Izlet u Istri: Koja mjesta ne smijete propustiti?

Ako dolazite u Istru preko Učke, osjećat ćete se kao da ste prošli neku vremensku kapsulu, a ne tunel. Kako izlazite iz tunela, tako vas na kratko zaslijepi sunce, očaraju zeleni proplanci i Boljun, koji vam nagovješćuje brojna bajkovita sela na vrhovima brežuljaka diljem Istre. Kao da je sunce nježnije ovdje, grije vam dušu i mami osmijeh na lice! To vam Istra želi dobrodošlicu!

Povezano:

Ovdje s pravom kažemo da živimo u raju! Sad, dok još nema turista, a pred nama je najljepši dio godine, imamo sve ove ljepote samo za nas i zato, dok smo još ograničeni u našim putovanjima, putujmo po Istri. Imamo tu privilegiju da živimo u ovom kutku pravog raja – iskoristimo to! Istra je baš savršena za mali „road trip“, uzmite si sve za jedan piknik i samo krenite, idite starim cestama, skrenite neplanirano, opustite se i uživajte! Sad je najbolje vrijeme za izlete i istraživanja. Sunčano, toplo baš koliko treba, sve u najljepšem proljetnom, procvjetalom i mirisnom ruhu. Ma život je lijep! Bar na trenutak!

Kao turistički vodič, sa suprugom planinarom, obišli smo puno predivnih mjesta. I ne, nikako si ne utvaram da sam vidjela sve. To je gotovo nemoguće i u tome je čar naše Istre. Uvijek je neki kutak neistražen, uvijek nešto što će vas ostaviti bez daha. A i naravno, u svako godišnje doba, isto mjesto je potpuno drugačije. Ljepota posla turističkog vodiča je i u tome, kada šetate s turistima nekim mjestom, ponovo otkrivate njegove ljepote, gledate ga pomalo i njihovim očima pa ste još sretniji da živite baš ovdje. Ma samo zamislite onu sreću i sjaj u njihovim očima kada idemo u Motovun, a on baš tada onako proviruje iz „oblaka“, kada se popnu kroz rovinjske uličice do sv.Fume pa ih dočeka pogled na more ili kada isprobavaju naše delicije. Ma ne znamo mi koliko smo sretni! 

Sad imamo vremena i priliku istražiti malo bolje ovaj raj gdje živimo, provozati se biciklom po Parenzani, zaviriti u mnogobrojne tvrđave, konačno obići ona mjesta, koja smo stalno odgađali!

Izlet u Istri

I zato, krenimo! Mi vam nudimo izbor 10 najboljih izleta, a vi slobodno istražite i dalje!

1. Ćićarija – Korita ili Žbevnica. Oba vrha su prilično nezahtjevna. S Korita se pruža predivan pogled na Učku i okolne brežuljke. Nikako ne propustite priliku da se okrijepite najukusnijom vodom s izvora. Sa Žbevnice vam se pruža nezaboravan pogled na Kopar i Trst. Da biste stigli do ovih mjesta, skrenite iz Lupoglava prema Semiću, pratite znakove i uživajte u vožnji.

 2. Buzet, Roč, Hum, Kotli – možda ste već bili, ali ovo uvijek treba ponoviti. Hum, najmanji grad na svijetu očarat će vas svojim uličicama i detaljima. Kotli uvijek mogu iznenaditi – ako ima vode možete se i okupati!

3. Motovun, Livade, Oprtalj, Grožnjan, neka vas očara pogled na Mirnu s motovunskih zidina, uživajte i vi, kao i Anthony Bourdaine u pašti s tartufima i istarskom teranu ili malvaziji pa krenite prema Livadama i Oprtlju. Očarat će vas vidikovci, prekrasne kuće uz put, a naravno možete napraviti i pauzu kod nekog od brojnih vinara.

4.  Pazin, Etnografski muzej, Pazinska jama, Zarečki krov – ovaj put nemojte samo proći pored Pazina. Posjetite naš muzej – krije brojne zanimljivosti. Ohrabrite se istarskom biskom ili medicom, pa Pazinsku jamu pogledajte iz zraka, spuštajući se zip lineom! Nakon toga se opustite u pogledu na vodopade u Zarečkom krovu!

5. Grdoselo – Zelengrad – ako volite pješačenje i prirodu, ovo će biti idealan izlet za vas. Bajkovite šume, potok i slapovi čekaju samo vas!

6. Gračišće i staza sv. Šimuna – još jedna ideja za cjelodnevni izlet i pješačenje. Kružna staza koja vas vodi kroz vinograde, pored slapa Sopot nazad taman na maneštru i kobasice u konobu.

7. Labin, Rabac, Skitača, uvala Blaž, staza Stjepana Hausera – stari grad Labin je prepun predivnih detalja i svakako vrijedi prošetati. Rabac će vam biti idealan i za bicikle ili role, a na Skitači ćete uživati u pogledu na more koji seže sve do Pule ili s druge strane na Rijeku i Cres. Ne propustite i šetnju predivnom uvalom našeg Stjepana Hausera. Tko zna, možda ga baš sretnete kako svira negdje!

8. Savičenta, st. Michael, polja lavande, Crkva sv. Petra ap. na Vrhu Tondolon – srednjovjekovni kašteli, priče, stare igre i vještine…ovo je zabava za sve uzraste. Nedaleko od Savičente posjetite crkvicu sv. Petra – to je iznenađenje koje će vas ostaviti bez daha.

9. Vodnjan, Bale, Palud, Rovinj i Zlatni rt, Vrsar – Vodnjan nas zove svojim najvišim zvonikom, prošetajte i obratite pažnju na brojne odlično očuvane gotičke i renesansne palače. Okolica Vodnjana krije neke naše najbolje proizvođače maslinovog ulja i vinare. Potom krenite na zapad prema Rovinju do Vrsara. Od močvarnog fenomena Palud (jedinog ornitološkog parka u Istri), do predivne šume Zlatni rt, do Vrsara koji će vas oduševiti vidikovcima i kamenim skulpturama. Provjerite zašto je Casanova stao baš u Vrsaru i uživajte u ručku s pogledom na marinu. U blizini je također i vrt sa skulpturama našeg Dušana Džamonje.

10. Pula, rt Kamenjak, Fažana, Brijuni  – prošetajte Pulom kao turist. Posjetite Povijesni i pomorski muzej, Amfiteatar. Jeste vidjeli podni mozaik Kažnjavanje Dirke ili ostatke Agripinine kuće? A tek austrijske vile! Jeste znali da je u jednoj od njih živjela i slavna obitelj von Trapp? Svakako prošetajte i na Kamenjaku i nemojte zanemariti i sjeverni dio – iznenadit ćete se! U Fažani ćete naći najbolji sladoled u Istri, a za Brijune odvojite cijeli dan i izgubite pojam o vremenu istražujući otok biciklima ili električnim autom.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -