcijama uslijed kratkoročnih oscilacija tržišta i medijskih napisa dok najbolje povrate dugoročno donosi upravo kupnja u trenutcima pada tržišta. No da bi se odvažili za tako nešto, morate imati kvalitetnog partnera koji ima dugogodišnju povijest isporuke dobrih rezultata u obliku povrata za svoje klijente“ zaključuje.

Pripremljeno u suradnji s InterCapitalom

Foto: Canva/InterCapital

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -