Radite više no što trebate, a nagrade nigdje – Isplati li se trud?

Ima li smisla raditi više od onog što vam piše u ugovoru, dodatno se zalagati, pa i ostajati duže, iako ne dobivate promaknuće, veću plaću ili bilo kakve druge benefite? Jedni će reći da je to stvar osobnog rasta, dok će drugi reći da se radnika za dodatan rad mora prikladno nagraditi. Na LinkedInu se povela rasprava o ovoj temi koja odražava stvarne unutarnje borbe zaposlenika koji nisu sigurni kad se previše “žrtvuju” na radnom mjestu.

Isplati li se trud i zašto (ne)?

Mnogi tvrde da je rad sam po sebi dobar, da osnažuje i da u konačnici – napornim radom usavršavamo sami sebe. Rado će istaknuti i kako bez dodatnog rada neće niti doći do nagrade u obliku promaknuća ili povišice. Vjeruju kako će se naporan rad kad-tad isplatiti.

S druge strane imamo i mnogo ljudi koji smatraju da je rad transakcija. Prema njima, nema svrhe raditi ikakve dodatne poslove ako isti neće biti nagrađen. Quid pro quo.

Za mišljenje o ovoj temi smo upitale naše članice koje mahom spadaju u prvu kategoriju, a i same su svojim karijerama dokazale kako govore iz iskustva.

“Uvijek treba davati sve od sebe, pod uvjetom da poštujemo svoje granice u produktivnosti i udovoljavanju drugima. Uvijek radimo ‘za sebe'”, rekla je jedna od njih.

Druga je dodala kako se uvijek isplati raditi jer nikad ne znamo tko vidi naš rad i može nam pružiti priliku o kojoj sanjamo. “Zbog dodatnog rada se i bolje osjećamo, dobivamo priliku da naučimo više vještina, kvalifikacija, da budemo spremni za bolju poziciju. Stvoriš vrijednost za ono što vrijedi platiti”, pojasnila i dodala kako dodatni rad nikad ne prođe nezapaženo.


Pročitajte više: Imaju li ambicije loš utjecaj na vaš uspjeh?


Dodatno zalaganje prednost je kad mijenjate poslodavca

Vrijedi to i kad poslodavci ne prepoznaju taj trud. Radnik koji se dodatno trudi, a ne dobiva ni pohvalu, a kamoli promaknuće ili povišicu, postat će frustriran, u to nema sumnje. U takvim situacijama će mnogi masovno reći da radnika ništa ne zadržava u tom poduzeću i neka potraži novi posao jer sve vrvi oglasima za posao, što je i točno. I zato će mnogi u takvoj situaciji i otići.

Jedna je naša članica izjavila kako se uvijek dodatno trudila i uvijek joj se višestruko isplatilo. “Posao nije samo novac. Meni su trud i rezultati bili referenca za dalje”.

Nema nikakve sumnje kako dodatno zalaganje može biti odlična prednost prilikom traženja novog zaposlenja, a kad novu priliku nađete negdje gdje se taj rad cijeni, možete se zahvaliti sada već bivšem poslodavcu.

U konačnici, sve to čini vaš osoban brending.

“Moj rad govori o meni, ali nisam si zadavala granice”, podijelila je s nama svoje greške još jedna članica. “Rjeđe je bilo primijećeno, više puta nije. Da sad idem ponovo, znala bih pametnije, pa bih se ipak trudila jer mislim da je to moj osobni brending. Ali bih postavila granice, pratila bih svoje tijelo i pokušala prepoznati burnout“.

Kaže, sagorila je minimalno dvaput, a ostale burnoute vjeruje kako je zamijenila za umor. Bilo je to vrijeme kad se o tome nije puno pričalo.


Pročitajte više: Kako promijeniti posao? Jako, jako dobrom organizacijom


Red, rad i mogućnosti – izbora je više no ikad

Svaki normalan poslodavac radnike koji se dodatno zalažu želi zadržati, a pošteno i logično bi ih bilo i nagraditi, bilo jednokratnom (novčanom ili nekom drugom) nagradom, bilo povećanjem plaće, bilo dodatnim slobodnim danima, bilo napredovanjem. Ishod je tada, bez sumnje, obostrano zadovoljstvo.

Ako se trudite, a niste zadovoljni, nema smisla da se prepuštate pesimizmu i odustanete. Žene s kojima smo razgovarale to nisu učinile jer bi raditi manje značilo da idu same protiv sebe.

“Rad u koji ne vjerujem i u kojem nisam all in nije za mene i drugačije ne znam niti bih to radila. Valjda mi nije u genetskom kodu. Bilo je situacija u kojima se to nije cijenilo niti prepoznalo, tada sam se morala okrenuti drugim mogućnostima gdje bi moj rad bio više vrednovan”, tako je s nama podijelila članica koja je dodala kako joj nije prirodno niti da je se ne cijeni. Poznavanje svojih granica je ključno, bez obzira na želju za radom jer druge prilike se uvijek pružaju.

“Ranije bih odlučila otići iz sredine koja mi ne odgovara i potražiti neki drugi put i bolju okolinu ili si je stvoriti sama,” naglasila je druga i savjetovala drugima da slušaju same sebe.

Ponavljamo, kad se pojavite na razgovoru za novi posao, upravo taj dodatan uloženi trud bit će primarni pokazatelj vaših sposobnosti, talenata i marljivosti. Uvijek postoji netko tko će prepoznati vaš trud.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -