Za što trebate početi štedjeti u dvadesetima?

Štednja za budućnost je navika koju je potrebno stvoriti što prije, ali u dvadesetima je već krajnje vrijeme. Iako je to razdoblje kad ste vjerojatno preokupirani karijerom i možda ne razmišljate previše o tome kako rasporediti svoju plaću, vrijeme je da počnete.


Pročitajte više: Uz ove savjete ostvarite svoje financijske ciljeve!


Ako želite povećati broj na svom štednom računu, ali ne znate odakle početi, mi smo ovdje da vas usmjerimo. Naime, kako bi vaša štednja bila održiva, trebate joj odrediti razloge zašto štedite.

Prvi korak: Razdvojite štednju na kategorije kako biste znali za što točno štedite. The Everygirl navodi klasične kategorije štednje.

Štednja za budućnost

Prvo i najvažnije, trebali biste štedjeti za sebe, a dobar dio te uštede bi trebao ići na budućnost. To može zvučati pomalo maglovito, ali briga za budućnost i mirovinu bi vam trebala biti prioritet. Treći mirovinski stup ili ulaganje u investicijski fond može biti odlična odluka, pogotovo ako ulaganje započnete vrlo mladi. Naime, tako ćete novcu/investiciji dati vremena da naraste.


Pročitajte više: Što je dobrovoljni mirovinski fond?


Stan ili kuća

Baš kao i štednja za budućnost, štednja za stan ili kuću kroz fond se s vremenom zbraja. Ako želite jednog dana imati svoju nekretnine, počnite štedjeti odmah. Kad je kupnja nekretnine u pitanju, može se dogoditi i niz drugih troškova, a vjerojatno ćete poželjeti imati novca za uređenje.

Edukacije

U dvadesetima biste mogli shvatiti kako fakultetska diploma nije dovoljna kako biste ostvarili svoje ambicije. Konkurentno tržište rada zahtjeva nekoliko dodatnih vještina koje mogu napraviti veliku razliku u dobivanju prilika koje želite. Na primjer, ako se bavite marketingom i već imate diplomu, razmislite o dodavanju certifikata iz digitalnog marketinga u svoj životopis. Iako će neki poslodavci omogućiti zaposlenicima certifikat, lijepo je imati sredstva da to sami učinite, pogotovo ako želite novi posao.

Hitne situacije

Nažalost, život nam zna pripremiti neugodne hitne situacije i zbog toga je važno stvoriti mali fond za takve slučajeve koji vam može pomoći. Kako biste bili pripremljeni za takve situacije, otplatite dugove na kreditnim karticama jer ćete se naći u nezavidnoj situaciji ako vas dočekaju hitna situacija i dugovi.


Pročitajte više: Investicijski fondovi – jesu li i za mene?


Hobiji

Štednja za budućnost je puno lakša kad imate hobi koji vas ispunjava i za kojeg želite odvojiti novac. Određivanje malog budžeta za aspekt života koji nas usrećuje, ne bi trebao biti problem. Čak i sitniš kojeg odvojite možete posvetiti kartama za kino, novim tenisicama za trening i slično.

Obitelj

Štednja za budućnost uključuje i planiranje obitelji, brojne studije su pokazale da su troškovi za dijete u njegovoj prvoj godini i do 20 tisuća kuna. Ako ne želite da vas takvi troškovi iznenade, vrijeme je da krenete štedjeti. Isto tako, mogli biste otkriti da prelazak u tu fazu života zahtijeva promjenu mjesta života, posla i drugih životnih aspekata.


Pročitajte više: Pravilo za štednju koje će oporaviti vaše financijsko stanje!


Putovanje

Izlet u Istri za vikend? Može. Vikend u Beču? Može. Uz to želite na ljetovanje i skijanje? Da, da i da. Naravno da trebate svoje novce trošiti i na ono što volite, a ako je putovanje jedna od tih stvari, počnite odvajati novce za to. Stvaranje fonda namijenjenog planiranju putovanja i razmišljanje o njima tijekom cijele godine može vam pomoći da vas putovanja na bace na prosjački štap.

Kao i u mnogim situacijama, organizacije i planiranje je važan aspekt štednje za budućnost.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -