Darka Metličić iz Plive: „Na dobru promjenu ćete se brzo naviknuti.“

Potpredsjednica za Istraživanje i razvoj pozicija je koju obnaša Darka Metličić u Plivi, no ona nipošto nije fraza koja je opisuje. Ona je radišna, društvena i staložena, a cijeli svoj radni vijek provela je upravo u Plivi. Prepoznata je još kao studentica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu. Osvojila je Plivinu stipendiju, a nakon završetka fakulteta se tamo i trajno zaposlila. I tamo je već gotovo 35 godina.

Visokom odgovornošću do karijernog rasta

Započela je u odjelu za razvoj lijekova Plivinog Istraživačkog instituta, a njezin je zadatak bio definirati sastav, proizvodni proces i kvalitetu lijeka koji će izaći na tržište, te njegov transfer iz laboratorija u industrijski pogon u kojem će doživjeti svoju komercijalizaciju. Također, pripremala je dokumentaciju za regulatorna tijela kako bi Pliva dobila odobrenje da lijek stavi na tržište. Mnogo je to zaduženja i odgovornosti za mladu osobu, no Metličić je to sve uspješno radila.

Zato je njezina sljedeća pozicija bila menadžerska. Naime, bila je zadužena za razvojne projekte unutar R&D-a, što znači da je koordinirala sve aktivnosti na projektu, brinula o budžetu i umrežavanju svih funkcija.

Kako je rasla tvrtka, rasla je i Metličić, te je njezina pozicija od lokalne postala globalna. Nadgledala je rad svih projektnih menadžera u poduzeću. Iz projektnog menadžmenta zatim prelazi u funkcionalni menadžment i bila je odgovorna za odjel formulacija, a potom i za cijelu poslovnu jedinicu koja se bavi razvojem lijekova. Iako povezane, pozicije projektnog menadžmenta i funkcionalnog menadžmenta posve su različite.

„Projektni menadžer je odgovoran da umreži sve funkcije na jednom projektu,“ pojasnila je Metličić. „Zaposlenici iz mnogih dijelova kompanije sudjeluju na projektu, svatko od njih nosi svoj djelić znanja i kompetencija. One se moraju umrežiti. Projektni menadžer je odgovoran za to umrežavanje, za budžet i vremenske rokove projekta, a funkcionalni menadžer je odgovoran za ono što se u određenom odjelu događa. Odgovoran je za to da sve bude napravljeno ispravno i kvalitetno, u skladu sa zahtjevima regulative.“


Pročitajte više: Generalna direktorica Plive: “Upoznavši druge kulture shvatila sam koliko je naša patrijarhalna”


Projektni menadžment izvrstan je za učenje

Poziciju projektnog menadžera Metličić smatra jako dobrom za učenje i poslovni razvoj budući da daje široku sliku toga što se zbiva na određenom projektu jer povezuje sve funkcije.

„Kad ste u jednom odjelu, vi ste u jednoj kućici i vidite samo tu jednu kućicu. A kad ste u projektnom menadžmentu, onda kros-funkcionalno povezujete sve kućice. Površinski, jer ne možete duboko ući u problematiku svakog odjela, ali vidite dovoljno.“

I sama je puno znanja stekla upravo kroz tu poziciju. „Proširila sam svoje znanje, svoje sposobnosti, susrela sam jako puno ljudi. Ta funkcija zahtjeva jako puno suradnje. Ako radite u nekoj kompaniji koja djeluje multinacionalno, to podrazumijeva rad s kolegama diljem svijeta, susrećete se s raznim kulturama.“

Danas su njezine obveze puno šire. Odgovorna je za globalno poslovanje odjela za Istraživanje i razvoj injekcija u Tevi, što podrazumijeva nekoliko lokacija unutar Teva grupe, uključujući zagrebačku. Njezin je zadatak osigurati adekvatno funkcioniranje poslovnih procesa, te osigurati svu potrebnu podršku i infrastrukturu kako bi razvojni projekati bili isporučeni  u skladu sa strateškim odrednicama kompanije. Sudjeluje u raznim globalnim inicijativama vezanima uz unaprjeđenje poslovanja.


Pročitajte više: Žene u znanosti, medicini i farma biznisu potvrđuju: znanost je lifestyle!


„Radna etika ovisi o kulturi kompanije“

Radeći s različitim kulturama, ističe kako joj je najlakše raditi s Europljanima, no ne zbog radnih navika, već jednostavno zbog vremenskih zona. Naime, Metličić ne vjeruje da se radna etika razlikuje od kulture do kulture, već smatra kako je to stvar osobnosti i uređenja tvrtke.

„Radna etika i mindset više se diktiraju kulturom same kompanije nego u zemlji u kojoj sjediš kao zaposlenik,“ izjavila je.

A promjenu kulture je i sama iskusila kad je Pliva mijenjala vlasnika što se do sada dogodilo dvaput. Od 2009. Pliva je dio globalne kompanije Teva. Ulazak u novu kompaniju nikad nije jednostavan, kaže, jer svaka kompanija ima svoja pravila i svoju kulturu, a svemu se tome zaposlenici koji dolaze trebaju prilagoditi.

„Morate se pozicionirati u samom startu jer niste sigurni koliko ste snažni ni vi, ni vaša kompanija u odnosu na kompaniju u koju ulazite. Ali brzo se to iznivelira. S novim kontaktima i s novim kolegama shvatite specifičan jezik koji se govori u toj kompaniji. U početku ništa ne razumijete jer svi govore u svojim kraticama specifičnima za kompaniju, a vama je sve novo,“ opisala je. „Spajanje dviju kompanija nije lako, ali na neki način doprinosi vašem razvoju jer vam se otvori cijeli jedan novi svijet i dobijete jedno jako široko područje za učenje.“

Promjenu vlasnika osjete svi djelatnici poduzeća bez obzira na razinu odgovornosti, a to koliko je prilagodba brza i jednostavna ovisi jednostavno o tome doživljavaju li je radnici kao pozitivnu ili ne.

„Nekad je jednostavna jer prepoznamo da netko drugi radi nešto bolje. Nekad je teška, a to je kad se morate prilagoditi na nešto što je lošije od onoga što imate,“ rekla je Metličić. „Ako ste prepoznali da je nešto bolje, onda ćete se prilagoditi isti čas.“


Pročitajte više: Anamarija Stišćak u Zentivi je pet godina, a danas je među najboljima


„Odnosi se grade uživo, ne preko ekrana“

Iako obnaša visoku i vrlo odgovornu funkciju, nije joj problem posve se ‘isključiti’ nakon radnog vremena. „Imam dovoljno životnog iskustva, djeca su mi odrasla, svoje slobodno vrijeme mogu adekvatno koristiti za susrete s prijateljima, rodbinom i ispunjavanje svojih interesa.“

To ne znači da ne uživa u poslovnom aspektu života, tim više što su joj njezini kolege jednostavno dragi – oni lokalni i oni globalni. Uz ugodne kolege i dobru radnu atmosferu, svoj posao često niti nećete doživljavati kao posao.

„S kolegama ćete neobavezno pričati uz rad, i to neće biti opterećenje. A volim raditi s ljudima i mislim da je veliki dobitak za svakoga da radi u kompaniji gdje može sresti više različitih ljudi, nacija i kultura,“ rekla je vrlo druželjubiva Metličić.

Mnoge je kolege iz drugih Tevinih lokacija diljem svijeta imala priliku upoznati i uživo, na poslovnim putovanjima i sastancima koji su se uvijek održavali upravo uživo. Iako je puno toga prebačeno online, a i sama vidi pozitivne strane ovog napretka, i dalje smatra kako je kontakt uživo nezamjenjiv.

„Mislim da su sastanci uživo bitni jer osim strogo poslovnih razgovora taj kontakt gradi odnose između ljudi. To je jako bitno i u poslovnom svijetu, a ne samo privatnom. Iako je tehnologija otišla naprijed i iako doprinosi izgradnji odnosa, jer nije isto razgovarati gledajući se u video pozivu ili biti sakriven iza telefonske slušalice, mislim da ništa ne može zamijeniti sastanke uživo u izgradnji odnosa,“ zaključila je.

Foto: privatna arhiva

key account manager zentiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -