Žene u znanosti, medicini i farma biznisu potvrđuju: znanost je lifestyle!

Treća konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” u organizaciji Women in Adria održala se danas u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Nakon pandemijske 2021. s online konferencijom te hibridne 2023., konferencija se prvi put održala u potpunosti uživo.

Kako je najavila osnivačica i direktorica Women in Adria, Ivana Matić, osim što se već treća konferencija na ovu temu održava u Zagrebu, sutra se konferencija održava prvi put u Sarajevu, a od sljedeće godine plan je proširiti se i na Beograd.

„Ostanem iznenađena koliko imamo odgovore na sva pitanja među svojim članicama i koga sve znamo“, naglašava Matić moć dobrog networkinga.

A da je upravo u poznanstvima, međuljudskoj povezanost i primjerima koje pružamo jedni drugima ključ uspjeha, potvrđuje i Synthia Dodig u ime Kanadskog veleposlanstva, koje već treću godinu podržava ovu Konferenciju.

„Morate vidjeti primjer da možete težiti nečemu“, naglašava i naglašava kako žene moraju biti ekonomski neovisne. „Ako nisu ekonomski osnažene, žene ne mogu biti ni samostalne“, zaključuje.


Pročitajte više: Konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Zašto je održavamo i što možete naučiti?


Snažne i samostalne žene

Cilj ove konferencije upravo je osnaživanje žena kroz dijeljenje iskustava i networking, a održava se upravo u veljači upravo zbog vrlo važnog datuma kojeg su 2015. godine prepoznali Ujedinjeni narodi i proglasili 11. veljače Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti.

žene u znanosti 2923
Julija Jurić

Tako je konferenciju prigodno otvorila upravo znanstvenica, Julija Jurić iz GlycanAge/Genos. Jurić je u svom predavanju naslovljenom „Istina o biološkom starenju – što ono znači za žensko zdravlje“ iznijela – istinu. Činjenicu da žene i muškarci stare drugačije i da muškarci stare ‘matematički’. Njezin šef tako, sa svoje 53 godine, ima biološku dob 80 – izložen je stresu, ne vježba, jako voli slatko… S druge strane, njegova partnerica voli zdrav način života pa je bila biološki 20 godina mlađa od svoje kronološke dobi. A onda se dogodila – perimenopauza.

U perimenopauzi žene stare brže nego u bilo kojem drugom razdoblju života“, istaknula je.

Kad jajnici smanje lučenje spolnih hormona, povećava se rizik od raznih bolesti. Ženama to razdoblje donosi bol u zglobovima i mišićima, poteškoće u spavanju, može se dogoditi da zaboravljaju, javljaju se anksioznost i depresija, dobivaju na tjelesnoj masi i razvijaju neku vrstu dijabetesa…

Ovo veliko otkriće bitno je za razumijevanje svoga tijela, zdravlja i naposlijetku – života.


Pročitajte više: Održana je druga konferencija ‘Žene u znanosti i farma biznisu’!


Zdravlje na prvom mjestu

Da je zdravlje prioritet zna i Nika Pintar, izvršna direktorica i suosnivačica startupa AniBiome. Istraživanja pokazuju da žene dobivaju poslovne ideje potaknute vlastitim iskustvom i životom. A Nika je hodajući primjer toga. Dvije su je životne okolnosti ‘gurnule’ u život kakav danas živi. Bilo je to nenadano obolijevanje od tri čira na želucu koja su joj se javila radi tableta koje je uzimala zbog rutinske operacije te gubitak majke koja je godinama živjela s kroničnom bolešću.

žene u znanosti 2923
Nika Pintar

„Život u kojem ste konstantno u nekoj brizi – to nije budućnost“.

I to su korijeni iz kojih je nastala njezina ideja koju su ona i partner – životni i poslovni – pretvorili u javu. Nastao je AniBiome i njihovi organski fermentirani mikronapitci koji se rastapaju u čaši vode. Riječ je svjetskoj inovaciji iz wellbeing longevity startupa.

žene u znanosti 2923
Tatjana Ilić

Zdravlje žena i mogućnost napredovanja u fokusu je i kompanije PLIVA, najveće farmaceutske kompanije u Hrvatskoj. Tatjana Ilić svoju karijeru već više od 25 godina razvija na različitim pozicijama unutar farmaceutske industrije. Na novu funkciju glavne direktorice proizvodnih operacija u Zagrebu dolazi s pozicije glavne direktorice proizvodnih operacija u nizozemskom Haarlemu.


Pročitajte više: Dr. sc. Katarina Mužina: “Hrvatska je sjajna za žene u znanosti i želim ostati ovdje!


Lideri svuda oko nas

Ilić kaže da je u menadžerskoj strukturi PLIVE 69 posto žena i 31 posto muškaraca, a generalno 58 žena i 42 posto muškaraca na ukupno 2900 zaposlenika. U Upravi Pliva Hrvatska su tri žene i jedan muškarac. Svjesni su da je raznolikost ključ dobrog poslovanja.

žene u znanosti 2923
Branka Novosel

A ključ je života u mindfulnessu, ističe Branka Novosel. Iako je ovu praksu otkrila kad je imala 50 godina, smatra to jednim od najvrjednijih životnih lekcija koje rado prenosi drugima. Ova praksa odličan je alat kojim treba znati baratati svaki lider, a lider je svaka osoba koja se smatra odgovornom za pronalaženje potencijala u ljudima i procesima. Lideri možemo biti u svom domu, na radnom mjestu, u zajednicama kojima pripadamo.

Žensko i muško vodstvo se razlikuju. A žene liderice su prave osobe za mindfulness jer vode i emocionalno, a muškarci racionalno. Žene koje prakticiraju minfulness okarakterizirane su kao autentične, ljudi imaju više povjerenja u njih i smatraju ih boljim liderima. Mindfulness je, objasnila je, vrsta mentalnog treninga. Ono nam pomaže da budemo svjesni sadašnjeg trenutka jer samo sada možemo nešto promijeniti.

Prošlost i budućnost ne postoje, to su mentalni konstrukti u našoj glavi. Mi samo sada možemo nešto napraviti“, zaključila je Novosel.


Pročitajte više: Na večeri za žene u znanosti i farma biznisu pričalo se o najmoćnijem oružju u borbi protiv stresa


Djevojke pripadaju ovdje!

AstraZeneca je kompanija o kojoj se mnogo pričalo za vrijeme pandemije jer su među prvima razvili cjepivo protiv koronavirusa. A Ivana Ivanišević Zlački i Nikolina Skaron njezine su predstavnice. Ističu da je u Hrvatskoj 61 posto žena u AstraZeneci, također je 60 posto žena u senior menagment teamu u balkanskom klasteru, a 65 posto žena je na menadžerskim pozicijama.

žene u znanosti 2923
Nikolina Skaron
žene u znanosti 2923
Ivana Ivanišević Zlački

Posebno su ponosni na projekt #girlsbelonghere kojim žele potaknuti djevojke i žene da ostvare svoj potencijal. 2021. godine se kampanja provodila u 20 zemalja u svijetu.

Samosvijest može napraviti više nego bilo koji projekt ili kampanja“, zaključuju.

Važnost samosvijesti ističe i Anđela Prolić, vlasnica poliklinike Dermamed. Prolić radi u korporaciji, ali je i poduzetnica. Korporacija omogućuje proaktivnost, edukacije, vrijedno iskustvo koje može pomoći i u razvijanju vlastitog biznisa, objašnjava Prolić koja dolazi iz poduzetničke obitelji i uvijek joj je cilj bio imati „nešto svoje“.

žene u znanosti 2923
Anđela Prolić

U poslu, kaže, treba ići polako, bez forsiranja.

„Treba biti svjestan svojih limita. Ništa ne treba na silu i ništa ne moraš“.

Odgovornost, autentičnost, empatija

Ana Čičak Buvač i Juraj Krnjević znaju da na mladima svijet ostaje. No, nema mladih bez onih generacije koje su ih svemu učile i čija su znanja, umijeća i vještine marljivo usvajali kako oni, tako i drugi mladi Krnjević voli reći da je sve što zna o životu naučio od žena – mame i pet šefica.

žene u znanosti 2923
Ana Čičak Buvač
žene u znanosti 2923
Juraj Krnjević

„Lideri trebaju biti autentični, dovitljivi, empatični – i upravo sam od bivših šefica to mogao vidjeti i naučiti. Odgovornost. Autentičnost. Empatija. Sve moje šefice do sada pokazivale su te osobine“, rekao je Krnjević.

Njegova kolegica Ana Čičak Buvač odrasle je u obitelji gdje su prevladavale žene, a uzor joj je oduvijek bio njezin tata. I sada, na početku svoje karijere, koju su oblikovale i žene i muškarci, ističe više lekcija koje je od njih naučila:

  1. Kad si na krivom mjestu, makni se
  2. Ne moraš znati sve
  3. Godine su samo broj, a leadership je sve drugo

Pročitajte više: „Žene u znanosti“ – njihov um i trud vrijedi zadržati


Između vještica i mađioničara

A mlade, na kojima će svijet ostati, obrazuje Ivana Carev. Završila je čak dva fakulteta, ima doktorat, iza nje je 20 znanstvenih radova i 5 u pripremi. Do sad je mentorirala 20 diplomskih radova.

„Znanost je potraga za istinom, to je životni stil i kreativnost“, naglašava znanstvenica koja smatra da je znanje najvrijednije onda kad se dijeli.

žene u znanosti 2923
Ivona Carev

Znanost je lifestyle, ali i aromaterapija je lifestyle, naglasila je Mara Doljak iz Aromare. Doljak je odmalena znala da želi pomagati ljudima iscjeljivat ih. I to ju je dovelo do 30 godina u Aromari.

„Kad smo počeli, ’91, bile smo nešto između vještice i mađioničara“. A danas su svi koji se bave aromaterapijom ponosni jer je znanost potvrdila da aromaterapija „drži vodu“.

žene u znanosti 2923
Mara Doljak

„Aromaterapija može postati životni stil. Nitko ne ode spavati bez pranja zubi. I tako u svakodnevicu treba ući aromaterapija, kao neizostavan dio naših života“, kaže Doljak.

Iako nije znanstvenica, upravo se na znanstvena otkrića i vrijedne radove oslanja prilikom stvaranja svojih proizvoda na koje je iznimno ponosna.


Pročitajte više: Ravnopravnost žena u znanosti raste: trećina djece na riječ ‘znanstvenik’ pomisli na ženu


Žene čine gotovo 50 posto znanstvenika

Svih 11 govornika u jedno je sigurno – rade posao koji vrijedi i ne bi bio isti da u njemu nema žena. Prkose statistikama i predrasudama i ne mare za brojke. No brojke su tu, postoje. U Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti, no njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje žena na vodećim pozicijama. U medicini je broj liječnica prešao broj liječnika, no usprkos tim brojkama i dalje ne dominiraju u profesiji jer su na vodećim položajima i dalje pretežito muškarci. 

Sponzori konferencije su: PharmaS, AstraZeneca, PLIVA, Teva, Selvita, Dermamed, GlycanAge, Bioderma, NAOS, Kala, GLORIA, Kiehl’s i Aromara. Konferenciju već treću godinu za redom podržava i Veleposlanstvo Kanade.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -