Što uzrokuje ispadanje kose i kako je oporaviti

Uz Covid-19 došlo je do porasta konzultacija kod dermatologa zbog prekomjernog gubitka kose kod pacijenata koji su koji su imali ili imaju Covid, ali također i kod pacijenata koji ga nisu preboljeli.

Zašto se to događa?

To je poznato kao akutno telogeno ispadanje kose. Prekomjerni gubitak kose zbog stresne situacije, poput oporavka od bolesti, infekcije, trudnoće, smrti voljene osobe… Dolazi do blokade dijeljenja stanica u folikulama te iz faze rasta kose naglo prelazimo u telogenu fazu ili fazu gubitka kose, bez prolaska kroz fazu mirovanja zbog pretjerane imunološke reakcije organizma.

Kako stres utječe na našu kosu?

Stres je jedan od najvećih neprijatelja naše kose jer povećava razinu kortizola. Kortizol je hormon, a kada je njegova razina povišena dolazi do smanjenog protoka krvi u vlasištu. Stoga krvne žile ne mogu doći do folikula dlake i dovesti važne hranjive tvari, te dolazi do slabljenja i gubitka kose. Drugim riječima, dolazi do akutnog telogenog gubitka kose.

Kod akutnog telogenog ispadanja kose i do 80% do 90% vlasi može biti u fazi ispadanja. Za usporedbu, kada smo u normalnom ciklusu kose, ispada oko 10-20% vlasi.

Covid ne utječe izravno na folikule dlake uništavajući ih, već je to epizoda “uzbune” kroz koju naš organizam prolazi, uzrokujući promjenu ciklusa rasta kose tijekom ograničenog vremenskog razdoblja, dakle to nije trajno stanje.

U takvim situacijama preporučujemo pravilnu prehranu, a preporučujemo i upotrebu 3 proizvoda za oporavak i jačanje kose nakon Covida ili stresne epizode.


Pročitajte više: Martina Milin: Od stresa na poslu mi je otpadala kosa, i to je bio okidač da pokrenem vlastiti posao!


Korak 1: Upotrijebite Nuggela & Sulé Premium Nº1 šampon. Usporava ispadanje kose, ubrzava rast kose i pruža snagu koja je potrebna našoj kosi. To je tretman za kosu u obliku šampona, te ga trebate koristiti barem 3 puta tjedno u razdoblju pojačanog tretmana.

Korak 2: Nastavljamo s tretmanom regeneracije kose u obliku ampula za regeneraciju. To je tretman u obliku ampula koje su visoko koncentrirane aktivnim sastojcima, povećavaju regeneraciju na područjima na kojima je kosa ispala, kao i povećanje njene gustoće i debljine.

Kompletan tretman sastoji se od 10 ampula; za vrijeme intenzivnog tretmana morate koristiti 1 ampulu tjedno, raspoređenu u 3 aplikacije, nanoseći ju na čistu kosu i tjeme, a najbolje prije spavanja kako bi aktivni sastojci preko noći djelovali. Ampule se nanose uz laganu masažu vlasišta, kako bi se pomogao i potaknuo rast kose.

ispadanje kose1

Korak 3: Iznimno je važno imati pravilnu i uravnoteženu prehranu koja će osigurati bitne hranjive tvari za zdravu kosu. Primarno je važno u našu prehranu uključiti proteine, jaja, mliječne proizvode, povrće, pivski kvasac, orašaste plodove, meso, ribu, zeleno lisnato povrće te prehrana treba biti raznolika. Ne zaboravite da je za zdravu kosu bitan i unos dovoljne količine vode – ovo je nešto što se često zanemaruje.


Pročitajte više: Masna kosa: Kako se riješiti ovog problema?


Kako biste dodatno poboljšali ovu prehranu, na raspolaganju vam je Martinn dodatak prehrani za kosu. Narančasta tableta sadrži sve bitne hranjive tvari za zdravlje kose. S druge strane, tu je i zelena tableta s aktivnim sastojcima za pročišćavanje; poput preslice, mlijeka čička, pivskog kvasca… Dakle, riješit ćete se toksina iz tijela kako biste povećali učinkovitost jačanja kose. Za pravilnu primjenu, uzmite 1 tabletu svake boje zajedno prije spavanja uz dovoljno vode.

Ukratko, bez obzira jeste li imali COVID ili ne, ali ste prošli mjesece stresa gdje je kosa prilično ispadala, ne brinite, iako izgleda zastrašujuće, kosa će se oporaviti, a uz pravilnu njegu možete joj pomoći da raste zdrava i jaka.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -