Moje iskustvo Dukan dijete – uz 15-satno radno vrijeme

Gotovo svaka žena barem je jednom u svome životu ‘otišla na dijetu’. Bez obzira da li je morala držati dijetu zbog zdravstvenih razloga ili vlastitim izborom kako bi pred ljeto skinula nekoliko ‘zimskih’ kilograma i izgledala dobro u novom kupaćem kostimu. Tijekom godina u javnosti su se pojavljivale najrazličitije dijete koje su imale bolje ili lošije rezultate.

I dok su se neki hvalili da su zahvaljujući nekoj dijeti skinuli 10-15 pa i više kilograma, drugi su, bez obzira na dijetu bili neuspješni ili su čak završili s nekoliko kilograma viška.

Naša sugovornica Kristina Pilko Demirkıran godinama je bila uspješna sportašica, no s prestankom aktivnog bavljenja sportom, kilogrami su se nakupili.  Sve dok nije donijela odluku da suvišna težina jednostavno mora otići. Njeno oružje protiv neželjenih kilograma bilo je Dukan dijeta, a ovo je njeno iskustvo.

Iskustvo Dukan dijeta – uz 15-satno radno vrijeme

Njen nemirni duh i želja za izazovima rezultirali su rađanjem ljubavi između Kristine Pilko Demirkıran i kickboxinga. Ta ljubav traje gotovo 20 godina jer je nakon prestanka aktivnog bavljenja, Kristina Pilko Demirkıran postala jedna od vrhunskih sutkinja u tom sportu.

‘Da sam spomenula kako sam se 15 godina bavila glumom i da sam upoznala gotovo sve pozornice u Hrvatskoj, biste mi vjerovali?! Moj nemirni duh spojen sa utjecajem člana obitelji jednostavno je rezultirao ljubavlju između mene i kickboxinga. Ne mogu zamisliti život bez izazova, a kickboxing je osvojio moje srce i pažnju i postao jedan od mojih najvećih životnih izazova, ali najprije moja velika ljubav. Oduvijek sam poštovala suce i smatrala sam kako je sudački poziv nešto što je u skladu s mojim razmišljanjem o sportu, pravednosti i pobjedi. Postala sam najprije prva sutkinja u klasičnom boksu u Hrvatskoj, a zatim i u kickboxingu. Od tada moja karijera ide uzlaznom putanjom, recimo ovako: da sam na istoj poziciji u nogometu sudila bih finale svjetskog prvenstva i ludo bi zarađivala’, priča o svojim sportskim danima Kristina Pilko Demirkıran koja je imala čast biti jedna od nositeljica olimpijske baklje uoči Olimpijskih igara u Londonu.

Dok je bila aktivna sportašica, Kristina Pilko Demirkıran nikad nije bila mršava, već je imala čvrstu sportsku građu. No, prestankom svakodnevnih treninga i u, kako sama kaže ‘vrevi posla’, zanemarila je fizički aspekt te je mislila da se njoj ne mogu dogoditi suvišni kilogrami.

‘Radila sam na mjestu direktorice za Hrvatsku i Sloveniju jedne strane kompanije i vikendima sudila kickboxing (ne trenirala, sudila – velika je razlika). Radni dan je trajao i po 15 sati, jela sam po fast foodovima, jer jednostavno nisam imala vremena ni za normalan ručak (što je samo bila isprika – to danas znam). Zapravo sam samo zaboravila i zanemarila kako bi ipak zdravlje trebalo biti prvi prioritet.  Kile su se gomilale,  a meni su količina posla i stalna putovanja samo bila isprika’, otvorena je Kristina Pilko Demirkıran.

Sve dok jednog jutra nije ‘stala na vagu’.

‘09.03.2013. stala sam na vagu i skoro me je infarkt puknuo. Barem 25 kg previše. Kako se ja debljam svugdje jednako, to me i nije toliko zabrinjavalo do brojke na vagi. Uh, tko je meni šta mogao komentirati,svima sam ja bila ja i normalna, ali daleko je to bilo od normale. Samo jedan korak na vagu i mozak je odmah uključio sklopku i žestoki alarm’, prisjeća se Kristina Pilko Demirkıran i dodaje kako je samo dva dana kasnije krenula na Dukan dijetu. Odluka je to zbog koje nikad nije zažalila. ‘Imala sam cilj pred sobom i gazila sam sigurnim korakom. I to pravilo još uvijek vrijedi.’

Dukan dijeta Kristina Pilko 4

Dukan dijeta jer mogu jesti koliko želim

Prilikom odabira dijete imala je nekoliko bitnih uvjeta – jedan od njih bio je da može jesti kad i koliko želi.

‘Dijeta se ili dogodi ili ne dogodi. Ili imate stvari koje su vam važnije od hrane ili ćete se utopiti u hrani. Moje zdravlje, moj fizički izgled, moj stav prema životu mi nisu dozvolili da se utopim u svojoj vlastitoj gluposti. Ne slabosti, već gluposti. Jer slabi smo koliko si sami dozvolimo biti, a ja sebe ne smatram karakterno slabom osobom. Ja sam ipak borac. Također, bilo mi je važno da mogu jesti koliko i kad želim, jer jednostavno nisam mogla psihički podnijeti niti jednu dijetu u kojoj točno u to doba treba jesti XY vrstu hrane. Nisam željela biti opterećena činjenicom kako sam na dijeti. Dukan dijeta mi je upravo to omogućila – jesti određenu vrstu hrane koliko i kad želim. Dukan dijeta je puna povrća i mesa, a ja oboje jako volim jesti’, priča Kristina Pilko Demirkıran kojoj je najveći problem bio okolini objasniti zašto ne želi jesti određenu vrstu hrane. Ali i to se promijenilo kada su se navikli i uvjerili u rezultate.

Ono što mnoge žene zabrinjava je upravo reakcija okoline. Od obitelji kojoj nije jasno zašto odjednom idete na dijetu, do kolega u uredu kojima obroci koji se sastoje samo od kuhanog mesa mogu biti ‘čudni’ i ‘činiti se neukusnima’. Kristina Pilko Demirkıran, na sreću, nije imala takav problem.

‘Vrlo sam pobjedonosno rekla u uredu „od danas, ja sam na dijeti“. I apsolutno su me svi podržali, znali su oni s kojim se izjavama ja zafrkavam, a kad je vrag odnio šalu i kad lupam šakom o stol’, kaže Kristina Pilko Demirkıran i dodaje kako se Dukan dijeta pokazala savršenom dijetom za poslovna putovanja i večere po restoranima jer tada naručujete vrstu hranu koju želite ovisno o pojedinoj fazi dijete.

‘A gdje ćete ljepšeg osjećaja, nego kad za vas kuhaju! Bez obzira na dijetu i promijenjeni način prehrane, ja sam bila i ostala gurman’, dodaje sa smiješkom Kristina Pilko Demirkıran.

Dukan dijeta Kristina Pilko 2

Male tajne za uspješnu Dukan dijetu

Iako su pravila koja nameće Dukan dijeta veoma jasna i precizna, uvijek postoje ‘male tajne’ koje osoba otkriva s iskustvom i koje mogu, ali i ne moraju, vrijediti za sve. I Kristina Pilko Demirkıran je otkrila neke ‘male tajne’ koje je s drugima podijelila na svom blogu koji piše pod imenom ‘kikidemirki’.

‘Vjerujem kako znanje vrijedi jedino ako se podijeli i prenese i kako jedino na taj način mogu još više naučiti, a na kraju san je svakog učitelja da ga učenici prestignu. A učim o sebi, svom tijelu, prehrani, kako slušati sam sebe, kako izgraditi ponovo samopouzdanje, kako stati u štikle i pritom se diviti nogama, ali prije svega kako je moguće sve što zaželim trudom, zalaganjem i radom, tako i gubitak kilograma. Nije mi bilo teško, našla sam formulu koja stvarno djeluje, prilagodila je sebi i podijelila prijateljima koji su također probali i imaju rezultate. Zašto skrivat?! Sutra će u nečemu i meni trebati pomoć i jedino ako ja sama pružim ruku, mogu očekivati kako će netko meni kada mi zatreba’, priča Kristina Pilko Demirkıran i dodaje kako je njeno tajno oružje bio – jogurt.

‘Moja najveća tajna je bio jogurt. Jednostavno svaka kriza hrane, završila je sa ispijanjem jogurta, čak i kod one opake navike „samo da vidim šta ima u frižideru“. Jogurt, naravno bezmasni i običan, ne voćni, je bio moj najveći prijatelj u dijeti. Ali definitivno želja za onim dobrim feelingom u samoj sebi bila je jača od bilo koje hrane. Činjenica kako sam mlada, a imam viška kila, u mojoj glavi nije bila opcija. Nikad ne pristajem na poraz bez poštene borbe, a borba s kilogramima nije poštena, pogotovo, ako ste genetski skloni istima. Tada suparnika pobjeđujem na njegovom terenu po njegovim pravilima, i nema bolje pobjede, ne postoji bolji osjećaj od uspjeha i odraza u zrcalu kada kažete sami sebi „ Koji sam ja komad“, a dođe vrijeme kada si stvarno to kažete bez lažne skromnosti ili egocentrizma’, prepričava Kristina Pilko Demirkıran.

Prateći pravila Dukan dijete, Kristina Pilko Demirkıran je većinu suvišnih kilograma skinula u prva tri mjeseca, kad nije aktivno vježbala. Također, ističe kako tijekom cijele dijete nije koristila nikakve dodatne preparate za mršavljenje, već je sve bazirala na prehrani.

Mršaviji = zdraviji = uspješniji

Kristina Pilko Demirkıran je i prije dijete bila uspješna u poslovnom i privatnom životu, no nakon što je skinula suvišne kilograme shvatila je da ju ljudi drugačije gledaju.

‘U poslu je dokazano kako je lakše onima koji fizički bolje izgledaju, koji su zdraviji, ma koliko se mi trudili šutjeti o tome. To je istina’, dodaje Kristina Pilko Demirkıran koja tijekom cijele dijete nije osjetila nikakve zdravstvene probleme. Ističe tek da se slabost javi tijekom čišćenja organizma, odnosno 5-7 dana od početka dijete. No, s vremenom se sve nekako vrati u ravnotežu.

Zanimljivo je kako je u isto vrijeme, na dijetu krenuo i Kristinin suprug koji joj je tijekom same dijete bio velika potpora, ali isto tako i veliki izvor frustracija. I to jer su njemu kilogrami nestajali brže i lakše.

‘Danas znam kako smo si obostrano bili potpora, ali u to vrijeme najžešćeg skidanja kila, bila sam ljubomorna na njega. U prvoj fazi on 9, a ja 4,5. Cure, nema utrke s muškarcima, nema usporedbi. Naši organizmi funkcioniraju drugačije i ako krenete u utrku s dečkima startu ste izgubile. Kao što nema i opsesije sa vagom. Vaga vam pomaže kontrolirati situaciju i rezultat, nije vam najbolja prijateljica da se družite svakodnevno. Nema opsesije, ima samo motivacije da se izgleda i osjeća zdravije i bolje’, priča Kristina Pilko Demirkıran.

dukan dijeta Kristina Pilko Demirkıran
Kristina Pilko Demirkıran

Disciplina i ustrajnost u dijeti, kao i u sportu

Od početka dijete do sad, Kristina Pilko Demirkıran je ukupno smršavila 25 kilograma, a želi smršaviti još pet. No, osim gubitka kilograma, Dukanova dijeta naučila ju je i da mora biti disciplinirana i ustrajna, kao i u sportu.

‘Prvu fazu dijete čišćenja organizma i reguliranje stanja vode sam ponovila dva puta, ali samo po 5 dana. Međutim, važnije je reći kako sam kompletno preokrenula svoju prehranu i osim zobi, uopće ne jedem ugljikohidrate, tijelo nema potrebe za njima, pogotovo ne za bijelim brašnom. Rezultati su naravno vidljivi. I da, neću vam lagati – zgriješim, ali činjenica kako mi je draži moj odraz u zrcalu od hrane, brzo me vrati na pravi put’, kaže Kristina Pilko Demirkaran.

S obzirom na njene impresivne rezultate, pitali smo ju što bi savjetovala ljudima koji žele smršaviti, a nisu sigurni koja je dijeta najbolja za njih.

‘Svaka dijeta će biti ispravna, ako postoji motivacija i odluka. Svatko od nas odlučuje što mu je važnije. A meni nije bilo većeg zadovoljstva nego kad sam ponovo stala u haljine iz srednjoškolskih dana, a one nisu baš bile konzervativno duge. Svatko od nas može okrenuti svijet, samo je pitanje koliko jako to želi, a ako je želja stvarna, onda će se i svijet urotit da se želja ostvari. A ja jako želim!!!! I još idem 5 kilograma dolje i radim na definiciji tijela. Znam da ću uspjeti. Moja najbolja prijateljica, visoko obrazovana,  radi i majka je troje djece, nema kućnih pomoćnica, baka – djed servisa, također odlazi tjedno na treninge sukladne njenim potrebama. Dakle, ukoliko postoji problem, on je samo isprika i stvar loše organizacije. Kada je naše zdravlje u pitanju, ne bismo smjeli imati opravdanja ili isprike’, zaključuje na kraju Kristina Pilko Demirkıran.

Foto: privatni album Kristine Pilko Demirkıran

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -