Izišle statistike: Kod Kolakušića prevladavaju žene, a šest ih je nositeljica listi

Objavljene su statistike hrvatskih kandidatura za Europski parlament i raduje nas vidjeti pozitivan trend u pogledu ravnopravnosti spolova. Ipak, i dalje su rijetke liste na kojima je više žena.

Svi zadovoljili kvotu

Od ukupno 25 lista (23 stranačke liste i dvije kandidacijske liste grupe birača) i okruglih 300 kandidata, žena je 139, a muškaraca 161. U pravilu su muškarci neznatno stariji, u prosjeku imaju 50 godina, a žene ne puno manjih 49.

Najmlađa kandidatkinja je 2005. godište, riječ je o Gabrijeli Martić koja je kandidirana ispred Stranke Ivana Pernara. Najstarija je ORaH-ova Nada Dominić Netz koja je 1941. godište. Pohvalno je i da sve stranke zadovoljavaju kvotu od minimalno 40% kandidata podzastupljenog spola.

Tek četiri liste imaju među svojim kandidatima više žena nego muškaraca. To su stranke Možemo!, Kandidacijska lista Nine Skočak, Kolakušićeva stranka Pravo i pravda te Pokret za životinje. Sve one imaju 7 žena od ukupno 12 kandidata.

Koalicija na čelu sa SDP-om, Radnička fronta, HSU, OraH koalicija i Stranka Ivana Pernara imaju po šest žena, a ostalih 16 lista ima tek zadovoljen minimum od 5 žena (40% podzastupljenog spola).


Pročitajte više: Ova tri Hrvata upravo su nas osramotila u Europskom parlamentu


Broj žena u porastu, šest je nositeljica listi

U posljednjih 10 godina vidljiv je pozitivan trend kad je u pitanju broj hrvatskih kandidatkinja za Europski parlament. Ove godine imamo 46% žena, 2019. bilo ih je 41%, 2014. 34% žena i 2013. 38% žena.

Izvor: Stranice DIP-a

Od ukupno 26 listi, na njih šest nositeljice su žene. Nositeljica liste Hrvatske stranka umirovljenika je Ema culi, nositeljica liste Javno dobro je Vladimira Mascarelli, Odlučnost i Pravednost predvodi Karolina Vidović Krišto, radničku frontu Katarina Peović, koaliciju na čeku sa SDP-om Biljana Borzan, a Nina Skočak je nositeljica vlastite kandidacijske liste grupe birača.

Izbori za Europski parlament

Europski izbori u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja 2024.. Birači u Hrvatskoj će izabrati 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu. Lista kandidata mora osvojiti najmanje 5% glasova kako bi sudjelovala u diobi mandata u Europski parlament. U praksi, budući da je u Europskom parlamentu iz Hrvatske 12 zastupnika, svaka politička stranka trebat će dobiti najmanje 8,33% glasova kako bi osigurala jedno mjesto u Parlamentu.

Foto:

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -