Kako promijeniti posao? Jako, jako dobrom organizacijom

Mnogi će reći da im je traženje posla bilo napornije i stresnije nego raditi. Razumljivo. Osobe koje traže posao obično ga nemaju, što znači da nema ni ekonomske sigurnosti, a neizvjesnost svakodnevice nikako nije ugodna. No, ponekad su razlozi potrage za poslom drugačiji. Potrebna vam je promjena. Doživljavate mobbing. Radni kolektiv vam više ne odgovara. Plaća je loša. Mnogo je razloga, no pitanje je isto – kako promijeniti posao? Kako naći vremena i kako to, uostalom, zatajiti od poslodavca?

Najvažnije je dobro se vremenski organizirati i shvatiti da neće biti lako. Ali – izvedivo je.

Istraživanje je ključno

Prije nego krenete s potragom, razmislite o svojem rasporedu. Stavite svoje obveze na papir, u kalendar, i pogledajte ih. Ako van posla nemate puno obaveza, onda slobodno krenite u potragu. Ako je vaš raspored pretrpan, pričekajte dok se ne raščisti. Očekivani početak potrage obavezno zabilježite u kalendaru, savjetuje Harvard Business Review.

Potom kreće faza istraživanja. Jako dobro razmislite što želite od novog posla jer niste u situaciji u kojoj možete ići s jednog razgovora na drugi bez razrađenog plana. Internet vam je u ovoj fazi najbolji prijatelj. Istražujte pozicije i tvrtke, a ako vas ovaj dio potrage baš i ne uzbuđuje, stavite ga u kalendar. Neka bude još jedna od vaših obveza. Ili pak malo po malo istražujte dok pijete kavu ili sjedite u tramvaju.

U nekom ćete trenutku poželjeti čuti nešto više nego što vam Internet nudi. Dodatne informacije potražite putem maila ili video-poziva, no za potonje ćete morati biti fleksibilni. Izdvojite nešto vremena prije ili nakon posla, ili čak tijekom pauze ako vam prilike to dozvoljavaju. Imajte na umu da još niste došli u fazu intervjuiranja, stoga si možete dozvoliti određenu dozu ležernosti.


Pročitajte više: Hobiji u životopisu – da ili ne?


Neka potraga bude svakodnevna

Nakon što ste odredili smjer potrage, vrijeme je da uredite svoj životopis i ažurirate LinkedIn profil. Još jednom, ako vam se teško natjerati na ovaj korak, odredite točno vrijeme. Prijatelj ili neka druga bliska osoba mogu vas potaknuti da se pokrenete, a sigurno će vam rado i pomoći pri ispunjavanju.

I konačno krećete s – prijavama. Bilo da se prijavljujete na novi posao u istoj tvrtki ili pak u potpunosti mijenjate tvrtku, postupak je isti.

Svakodnevno malo po malo gledajte nove oglase. Tako ćete ih ‘uhvatiti’ puno više nego da jednom tjedno izdvojite sat ili dva, a i lakše ćete izdvojiti vrijeme za slanje molbi. Ako prijava zahtjeva više od pisma zamolbe i CV-a, ovako ćete dobiti i više vremena da dobro razmislite o tome što želite dodati svojoj prijavi, te kako riješiti zadatak ako ga je potrebno riješiti već na samom početku.

Ako ste usred takve prijave, možda ćete morati posvetiti više vremena tijekom više dana zaredom da je dovršite. U tim slučajevima morat ćete napraviti tjedno planiranje kako biste odredili kako će to funkcionirati s vašim rasporedom. Možda možete započeti s pitanjima za prijavu večeras, ali zatim odvojite vrijeme neki drugi dan ujutro, za ručkom ili navečer da je dovršite.


Pročitajte više: Kratko motivacijsko pismo – tips and tricks


Provjerite imate li dovoljno godišnjeg

Konačno, slijedi najosjetljivija faza – razgovori za posao. Oni nisu nešto što možete obavljati malo po malo. Ova faza uvelike ovisi o trajanju, vremenu i mjestu svakog pojedinog razgovora, te je ujedno i faza gdje ćete se najviše morati prilagođavati potencijalnom poslodavcu.

Ako radite hibridno ili remote, ovaj korak je puno lakši nego ako ste u uredu, naročito ako su razgovori putem video-poziva. Dakle, ako je ikako moguće, razgovore zakazujte za one dane kad radite od kuće. Najbolje ih je zakazati za početak ili kraj radnog vremena, ili pak za vrijeme pauze.

Ako trebate razgovarati s više ljudi, pitajte je li moguće da svi razgovori budu jedan za drugim, naravno, ako vam ovakav sistem neće previše omesti radni dan i ako smatrate da ćete imati dovoljno energije i fokusa.

Ako radite iz ureda, vrijeme je da iskoristite godišnji. Vrlo vjerojatno nećete imati izbora. Mada bi bilo izvrsno kad biste sve razgovore mogli zakazati prije ili direktno nakon radnog vremena, to neće uvijek biti moguće. Dodatno, uvijek možete tražiti raniji izlazak s radnog mjesta iz osobnih razloga.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -