Dukan dijeta – mršavite uz stroga pravila

U poplavi dijeta koje se svakodnevno pojavljuju na internetu i u medijima i oglašavaju nevjerojatne rezultate u veoma kratkom vremenu, veliku je pozornost privukla dijeta doktora Pierra Dukana.

Dukan je osmislio način prehrane za koji tvrdi da garantira gubitak kilograma bez izgladnjivanja i brojanja kalorija. Svoju metodu prehrane Dukan je osmislio prije više od 30 godina kako bi pomogao svojim pacijentima u borbi protiv pretilosti, a u javnosti je poznata i kao ‘francuska dijeta’.

Dukan dijeta – mršavite uz stroga pravila

Dukan dijeta postala je popularna početkom 21. Stoljeća nakon što je dr. Dukan izdao knjigu ‘Ne znam kako biti mršav’. Svoju popularnost može zahvaliti i činjenici da ‘najgori’ dio dijete traje relativno kratko i prije svega ovisi o broju kilograma koji osoba želi izgubiti.

Sama dijeta podijeljena je u 4 faze – napad, mirna plovidba, konsolidacija i stabilizacija. Za razliku od drugih dijeta, posljednja faza dijete u ovom slučaju traje stalno jer se zapravo radi o načinu života.

U prvoj fazi, koja traje od jednog do deset dana, prehrana je fokusirana na hranu bogatu proteinima, zobene mekinje i vodu. Cilj joj je potaknuti metabolizam i na brzinu izgubiti nekoliko kilograma. Preporučuje se da se jede kad god osoba osjeti potrebu za hranom te da se nikako ne preskače obavezna doza jedne i pol žlice zobenih mekinja te fizička aktivnost.

U drugoj fazi izmjenjuju se dvije vrste prehrane – proteinska i povrtna. Tijekom tog perioda, koji može trajati i nekoliko mjeseci, polako se dolazi do željene težine kroz prehranu punu proteinima i neškrobnim voćem i povrćem.

Treća faza zamišljena je kao učenje tijela da mu ne trebaju suvišni kilogrami. Zamišljena je kao postupno uvođenje kaloričnije hrane u prehranu pa su tako dopušteni masniji sirevi, masnije meso, integralni kruh i slično.

U finalnoj, četvrtoj fazi Dukan dijete, koju bi trebalo prakticirati stalno, dopuštene su sve namirnice, ali uz tri pravila. Jedan dan u tjednu mora biti posvećen samo ‘čistim’ proteinima, svakog dana u prehrani treba biti 3 žlice zobenih mekinja i tjelesna aktivnost od barem 20 minuta dnevno.

zdrava prehrana

Kome je namijenjena, kome ne

Dukan dijeta temelji se na stotinjak ‘odobrenih’ namirnica koje se, ovisno o fazi, mogu jesti u neograničenim količinama. Zbog činjenice izbacuje cijele grupe prehrambenih proizvoda, liječnici ju ne preporučuju. To se posebice odnosi na osobe koje boluju od dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava i osobe koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi.

Čak upozoravaju da bi dugotrajno prakticiranje prehrane po Dukan dijeti moglo rezultirati povećanim rizikom od srčanog udara zbog nepotpune prehrane te povećati opasnost od bubrežnih bolesti zbog velike količine proteina u prehrani.

Zdrave osobe koje žele izgubiti suvišne kilograme trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije početka Dukan dijete.

Izazovi dijetne prehrane

Kao najveći izazov navodi se činjenica da je prehrana ograničena na stotinjak namirnica koje tijekom duljeg perioda mogu postati ‘dosadne’. Tijekom prve faze, ‘napada’, prehrana bazirana na proteinima može rezultirati umorom, jačim zadahom iz usta i osjećajem suhoće u ustima.

Kako se tijekom dijete ograničava unos voća i povrća bilo bi dobro uzimati vitaminske dodatke prehrani kako ne bi narušili svoje zdravlje.

Osobe koje se odluče na Dukan dijetu mogu očekivati letargiju i umor na samom početku, suhoću u ustima i zatvor, klasične nuspojave dijeta koje se temelje na proteinima. Kako se u prehranu polako uvode i druge namirnice, simptomi bi trebali nestajati.

Zbog svoje specifičnosti, Dukan dijeta prepuna je pravila koje je potrebno strogo provoditi. Od ograničenog broja namirnica do prakticiranja ‘dana čistih proteina’ i nakon što se završi s glavnim dijelom dijete.

Kako se hraniti na poslu?

Dukan dijeta ne zahtjeva posebnu pripremu obroka, ali inzistira na konzumaciji ‘odobrenih’ namirnica, ovisno o fazi dijete. Kako joj je glavna prednost neograničena konzumacija ‘odobrenih’ namirnica, ne bi trebala biti problematična za provođenje i na poslu.

Glavno je pravilo da meso bude što je manje masno te da se u prvim fazama dijete ne konzumira voće i povrće bogato ugljikohidratima. Tijekom većeg dijela dijete zabranjeni su krumpir, riža, kukuruz, grašak, slanutak, bob, leća, grah i avokado, što bi nekima moglo otežati odabir jela na poslu. Namirnice bi se trebale konzumirati sirove, odnosno pripremljene na pari ili kuhane.

S obzirom na to da većina restorana pa čak i neki veliki trgovački centri u svojoj ponudi imaju kuhano povrće i meso, odnosno meso pečeno na žaru, ne bi trebalo biti problema s poslovnim ručkovima odnosno obrocima na poslu.

dukan dijeta

Tipični obroci

Kao i kod ostalih dijeta, Dukan dijeta zahtjeva planiranje prilikom pripreme obroka i nabavke namirnica. Popis od stotinjak ‘odobrenih’ namirnica nekima će biti i više nego dovoljan, dok će drugi vjerojatno primijetiti kako nedostaju cijele grupe namirnica.

Većina se obroka, sirovih i kuhanih može pripremiti dan ranije, odnosno pripremiti unaprijed i pohraniti u hladnjaku odnosno zamrzivaču. Osim toga, korištenje plastičnih posuda za nošenje hrane koje u sebi imaju pregratke olakšati će organizaciju i omogućiti nošenje namirnica i za više obroka.

Kako je glavna filozofija Dukan dijete ‘jedi koliko ti treba i koliko možeš’, naglasak je stavljen na namirnice, a ne njihovu količinu. Tako su tijekom prve faze za doručak preporučene zobene mekinje s nemasnim mlijekom ili jogurtom, jaja, nemasna šunka i slično.

Za ručak u uredu tijekom svih faza preporučuje se meso koje nije pripremljeno na ulju ili masti, piletina bez kože, riba i jaja. Tijekom druge faze, kad se izmjenjuju proteinski i povrtni dan, u obzir dolaze i različite salate s rajčicama, krastavcima, celerom, špinatom, zelena salata, ali i kuhano povrće poput poriluka, blitve, mahuna i gljiva.

Ako naručujete hranu ili idete u restoran, dobar su izbor salata od hobotnice ili tunjevine, nemasno meso sa žara (piletina ili riba), ali bez kruha i povrća u prvoj fazi.

Uz sve navedene namirnice, tijekom Dukan dijete, potrebno je konzumirati velike količine vode i zelenog čaja, kava nije zabranjena, ali ju ne bi trebalo sladiti šećerom već prirodnim sladilima poput stevije.

gadgeti

Pomoć sa strane

Pridržavanje brojnih pravila koja dolaze s Dukan dijetom za neke bi moglo biti problematično. Na internetu je moguće pronaći brojne forume posvećene međusobnoj potpori i razmjeni savjeta.

U SAD-u je moguće i pridružiti se ‘trenerskom’ timu koji nudi podršku osobama na dijeti i daje korisne savjete kako izdržati najgore trenutke tijekom dijete.

Službene web stranice Dukan dijete također nude i besplatan kalkulator ‘stvarne težine’ te pregršt savjeta kako prakticirati dijetu, što kuhati i kako zadržati ostvarenu težinu.

Konačni rezultati

Dukan dijeta trebala bi rezultirati gubitkom 2-3 kilograma u prvom tjednu, dok konačni gubitak ovisi o tome koliko se osoba pridržava pravila i koliko u konačnici želi smršaviti.

U teoriji Dukan dijeta nije kratkoročna dijeta koju se provodi i potom na nju zaboravi, već bi takav način prehrane trebao postati i stil života.

Koliko će kilograma osoba izgubiti u konačnici ovisi i o težini s kojom je krenula, kao i periodu koji provede prakticirajući dijetu. Neki liječnici ističu kako nema konkretnih dokaza da će Dukan dijeta rezultirati dugotrajnim gubitkom suvišnih kilograma, dok oni koji ju prakticiraju ističu kako im je promijenila život.

Foto: 123rf, Samsung

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -