Tko kaže da nema prakse? IT-evci uz Barrage od prakse do posla

Poučena dosadašnjim iskustvom i radom s postojećim i novim zaposlenicima, osječka IT tvrtka Barrage d.o.o. pretvorila je svoje interne edukacije u program namijenjen studentima koji žele steći nova znanja i vještine te tako postupno ulaziti u poslovni svijet radeći na stvarnim projektima. Ova osječka IT tvrtka bavi se razvojem softverskih sustava po mjeri korisnika u web i mobilnom okruženju, projektiranjem, izgradnjom i održavanjem podatkovnih centara. Tijekom sedam godina uspješnog poslovanja konstantno bilježi porast broja zaposlenih, a s obzirom na to da planiraju još više napredovati, svoje snage trenutno su usmjerili u „kovanje“ novih mladih talenata iz područja softver inženjeringa, odnosno za mjesto inženjer softvera. Odakle je došla ideja za pokretanje ovakvog programa, kako je on zamišljen i što nakon završetka neka su od pitanja na koja nam je odgovorila Diana Kostelnik, specijalist za komunikacije u Barrageu.

Želite znati što radi inženjer softvera? Prijavite se!

Prijaviti se mogu svi studenti koji studiraju na tehničkim i srodnim fakultetima u Hrvatskoj. Napominju da se program održava onsite, radi bržeg i kvalitetnijeg učenja, ali i druženja s ostalim zaposlenicima, kako bi se svi uključeni u program što prije prilagodili novom random okruženju.

„Preferiramo studente završnih godina prvenstveno zbog toga što su već uhodani u fakultetske obaveze, ali mogu se prijaviti i studenti svih godina. Moramo napomenuti da se mogu prijaviti i svi koji se žele početi baviti programiranjem, a nisu studenti. Dobrodošli su svi koji žele promijeniti karijeru, bez obzira na prethodno iskustvo“, objašnjava Diana.

Prijava je moguća putem otvorenog natječaja. Potrebno je poslati prijavu s motivacijskim pismom i životopisom te nakon toga riješiti test. O kakvom testu je riječ može se vidjeti na gore navedenom linku i vježbati rješavanje prije same prijave.

Ideja za pokretanje ovog programa došla je od njihovog CIO-a Ivana Rimca, koji je i sam, kao student, želio odraditi praksu u nekoj informatičkoj firmi. Sve da bi stekao znanja i vještine koje će mu pomoći u profesionalnom razvoju. Tada, prije 15 godina, nije postojala mogućnost prakse pa je bio nezadovoljan i razočaran. Htio je pokrenuti program u kojem će svim studentima biti pružena jednaka prilika za učenje i razvoj vještina. Prilika u kojoj će s mentorom prolaziti kroz sve faze razvoja softvera s kojima će se kasnije susresti u svome radu.

Obuka započinje upoznavanjem alata koje koriste – radi se o suvremenim backend i frontend razvojnim tehnologijama kao što su Rust, Node.js i Vue.js te alatima za upravljanje razvoja softvera – Docker, Kubernetes i Gitlab.


Pročitajte više: 3 načina kako pretvoriti ljetnu praksu u plaćeni posao


Barrage nudi mogućnost nastavka suradnje

Program je zamišljen u tri dijela koja se međusobno nadograđuju. Prvih 90 dana posvećeno je vođenim online edukacijama kojima je cilj približiti teoriju i objasniti na koji način razvoj softvera funkcionira. Nakon toga kreće se s dijelom specijalizacije na određenim projektima iz sfere frontenda ili backenda, ovisno za koji se dio student odluči, uz prijedlog mentora koji je uz njih od prvog do zadnjeg dana programa.

Na kraju je student spreman, uz tzv. podršku iz sjene (engl. shadow engineering), raditi na projektu tijekom kojeg će njihov rad pratiti stariji i iskusniji kolege. Iako je program osmišljen za software inženjere, specijalizacija je moguća i za mobile development i SDET. Završetkom programa svim polaznicima nude mogućnost nastavka suradnje kroz studentski rad, stipendiranje, studentski rad + stipendiranje ili zaposlenje na puno radno vrijeme.

„Do sada smo ostvarili izvrsne rezultate jer smo na obostrano zadovoljstvo nastavili suradnju s većinom studenata koji su završili ovaj program“, ističe Kostelnik.

Svi koji žele znati kako izgleda radni dan inženjera softvera, ovo je prilika za vas!

Tekst je pripremljen u suradnji s Barrage d.o.o.

Foto: Barrage d.o.o.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -