Masna kosa: Kako se riješiti ovog problema?

Je li vam se ikad dogodilo da vas netko pita “Nova frizura?”, a vaš odgovor je bio “Ne, oprala sam kosu”? Niste jedine. Ovo je situacija s kojom se susrela gotova svaka žena kojoj je problem masna kosa. Sigurno ste probali gotovo svaku mogućnost da riješite taj problem, ali nikako vam ne uspijeva. Zašto dolazi do masne kose i kako je se riješiti?

Povezano:

Uzrok

Uzroci masnog vlasišta su brojni, a mogu biti: poremećaj rada žlijezda lojnica, hormonalni poremećaj, nepravilna i masna prehrana i nepravilno pranje kose. Pretjerano lučenje žlijezda lojnica je uglavnom posljedica viška muških hormona u organizmu. Hormoni mogu biti privremeno i trajno poremećeni, a tome ovisi i kako i koliko će se vaša kosa mastiti. Ako je poremećaj privremen preporučujem pravilno pranje kose i zdravu prehranu. Međutim, ako vam to ne pomaže vaš hormonalni poremećaj je kroničan.

Svakako prije nego što definirate da imate problema s hormonalnim poremećajem, posvetiti se pravilnoj prehrani, bogatoj povrćem i proteinima, te pravilnom pranju kose.

Tretmani i pranje masne kose

Ono što ja preporučujem svojim klijentima je prije svega “čišćenje vlasišta”. Dakle, to je tretman kojim se uklanja višak sebuma s vlasišta, zatim nakupine mrtvih stanica koje organizam svakodnevno odbacuje, a običnim šamponom ih ne možemo ukloniti. Isto tako, čišćenjem vlasišta regulira se rad žlijezda lojnica. To još zovemo detoksom vlasišta. Nakon toga preporučujem klijentu šampon za masno vlasište za kućnu upotrebu.

Nadalje, kod pranja kose je vrlo važno dobro namočiti vlasište mlakom vodom kako bi se otvorile pore i samim time efikasnije odstranile masnoće. Nanijeti optimalnu količinu šampona i nastojte što duže kružnim pokretima masirati vlasište kako bi se aktivni sastojci iz šampona razvili i tako razgradili masnoće. Obilno isprati kako ne šampon ne bi ostao na tjemenu! Ne preporučujem šampone za suho pranje i razne pudere jer zatvaraju pore i koža ne može disati. Iako mogu pomoći u trenutnom rješavanju problema masne kose, dugoročno će pojačati problem masne kose.

masna kosa

Njega

Masna kosa ne zahtijeva dodatan napor i vrijeme potrebno za njegu. No pažljivo birajte preparate, a četke i pribor za oblikovanje redovito perite kako se bakterije ne bi razvile. Isto tako, izbjegavajte peglanje kose jer nije nikako dobro zbog topline koja se stvara prilikom ravnanja, a upravo ta toplina potiče dodatno mašćenje. Svakako preporučujem redovito šišanje vrhova kako bi kosa izgledala čvršće i zdravije.

Autor: Dijana Čančar, vlasnica frizerskog salona Hair Concept by Diana

Foto: Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -