ISF certifikat: Marijana Staneković zna kako možete postati top poslodavac i firma!

Već ste neko vrijeme poduzetnica i shvatili ste da morate puno vremena potrošiti na odnose prema zaposlenicima, kao i održavanju vlastitog brenda. No, želite zadržati najbolje zaposlenike i utvrditi prioritete za zaposlenike? Želite uspostaviti beneficijsku politiku i brendirati se kao poslodavac? Poduzetnica Marijana Staneković ima rješenje za vas, a to je ISF certifikat.

Povezano:

Zašto je nekome potreban ISF certifikat?

Pokretanje ISF© certifikacijskih shema nastalo je nekako prirodno, obzirom na dugogodišnju praksu i iskustvo rada s ISO i ostalim normama i standardima. “Prepoznajući ključne teme u radu s klijentima nametnula se je ideja utvrđivanja dodatnih kriterija kako bi se organizacijama pomoglo u rješavanju ključnih problema s kojima se trenutno susreću.”

ISF© (International-Standard-Forum) certifikacijske sheme razvijene su u suradnji s međunarodnim partnerima u 100 % hrvatskom vlasništvu. Kreirane su kako bi na globalnoj razini pružile organizacijskim klijentima potvrdu sukladnosti i izvrsnosti u domeni standarda, a opet su različite od trenutno dostupnih normi i standarda. Sastoji se od serije visoko zahtjevnih standarda kako bi pružile visoke kriterije i zahtjeve pred profitne i neprofitne organizacije zajedno sa certificiranim edukacijama za korisnike i auditore standarda. Standardi ciljaju na specifične organizacijske aktivnosti, kao što su teme minimalnog otiska u okolišu i poštovanja prema okolišu, održivosti proizvoda i usluga organizacije za kupce i korisnike, poštovanje zaposlenika i poštovanje prema hrani.

Prva tri pokrenuta standarda iz ISF© sheme su

 • ISF green© Sustainable environment – namijenjen certifikaciji proizvoda i usluga koji imaju održiv utjecaj na okoliš.
 • ISF yellow© Food respect – namijenjen certificiranju organizacija koje vode računa o postupanju s hranom i ne bacaju hranu.
 • ISF white© Employee respect – Najbolji poslodavac koji je namijenjen certificiranju organizacija kojima je prioritet kvaliteta odnosa poslodavac – zaposlenik.
ISF certifikat

Koliko i zašto tvrtke ulažu u standardizaciju poslovanja?

Standardizacija poslovanja je vrlo važna za organizacije. Dokaz tomu je u razvijenim i bogatim državama koje su takvima postale jer su počele primjenjivati standarde i norme u vođenju i nadzoru poslovanja. Uspješne tvrtke nisu takve nastale nego su takve postale. Jedan od razloga i zasluga pripisuje se smjernicama koje standardi i norme pružaju i koje značajno olakšavaju poslovanje, vođenje procesa, izradu poslovne dokumentacije, postavljanja pravila i nadzor primjene tih pravila.

“Vrlo često se zapravo, vidi da visoko razvijeni poslovni sustavi koji odlično posluju i ostvaruju značajne financijske rezultate, posjeduju razne certificirane norme i standarde, što je iznenađujuće za većinu, jer samo visoka razina osviještenosti u tim organizacijama dokazuje da kroz primjenu normi i standarda upravljanje organizacijom je lakše i učinkovitije.

Nerijetko su mali poduzetnici i organizacije skeptični prema primjeni standarda, čak u mjeri gdje su poslovanje i standardizacija usko povezani uz zakonske propise, te je time standardizacija i obvezna, doživljava se kao nametanje i opterećenje, te imaju jedan ili niti jedan standard primijenjen. Upravo su i prošlogodišnji natječaji strukturnih fondova istaknuli važnost uvođenja sustava upravljanja i certificiranja.”

Edukacijom i osvješćivanjem malih poduzetnika kroz pozitivne napise o benefitima standarda u medijima, možemo osvijestiti naše gospodarstvenike koliko dobra organizacija poslovanja prema standardu čini lakšim posao vođenja i upravljanja procesa i organizacije u cjelini.

Što je ISF white© Employee respect certifikat?

ISF white© Employee respect certificirani poslodavac naglašava vlastitu kvalitetu odnosa poslodavac zaposlenik, nudi odlične radne uvjete, jasno utvrđene radne zadatke i organizacijsku strukturu. Isto tako, nudi individualni pristup svakom zaposleniku kao čovjeku, ne samo kao resursu, u motivirajućem i beneficijskom okruženju sa stalnim prilikama za rast i razvoj novih vještina. Certificiranjem organizacija pokazuje poštovanje prema zaposlenima.

“Za sada su nam povratne informacije i odaziv na strukturu i koncept certifikacijskog postupka iznad očekivanja, što samo dokazuje da smo prepoznali trenutak i način davanja vrijednosti organizacijama i zaposlenicima.”

ISF certifikat

Zašto je važan?

Društvena odgovornost u cjelini razmatra najšire aspekte pozitivnog djelovanja gospodarstva na razvoj zajednice na nacionalnoj i globalnoj razini. ISF white© Employee respect certifikat za Najboljeg poslodavca razmatra interni odnos organizacije na zaposlene.

“Uz vrlo izraženi trend gospodarskih migracija stanovništva, cilj je utjecati na takav negativan trend i pomoći organizacijama i zaposlenicima, a u širem kontekstu i društvu, lakšu percepciju vrijednosti onih najboljih organizacija koje polažu sve resurse u beneficijski odnos prema zaposlenima koji nadilaze pojam samo ljudskih resursa.

Želimo pomoći organizacijama u pronalasku i zadržavanju najboljih zaposlenika. Želimo pomoći postavljanju prioriteta u odnosu prema zaposlenicima. Želimo potaknuti mjerenje zadovoljstva zaposlenika. Želimo potaknuti uvođenje beneficijske politike prema zaposlenima. Želimo pomoći organizacijama da se brendiraju kao poslodavci. Želimo pomoći i zaposlenicima u vidu stvaranja boljih radnih uvjeta na koje standard ISF white© Employee respect ukazuje.”

Što korisnik ISF certifikata dobiva?

Korisnik certifikata kao rezultat ispunjenja kriterija procjene dobiva:

 • Definiranje brenda – Certifikat za najboljeg poslodavca radi predstavljanja javnosti izvrsnih radnih uvjeta
 • Potpuno nepristranu i objektivnu ocjenu procesa ljudskih resursa– certificiranje prema međunarodnim pravilima
 • Smjernice za proces upravljanja ljudskim resursima – zapošljavanje, benefiti, motivacija, organizacija, inovacije, prijava nepravilnosti bez odmazde
 • Smjernice za praćenje i poboljšanje kontrole radne učinkovitosti – stimulacija, destimulacija, edukacije
 • Provođenje i poboljšanje ocjene zadovoljstva zaposlenika – točna povratna informacija i korektivne mjere
 • Sudjelovanje na godišnjoj konferenciji i predstavljanje vlastitog izvrsnog poslovnog modela. Širenje i usvajanje najboljih praksi u društvu.

Glavne teme koje certifikat pokriva su zapravo sve važne teme iz domene upravljanja ljudskih resursa, te se zbog toga i audit radi potvrđivanja sukladnosti sa smjernicama odvija u odjelu ljudskih resursa ili u upravi ukoliko odjel nije uspostavljen.

One najvažnije su:

 • Osviještenost uprave o važnosti upravljanja ljudskim resursima i to kroz uvođenje promjena, horizontalnu i vertikalnu internu komunikaciju, uspostavu organizacijske strukture;
 • Politika zapošljavanja kroz utvrđivanje potreba za zapošljavanjem, i provođenje postupka zapošljavanja, ugovaranje, razvoj karijera, mjerenje radne učinkovitosti zaposlenika, disciplinske mjere i drugo.
 • Politika plaća
 • Tema prepoznavanja i provođenje benefita za zaposlene
 • Odnos zaposlenih i organizacijske imovine, uvjeti zaštite na radu, briga o zdravlju za zaposlene, sprječavanje zlostavljanja na radnom mjestu.

Kroz detaljno razrađene prethodno spomenute teme određeni su kriteriji, odnosno ima li organizacija riješeno postupanje, ukoliko ima na koji način provodi i kontrolira. Potpuna sukladnost na sve kriterije dokazuje opravdanost izdavanja certifikata te se time potvrđuje status Najboljeg poslodavca.

Sve WIA članice imaju 25% popusta na sve Marinorm usluge. Javiti se za kod na [email protected]!

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -